Circe the Enchantress

NAINEN - ARVOITUS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kaunis Kirke oli kreikkalaisessa mytologiassa jumalatar, joka sai miehet rakastumaan itseensä, mutta joka myös halutessaan pystyi muuttamaan heidät eläimiksi. Kirken kutsua oli mahdotonta vastustaa ja jopa mahtava Odysseus antautui hänen viehätysvoimalleen. Robert Z. Leonardin vuonna 1924 ohjaama Nainen – arvoitus pohjautuu Kirken inspiroimaan tarinaan, jonka oli kirjoittanut aikansa menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutunut Vicente Blasco Ibañez.

Nainen – arvoitus kertoo Ceciliestä (Mae Murray), joka ottaa miehiltä niin paljon kuin mahdollista, mutta antaa heille niin vähän kuin vain pystyy. Tämän juonittelevan, juhlivan, flirttailevan ja pelaavan kaunottaren kodin ovet ovat auki ympäri vuorokauden, eikä pois tarvitse lähteä ennen kuin tarjottava loppuu – ja se tuskin loppuu. Cecilien ympärillä onkin jatkuva ihailijoiden joukko, mutta yhtä hän ei ole onnistunut verkkoonsa saamaan, nimittäin naapurissa asuvaa, vaimonsa hiljattain menettänyttä tohtori Van Martynia (James Kirkwood).

Metro-Goldwyn-Mayerin kuningattariin lukeutuneen Mae Murrayn elokuvallinen perintö on pahoin kateissa, joten jokainen häneltä löydetty elokuva on tärkeässä osassa määritellessämme sitä gloorian ja kimalluksen täyttämää tarinaa, jota hänestä kerrotaan yhtenä Hollywoodin 1920-luvun suurimmista tähdistä. Ei siis ihme, että Nainen – arvoitus oli tänä vuonna yksi etukäteen puhutuimmista Le Giornate del Cinema Muto -festivaalin elokuvista. Tšekin elokuva-arkiston kätköistä löytynyt teos sijoitettiin myös festivaalin striimille, mikä kertoo omalta osaltaan elokuvan tärkeydestä ja kiinnostavuudesta.

Kyseessä on kaksijakoinen elokuva. Yhtäällä se purkautuu villinä energiana, joka tarttuu katsojaankin. Toisaalla sen kornius saa katsojan lähestulkoon hautaamaan kasvonsa käsiinsä ja miettimään ohjaajan todellisia tarkoitusperiä kulloisenkin tapahtuman suhteen. En osaa oikein sanoa, miksi juuri Nainen - arvoitus vetoaa minuun paremmin kuin monet muut aikakautensa romanttiset elokuvat, mutta hyvä jälkimaku tästä kaikesta huolimatta jäi. Ehkä kyse on Mae Murrayn vetovoimasta, toisaalta en ihan hirveästi ole koskaan innostunut hänen roolisuorituksestaan Erich von Stroheimin Iloisessa leskessä (1925). Jotakin selittämätöntä Nainen – arvoitus kuitenkin sisältää.

Nainen – arvoitus sai ilmestyessään hyvän vastaanoton. Kriitikot kehuivat Murrayn roolisuoritusta sekä Leonardin ohjausta, eivätkä unohtaneet mainita lavastajana toimineen Cedric Gibbonsin komeita luomuksiakaan. Elokuvan onnistui siitä huolimatta kadota vuosikymmeniksi, ja vaikka siitä ei aivan täydellistä versiota enää olekaan nähtävillä, on siihen silti tarttunut ripaus taikaa Hollywoodin suuruuden ajoista.

CIRCE THE ENCHANTRESS, 1924 Yhdysvallat

Tuotanto: Tiffany Productions Ohjaus: Robert Z. Leonard Käsikirjoitus: Douglas Z. Doty (Vicente Blasco Ibañezin tarinasta) Kuvaus: Oliver T. Marsh Lavastus: Cedric Gibbons Puvustus: Sally Milgrim Välitekstit: Fanny Hatton, Frederic Hatton
Näyttelijät: Mae Murray (Kirke/Cecilie Brunne), James Kirkwood (tohtori Wesley Van Martyn), Thomas Ricketts (Archibald Crumm), Charles Gerrard (Ballard “Bal” Barrett), William Haines (William Craig), Lillian Langdon (sisar Agatha), Gene Cameron (Madame Ducelle).
Kesto: 66 min.
Ensi-ilta: 10.6.1924 / 22.3.1926© 6.11.2022 Kari Glödstaf