For the Term of His Natural Life

FOR THE TERM OF HIS NATURAL LIFE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Saamme kiittää ja kirota amerikkalaisia elokuvanlevittäjiä paljosta mykkäelokuviin liittyvästä. Kiitoksia tulee jakaa siitä, että he ottivat 1920-luvulla runsaasti vastaan kansainvälistä materiaalia ja saivat ne vielä säilymäänkin niin kauan, että arkistointipalvelut kehittyivät riittävän korkealaatuiselle tasolle. Kiroamista aiheuttaa kuitenkin se, että monet näistä elokuvista leikattiin amerikkalaiseen makuun ja elokuvabisnekseen sopivammaksi – kuuluisimpana esimerkkinä kenties Abel Gancen Napoleonin (1927) saksiminen alle kahden tunnin kestoon. Toki jokaisella edes jollain tavalla säilyneellä elokuvalla on arvonsa, mutta toisinaan hävityksen perusteet tuntuvat olemattomilta.

Australialaisen suurtuotannon, vuonna 1927 ensi-iltansa saaneen For the Term of His Natural Lifen kohtelu on ollut Napoleonin kaltaista, mutta koska elokuva ei tunnettuudessaan vedä vertoja ranskalaisklassikolle, ei siitä ole juuri missään puhuttu. Kymmenen kelan mittainen elokuva saksittiin maailmalla kuuteen kelaan ja koska australialaiset eivät pitäneet alkuperäisestä versiosta riittävän hyvää huolta, on tämä saksittu versio tätä nykyä ainoa saatavilla oleva. Restauroijat ovat yrittäneet palauttaa elokuvaa alkuperäiseen loistoonsa selittävien välitekstien ja valokuvien avulla.

For the Term of His Natural Life pohjautuu Marcus Clarken kirjoittamaan samannimiseen romaaniin vuodelta 1874. Maailmanlaajuisesti levinneestä teoksesta tehtiin aikoinaan niin teatterisovituksia kuin elokuviakin (1908, 1911), mutta nykypäivänä nämä kaikki ovat aikoja sitten unohtuneet. Juuri paremmin ei ole käynyt Norman Dawnin ohjaamalle versiollekaan, joka ei ole saanut huomiota edes aihepiirin aktiivisimpien harrastajien keskuudessa. Kenties tilanne muuttuu viimeisimmän restauroinnin ja digitoinnin myötä.

For the Term of His Natural Life                  For the Term of His Natural Life

For the Term of His Natural Life alkaa vuodesta 1827. Se kertoo lavean tarinan syyttömänä tuomitusta englantilaismiehestä, Richard Devinestä (George Fisher), joka vaihtaa nimensä Rufus Dawesiksi säästääkseen äitinsä häpeältä. 20 vuoden tuomion saanut Rufus passitetaan australialaiseen rangaistussiirtolaan, jossa ylläpitäjien julmuus johtaa mellakointeihin ja kapinointiin. Syrjään vetäytyvä Rufus päättää kokeilla onneaan ja paeta. Pakomatkansa aikana hän pelastaa vankileirin johtajan tyttären erittäin pahasta paikasta, mutta jalo teko ei johda kuitenkaan vapautumiseen, vaan hänet palautetaan takaisin suorittamaan rangaistuksensa loppuun. Samaan aikaan eräs toinen vanki suunnittelee pakoa ja merkittävän yhdennäköisyyden vuoksi päättää omaksua Rufuksen alkuperäisen identiteetin ja onnistuessaan lähtee tapaamaan tämän vielä elossa olevaa äitiä.

Jos juonenkäänteet tuntuvat sekavilta, sitä ne ovat myös valkokankaalla. Aikalaiskatsojat ovat todennäköisesti olleet tutumpia alkuperäisen romaanin kanssa ja osanneet suhteuttaa tapahtumat kirjan vastaaviin, mutta itse huomasin ainakin satunnaisesti olevani hieman hakoteillä niin hahmojen kuin käänteidenkin suhteen. Onneksi tapahtumien tukena käytetyt selittävät välitekstit palauttivat katsojan aina takaisin ymmärryksen tielle.

For the Term of His Natural Life on tänä päivänä pelkkä kuriositeetti, joka ei pysty haastamaan tunnetumpia aikalaisiaan oikein millään tavoin. Sen juoni on hyvin tavanomainen, käänteet liioiteltuja ja keskeisen henkilön muistinmenetys epäuskottava. Jännittäväksi tarkoitettu myrskyjakso toimii pienoismallinsa osalta, mutta aalloilla holtittomasti keikkuvan laivan hyttitilojen vakaus rikkoo illuusion tehokkaasti. Ohjaaja Dawn ei myöskään ole ollut parhaimmillaan ja monien kohtausten jämäkkyys katoaa heikkoon toteutukseen. Näyttelijät ovat harmaata massaa, eikä heistä kukaan jää sen koommin mieleen. Elokuvahistoriasta kiinnostuneille ja tuhoutuneista elokuvista huolestuneille tiedoksi, että matkustaja-aluksen polttamiskohtauksessa tuhoutui valtaosa Australiassa säilytetyistä nitraattifilmeistä.

FOR THE TERM OF HIS NATURAL LIFE, 1927 Australia

Tuotanto: Australasian Films Ohjaus: Norman Dawn Käsikirjoitus: Norman Dawn (Marcus Clarken romaanista) Kuvaus: Len H. Roos, Wm. Trerice, Bert Cross Lavastus: James Coleman Leikkaus: Katherine Dawn, Norman Dawn, Mona Donaldson Välitekstit: Norman Dawn
Näyttelijät: George Fisher (Rufus Dawes alk. Richard Devine/George Rex), Eva Novak (Sylvia Vickers), Dunstan Webb (Maurice Frere), Jessica Harcourt (Sarah Purfoy), Arthur McLaglen (Gabbett), Katherine Dawn (rva Vickers), Gerald Kay Souper (hra Vickers), Marion Marcus Clarke (Lady Devine), Mayne Lynton (pastori North)
Kesto: 101 min.
Ensi-ilta: 20.6.1927 / ---© 21.9.2023 Kari Glödstaf