Stumme Filmspor: Norsk Spillefilm før 1920

REVOLUTIONENS DATTER


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Norjalaisen elokuvan ensimmäiset vuodet ovat tuhoutuneiden nimikkeiden jäljiltä niin sirpaleiset, että on lähestulkoon mahdotonta arvioida maan elokuvantekijöiden tasoa. Vastikään julkaistu Stumme Filmspor: Norsk Spillefilm før 1920 pyrkii avaamaan mysteeriä edes hieman tarjoamalla elokuvan historiasta kiinnostuneille parhaita säilyneitä elokuvia ja fragmentteja taustatietoineen ja kuvakoosteineen.

Harvoihin 1910-luvun säilyneisiin norjalaisiin elokuviin lukeutuva Revolutionens datter on saanut historioitsijoiden mukaan innoituksensa Suomen ja Venäjän kansalaissodista, joten alkuteksteissä mainittu komedialuokitus tuntuu hieman yllättävältä. Pikemminkin kyseessä on ihmissuhdedraama, jossa inhan teollisuuspohatan tytär ja tämän isälle työskentelevä tehdastyöntekijä rakastuvat ja kokevat vallankumouksen mainingeissa seikkailuja, jotka vievät heidät lopulta yhteiseen ja valoisaan tulevaisuuteen.

Revolutionens datter oli uransa valokuvaajana ja uutisfilmien tekijänä aloittaneen Ottar Gladtvetin toinen näytelmäelokuva (ensimmäinen, vuonna 1913 valmistunut Overfaldet paa postaapnerens datter on kadonnut). On siis syytäkin olettaa, ettei noin vähäisellä kokemuksella kaikki fiktiivisen elokuvan kerronnalliset nyanssit ole oikein hallussa ja sellaiseksihan Revolutionens datter osoittautuu. Kerronta horjahtelee eikä koko paletista huolehtinut Gladtvet ole oikein tiennyt, tehdäkö vallankumousdraamaa vaiko ihmissuhdeoopperaa. Kun kumpikaan osa-alue ei toimi kuin ajoittain, on lopputulos hyvin sekava ja vaatimaton.

Löytyy elokuvasta toki hyvääkin. Lyhyet Kristianiassa (Oslossa) kuvatut jaksot antavat sille historiallista painoarvoa ja entisen mestarinyrkkeilijän Waldemar Holbergin avulla toteutetut nyrkkeilykohtaukset luovat puolestaan linkin lajin vanhaan ottelutyyliin. Nyrkkeily on tapahtumissa sen verran keskeisessä osassa, että Holberg ja hänen vastapelurinsa Fred Boston – nyrkkeilyvalmentaja itsekin – ottivat pian ensi-illan jälkeen näytösottelun elokuvaa mainostaakseen.

Lopputulos on kokonaisuutena kuitenkin pettymys, eivätkä sitä tahtoneet arvostaa aikalaisetkaan. Gladtvetin perustama yhtiö kärsi merkittävät tappiot nahoissaan, eikä ohjaaja tehnyt enää koskaan uutta näytelmäelokuvaa. Hän jatkoi työskentelyä valokuvaajana ja mainosfilmien tekijänä aina kuolemaansa asti vuoteen 1962.

REVOLUTIONENS DATTER. FOLKEKOMEDIA I 4 AKTER, 1918 Norja

Tuotanto: Gladtvet film Ohjaus: Otto Gladtvet Käsikirjoitus: Otto Gladtvet Kuvaus: Otto Gladtvet Lavastus: Otto Gladtvet
Näyttelijät: Solveig Gladtvet (Claire Staalhammer, tehtaanjohtajan tytär), Waldemar Holberg (Albert Fjeld), Fredrik Andersen (tehtaanjohtaja Staalhammer), Joh. Price (Dalton), Fred Boston (Jack Dalton, hänen poikansa), Thomas Boston (Tommy Fjeld, Albertin ja Clairen poika)© 18.12.2021 Kari Glödstaf