An Old Fashioned Boy

AN OLD FASHIONED BOY


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Toisen ottaminen itsestäänselvyytenä on parisuhteen pahin virhe. Tämän saa huomata nuori ja naiivi David Warrington (Charles Ray), joka päättää rakentaa tulevalle perheelleen talon ennen kuin tyttöystävä Betty (Ethel Shannon) on edes suostunut kosintaan. Kun totuus Davidin menettelystä selviää, purkautuu niin kihlaus kuin parisuhdekin. Kun vielä samaan aikaan Davidin ystävät päättävät erota ja jättää lapsensa hänen huostaansa, on nuoren miehen elämä tehnyt täyskäännöksen hetkessä.

Amerikkalaisen nuorukaisen esikuvana muistettu Charles Ray kuuluu niihin elokuvatähtiin, jotka suuruuden aikanaan luulivat itsestään hieman liikoja ja heittäytyivät toimimaan itsenäisinä tuottajina. Toisin kuin vaikkapa varman päälle pelannut Richard Barthelmess, Ray otti itsenäisyyden vuosinaan liikaa riskejä, joissa menetti sekä omaisuutensa että suosionsa. Hän pääsi onnekseen takaisin studioiden palkkalistoille, mutta ei saavuttanut enää samanlaista menestystä kuin hänellä oli 1910- ja 1920-lukujen taitteessa.

An Old Fashioned Boy

Agnes Christine Johnstonin käsikirjoittama An Old Fashioned Boy valmistui ennen kuin Ray kokeili omien siipiensä kantavuutta. Siksi onkin mielenkiintoista huomata, ettei kyseessä ole pelkkä suuren studiotähden ympärille rakennettu kokonaisuus, vaan elokuvan muutkin hahmot saavat kylliksi esilläoloaikaa ja luonnetta. Johnstonin mukanaolo takaa särmää myös naishahmoihin, joista sen enempää Betty kuin tuntemattomaksi jäävä räväkkä kotiapulainenkaan ei jää lehdelle soittelemaan. Meno on muutenkin lennokasta koko elokuvan keston ajan ja mieleen tuleekin, millaistahan jälkeä Howard Hawks olisi saanut aikaiseksi Cary Grantin kanssa, mikäli aiheesta olisi tehty joskus ääniversio.

Charles Ray näyttelee roolinsa ensiluokkaisesti ja paikka paikoin hänessä on havaittavissa samoja elkeitä, jotka muuttuivat vuosia myöhemmin Harry Langdonin ja osin myös Stan Laurelin tavaramerkeiksi – erityisesti hermostuessaan Ray elehtii tulevien mestarikoomikoiden tavoin. Ethel Shannon on sähäkkä Bettynä ja Wade Boteler ja Grace Morse vakuuttavat tahollaan. Moittimista ei tosin ole kilpakosijaa esittävässä Hal Cooleyssakaan, vaikka hän jääkin ydinryhmän ulkopuolelle eikä siten saa mitään merkittävää tehtäväkseen.

An Old Fashioned Boy on säilynyt tiettävästi ainoastaan yhtenä 16 mm kopiona, joten Pordenonen nettiinkin striimaama esitys lukeutuu lähivuosien mykkäelokuvanäytösten merkkihetkiin, Charles Rayn elokuvia kun ei ole ollut pitkiin aikoihin saatavana. Toivoa sopii, että An Old Fashioned Boysta julkaistaan joskus kotiformaattiversiokin, mutta mikäli näin ei käy, olen onnellinen, että sain nähdä tämän viehättävän elokuvan edes kertaalleen.

AN OLD FASHIONED BOY, 1920 Yhdysvallat

Tuotanto: Ince Paramount-Artcraft Ohjaus: Jerome Storm Käsikirjoitus: Agnes Christine Johnston Kuvaus: Chester Lyons Lavastus: W. L. Heywood Leikkaus: Harry L. Decker Välitekstit: F. J. van Halle, Carl Schneider, Leo H. Braun
Näyttelijät: Charles Ray (David Warrington), Ethel Shannon (Betty Graves), Alfred Allen (tri Graves, hänen isänsä), Wade Boteler (Herbert Smith), Grace Morse (Sybil, hänen vaimonsa), Hal Cooley (Ferdie Blake)© 25.10.2021 Kari Glödstaf