Out West

OUT WEST


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Roscoe ”Fatty” Arbuckle oli elokuvakomedian pioneeriaikojen suuria nimiä, vauhdikas mielipuoli, jolle mikään ei ollut pyhää. Myös näyttelemisen suhteen Arbucklen tyyli oli kaukana tämän päivän ihanteista, sillä tämä räävitön suurmies käyttäytyi pahimmillaan täysin mauttomasti ja parhaimmillaankin oudosti ja epäilyttävästi. Mutta ”Fattylle” elokuvat olivatkin hauskanpitoa eikä niitä pitänyt ottaa liian vakavasti. Tämä on nähtävissä kaikissa hänen teoksissaan: tärkeintä oli vauhti ja toiminta, sillä katsojalla ei saanut olla missään vaiheessa tylsää.

Vuonna 1918 valmistuneen villin lännen komedian, Out Westin tarina vie katsojat kauas sivistyksestä, syrjäiseen Last Chancen pikkukylään. Sen isäntänä on liipasinherkkä Bill Bullhorn (Buster Keaton), joka ei epäröi toimittaa lainsuojattomia kuuden jalan syvyyteen. Kun paikallinen pikkurikollinen Wild Bill Hiccup (Al St. John) päättää ryöstää kylän saluunan, on kaaos valmis. Paikalle saapuu myös maata kiertävä kulkuri (Arbuckle), joka päättää auttaa kylää pääsemään roistoista.

Out West                  Out West

Arbuckle teki elokuviaan aikansa tuottajamestarin Mack Sennettin tavoin, nopeasti ja mahdollisimman halvalla. Hän valitsi ideaan sopivan ympäristön ja alkoi kuvata: improvisointi oli tärkeässä osassa, sillä vain harvoin mitään oli suunniteltu tarkasti ennakkoon. Tällainen spontaanius on kieltämättä ihailtavaa, joskin toisinaan toivoo, että lyhytkomedioiden tekijät olisivat kiinnittäneet materiaaliinsa edes hivenen enemmän huomiota, monesti kun loistavia ideoita sisältävät elokuvat on vesitetty muuten ontuvalla toteutuksella.

Myös Out West kärsii epätasaisuudesta. Lännenelokuvien perusaineistolla leikitellään näppärästi ja erityisesti alkupuolisko on täynnä hauskoja ja kekseliäitä vitsejä sekä vauhtia ja toimintaa – hulvattomimmassa jaksossa kaupunkiin saapuva Arbuckle hätistää paitsi roistot pakosalle, peittoaa myös häntä takaa-ajaneet ihmissyöjäintiaanit. Tämän jälkeen taso hivenen laskee eivätkä vitsit tahdo osua oikein maaliinsa. Loppuhuipentuma, silmitön tulitaistelu Hiccupin jengin ja lainvalvojien välillä on kyllä onnistunut, mutta silti kokonaisuudesta jää hieman lattea maku – alku kun antoi odottaa enemmän.

Out West                  Out West

Pääosissa nähdään Arbucklen vakiokumppanit, edellisvuonna elokuvauransa aloittanut Buster Keaton ja alkuperäinen ”Keystone Kop” Al St. John. Henkilökohtaisesti pidän St. Johnia Arbucklen tiimin selkeästi heikoimpana lenkkinä, mutta aikalaisille hän meni täydestä. Pysyviä naisnäyttelijöitä ei Arbucklen leivissä ollut, tässä ja muutamassa muussa lyhytelokuvassa pakollista kaunottaren roolia hoitaa jo aikoja sitten unohduksiin painunut Alice Lake.

Out West on kiinnostava elokuva jo näyttelijöidensä takia, mutta taiteellisesti se ei edusta elokuvakomedioiden aatelia. Tarinaltaan se on liian epätasainen eikä nykykatsoja välttämättä innostu Arbucklen ja kumppaneiden primitiivisestä toiminnasta. Vauhtia siinä on kyllä riittämiin, joten jos slapstick-komedia viehättää, voi Out West osoittautua mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi – itse pidän sitä yhtenä ”Fatty” Arbucklen onnistuneimmista teoksista.

OUT WEST, 1918 Yhdysvallat

Tuotanto: Comique Film Company Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle (Natalie Talmadgen tarinasta) Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (kulkuri), Buster Keaton (Bill Bullhorn), Al St. John (Wild Bill Hiccup), Alice Lake (Pelastusarmeijan nainen), Joe Keaton (mies junassa)© 11.10.2009 Kari Glödstaf