Poor Little Peppina

POOR LITTLE PEPPINA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Mikäli Mary Pickfordin uraa tarkastelisi vain hänen 1920-luvun elokuviensa pohjalta, maine maailman suosituimpana elokuvanäyttelijättärenä ei tuntuisi lainkaan liioitellulta, niin huolella ja taidolla tehtyjä hänen tuottamansa nimikkeet lähes poikkeuksetta ovat. Oudolta tuntuu sen sijaan se, että Pickfordin maailmanmaine oli huipussaan jo edellisellä vuosikymmenellä, sen verran vaatimattomia elokuvia hän teki etenkin ennen sodan päättymistä ja itsenäiseksi tuottajaksi ryhtymistä. Näiden tusinatuotosten joukkoon kuuluu myös Sidney Olcottin vuonna 1916 ohjaama Poor Little Peppina.

Lähes 20 vuoden aikajänteelle sijoittuva Poor Little Peppina alkaa Italiasta, jossa paikallinen mafiapäällikkö Soldo riitautuu rikkaan amerikkalaismiehen kanssa ja tappaa äkkipikaistuksissaan tämän palvelijan. Soldo heitetään vankilaan, josta onnistuu miehiensä avulla paeta. Kostoksi tapahtuneesta mafian kätyrit kidnappaavat amerikkalaismiehen tyttären ja lähettävät hänet kauas pois. Kohtalo ohjailee päähenkilöidensä elämää kuitenkin omalla tavallaan ja vuosien kuluttua kaikki asianosaiset tulevat tapaamaan toisensa yllättävässä paikassa.

Poor Little Peppina                  Poor Little Peppina

Poor Little Peppina oli irlantilais-amerikkalaisen kirjailijan, Kate Jordanin (1862-1926) ensimmäinen filmattu tarina. Kaikkiaan Jordanin tarinoita filmattiin kymmenkunta, vaihtelevalla menestyksellä. Aiheeltaan Peppina on silkkaa 1910-luvun melodraamaa ja sellaisenaan Pickfordille mitä sopivin, mutta toteutukseltaan elokuva on ollut vanhanaikainen jo ilmestyessään. Staattinen kamera ja olemattomat kuvakoon vaihtelut kielivät Olcottin pudonneen elokuvanteon kelkasta. Pickford ei itsekään pitänyt ohjaajastaan, vaan myönsi tehneensä kaiken vain koska tuottaja Adolph Zukor halusi hänen tekevän niin. ”Purin huultani ja vannoin, etten enää tee elokuvia Olcottin kanssa”, tähti kertoi päättäneensä kuvausten aikana.

Elokuvassa on kaikin puolin erittäin vähän muisteltavaa. Hahmot ovat valitettavan yksiulotteisia, sattuma vaikuttaa liian monesti tapahtumiin ja sinne tänne pikavauhtia poukkoilevaa juonta heikentää vielä ensimmäisten näytäntöjen jälkeen tehty uudelleenleikkaus, joka on typistänyt kestoa kahden kelan verran. Näyttelijätkään eivät innostu suuriin tulkintoihin, vaikka Jack Pickford onnistuukin mukavasti Peppinan velipuolta esittävänä Beppona. Monissa myöhemmissä ja suuremmissa Hollywood-tuotannoissa esiintyvä Cesare Gravina jää sen sijaan lähestulkoon statistiksi, vaikka hänellä onkin keskeinen osa Soldon oikeana kätenä.

POOR LITTLE PEPPINA, 1916 Yhdysvallat

Tuotanto: Famous Players Film Company Ohjaus: Sidney Olcott Käsikirjoitus: Kate Jordan Kuvaus: Emmett Williams
Näyttelijät: Mary Pickford (Peppina), Eugene O’Brien (Hugh Carroll), Antonio Maiori (Soldo), Cesare Gravina (Villato), Ernest Torti (Pietro), Edwin Mordant (Robert Torrens), Edith Shayne (rva Torrens), Eileen Stewart (Lois Torrens), Jack Pickford (Beppo)© 26.9.2019 Kari Glödstaf