PILKKAPÖKKELÖ

Busterin miljoonat


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Buster Keatonin (1895-1966) ensimmäinen pitkä elokuva perustuu Bronson Howardin Henrietta-näytelmään, jonka tähtenä niin Broadwaylla kuin ensimmäisessä elokuvaversiossakin (The Lamb, 1915) oli esiintynyt Douglas Fairbanks. Keaton astui Fairbanksin saappaisiin tämän suositeltua häntä rooliin. Vaikka elokuva olikin menestys ja teki Keatonista tähden, ei sitä koskaan ole noteerattu "virallisten" Keaton-elokuvien joukkoon, koska hänellä ei ollut elokuvan suhteen lainkaan päätäntävaltaa.

Tarina sijoittuu Wall Streetille, rahan maailmaan. Keaton on miljonääri Van Alstynen hyväsydäminen, joskin hieman hömelö poika Bertie. Bertien elämästä ei kommelluksia puutu: hän päätyy peliluolaratsian vuoksi lehden etusivulle ja joutuu lähtemään kotoa, menettää miltei morsiamensa lankonsa juonittelun vuoksi, mutta lopulta – tosin tietämättään – hänestä tulee sankari pelastaessaan isänsä arvokkaan kaivoksen huijarilankonsa kynsistä.

Elokuva on enemmänkin draamaa kuin komediaa, vaikka sillä nämäkin hetkensä on: hauskuus syntyy yksinkertaisista asioista, monesti väärinkäsityksistä. Se, että komiikka jää vähäiseksi, voi olla pettymys Keaton-faneille, mutta tylsäksi se ei elokuvaa kuitenkaan tee. Sitä voi myös katsoa kuvauksena ihmisestä maailmassa, joka läheisyydestään huolimatta on hänelle vieras.

Keaton on elokuvan tähti ilman epäilyksen häivääkään, ilman häntä elokuvaa ei todennäköisesti edes muistettaisi. Miehelle tyypillistä akrobatiaa nähdään lopun pörssikohtauksessa, jossa Bertie taklaa osakkeiden myyjiä saadakseen nämä lopettamaan huutamisen. Elokuvan konnaa, Mark Turneria, näyttelevästä Irving Cummingsista tuli myöhemmin 20th Century Foxin luotto-ohjaaja.

THE SAPHEAD, 1920 Yhdysvallat

Tuotanto: Metro Pictures Ohjaus: Herbert Blaché, Winchell Smith Käsikirjoitus: June Mathis (Bronson Howardin näytelmästä) Kuvaus: Harold Wenstrom Lavastus: F. H. Webster
Näyttelijät: Buster Keaton (Bertie Van Alstyne), Beulah Booker (Agnes Gates), William H. Crane (Nicholas Van Alstyne), Edward Connelly (Musgrave), Irving Cummings (Mark Turner), Carol Holloway (Rose Turner), Edward Jobson (Murray Hilton), Edward Alexander (Watson Flint), Odette Taylor (Cornelia Opdyke), Jack Livingston (George Wainright)© 11.6.2006 Kari Glödstaf