Daddy-Long-Legs

SETÄ PITKÄSÄÄRI


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Jerusha ”Judy” Abbott ei syntynyt kultalusikka suussa, itse asiassa hänen vanhemmistaan ei ollut kenelläkään mitään tietoa. Hänet nimittäin löydettiin erään sivukadun roskapöntöstä ja nimensäkin tyttö sai sosiaaliviranomaisilta. Judy oli kuitenkin optimisti eivätkä ankeat orpokotivuodetkaan onnistuneet viemään hänen uskoaan paremmasta tulevaisuudesta, jonka saattoi saada, mikäli vain kovasti yritti ja sai avukseen vielä ripauksen hyvää onnea. Kuinka kävikään, lopulta Judyn sinnikkyys palkittiin.

Mary Pickfordin rakastetuimpien elokuvien joukkoon lukeutuva Setä Pitkäsääri huipensi supertähden voitokkaan 1910-luvun. Se oli nimittäin ensimmäinen elokuva, jossa hänellä oli täysi päätäntävalta lopputuloksen suhteen. Monet elokuvamogulit odottivat vesi kielellä Pickfordin epäonnistumista – pitihän näyttelijän pysyä ruodussaan – mutta Setä Pitkäsäären loistavan menestyksen ansiosta puheet Pickfordin kykenemättömyydestä itsenäisenä elokuvantekijänä voitiin unohtaa. Mary Pickford ei ollut enää pelkkä elokuvatähti, hän oli astunut suurten elokuvantekijöiden joukkoon.

Daddy-Long-Legs                  Daddy-Long-Legs

Setä Pitkäsäärestä on kulunut piakkoin 90 vuotta ja moni asia on siinä ajassa muuttunut - tämä vaikeuttaa myös jonkin verran Mary Pickfordin elokuvista kirjoittamista. Suuri osa niistä on nimittäin ajan hampaan nakertamia, eivätkä oikein toimi enää nykypäivänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänen teoksensa olisivat varsinaisesti huonoja, onhan niissä useasti kepeän ulkokuoren alla enemmän kerrottavaa kuin monissa arvostetuimmissa teoksissa. Sitä paitsi Pickfordin elokuvat toimivat poikkeuksetta myös hyvän mielen tuojina, sillä tähti itse halusi osoittaa, että olkoonpa ihmisen elämäntien ensi vaiheet kuinka vaikeita tahansa, niin aina on toivoa. Toisille Pickfordin elokuvien opetukset saattavat tosin aiheuttaa vastenmielisyysreaktion.

Setä Pitkäsääri kuuluu niihin teoksiin, joita ajan hammas ei ole jättänyt rauhaan. Ei se moderni ollut valmistuessaankaan, mutta näyttäytyy nykyään auttamattoman vanhanaikaisena. Tarinaltaan se yrittää olla kepeästi kerrottua vakavampaa elokuvaa, mikä ei kuitenkaan tällaisena toimi ja lopputulos jääkin keskinkertaiseksi. Alkuosa, vuodet orpokodissa, käsittelee kyllä ansiokkaasti kyseisten paikkojen epäkohtia, mutta juuri kun draamaa olisi voitu vielä hieman lisätä, tehdään täyskäännös ja kevennetään tunnelmaa komiikalla. Jälkimmäinen puolisko, Judyn opiskeluvuodet ja menestyksen saavuttaminen, toimii huomattavasti paremmin vaikka draama on tässäkin tapauksessa köykäistä. Tällä kertaa komiikka on kuitenkin jätetty pois ja lopputulos on huomattavasti alkuosaa tasapainoisempi.

Daddy-Long-Legs                  Daddy-Long-Legs

Yksi Pickfordin elokuvien ongelmista on myös se, ettei päätähdelle ollut näyttelijäpuolella juuri haastajia. Vaikka Setä Pitkäsäärikin on nimenomaan Pickfordin esittämän Judyn kasvukertomus, eivät edes jollain tapaa mieleen jäävät sivuosanesittäjätkään olisi olleet pahitteeksi. Tähden valkokangaskarisma on sitä luokkaa, että kilpakosijat Marshall Neilan (Jimmie) ja Mahlon Hamilton (Jarvis) ovat täysiä amatöörejä hänen rinnallaan ja hautautuvat kasvottomiksi jääneiden sivuosanesittäjien loppumattomaan joukkoon.

Setä Pitkäsääri ei ole huono elokuva, mutta ei mikään elokuvataiteen suurteoskaan ja siksi sitä voikin suositella varauksetta ainoastaan Mary Pickfordin ihailijoille. Mikäli tähden elokuviin haluaa tutustua, kannattaa se aloittaa hänen seuraavan vuosikymmenen teoksistaan, ne toimivat todennäköisesti paremmin. Setä Pitkäsäären tarina on sittemmin filmattu useaankin otteeseen – Janet Gaynor näytteli pääosan vuoden 1931 versiossa – mutta yleisesti ottaen tätä Pickfordin tähdittämää versiota pidetään aiheen parhaimpana näkemyksenä.

DADDY-LONG-LEGS, 1919 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Company Ohjaus: Marshall Neilan Käsikirjoitus: Agnes Christine Johnston (Jean Websterin suositun lastenkirjan ja siitä tehdyn näytelmän pohjalta) Kuvaus: Charles Rosher, Henry Cronjager Leikkaus: Edward M. McDermott Välitekstit: Ferdinand P. Earle
Näyttelijät: Mary Pickford (Jerusha ”Judy” Abbott), Milla Davenport (rva Lippett), Mahlon Hamilton (Jarvis Pendleton), Marshall Neilan (Jimmie Mc Bride), Percy Haswell (neiti Pritchard), Fay Lemport (Angelina Gwendolyn Wyckoff), Lillian Langdon (rva Pendleton)© 5.1.2009 Kari Glödstaf