Play Safe

RAKKAUDEN NOPEUSENNÄTYS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Silas Scott (Charles Mailes) yrittää saada poikansa (Charles Gerard) rikkaan perijättären (Virginia Lee Corbin) käsikynkkään saadakseen itse käyttöoikeuden naisen rahoihin. Tämä ei ole asiasta niinkään innostunut, vaan päättää ottaa hatkat. Matkallaan hän tutustuu kilttiin nuorukaiseen (Monty Banks), joka auttaa tämän inhan taskuvarkaan kynsistä ja tarjoaa kaiken lisäksi vielä majapaikankin. Kauan ei neitonen ehdi piilotella, kun Scott kätyreineen saa hänen majapaikkansa selville ja raahaa takaisin kotiin.

1920-luvun unohdettuihin koomikoihin lukeutuvan Monty Banksin tähti on viime vuosina säihkynyt monia aikalaisiaan kirkkaammin, kiitos amerikkalaisten elokuvaharrastajien. Heidän ansiostaan markkinoille on tullut useita Banksin lyhytelokuvia ja lähes kaikki pitkätkin, mutta myös hänen uraansa koskeva kirjanen, joka valottaa mukavasti uran alkuvuosia. Näin Banksin perintö on avautumassa uusille sukupolville, jotka kenties arvostavat häntä menneitä enemmän. Ainakin toivon niin.

Play Safe                  Play Safe

Vuonna 1926 valmistunut, mutta sen jälkeen lähes vuoden varastossa pölyyntynyt Rakkauden nopeusennätys on Banksin sekä tunnetuimpia että tuntemattomimpia elokuvia. Ristiriita johtuu siitä, että elokuvasta editoitu kaksikelainen Chasing Choo Choos (1927) on lähes kaikkien mykkäkauden komediakoosteiden vakiokuvastoa, kun taas Rakkauden nopeusennätyksen täyspitkä versio on ollut pitkään harrastajien ulottumattomissa. Nyt tilanteeseen on tullut viimeinkin parannus, kun joukkorahoituksella toteutettu Monty Banks Collection on saatu levitykseen.

Rakkauden nopeusennätys ei juhli juonella, mutta gageissa riittää virtaa ja kekseliäisyyttä – Banksin komiikan ihailijana onkin todettava, että monet hänen tempuistaan olisivat saavuttaneet lähes kuolemattomuuden, jos ne olisivat lähteneet Buster Keatonin tai Harold Lloydin tempputehtaasta. Nyt useimmat niistä ovat miltei tuntemattomia. Itse nautin suuresti hänen toilailuistaan ja jopa yksinkertaisimmat törmäilytkin saivat hymyilemään. Loppuhuipentuma on syystäkin klassikko, jossa kaikki amerikkalaisen mykkäkomedian rohkeimmat ja vaarallisimmat stuntit yhdistyvät saumattomasti toisiinsa.

”Kino-Palatsissa on tällä viikolla erikoisen mielenkiintoinen kaksiosainen ohjelma. [- - ] Toisena numerona on hullunkurinen huvinäytelmä »Rakkauden nopeusennätys», jossa aina iloinen ja nokkela Monty Banks saa uhkarohkeilla tempuillaan katsojain hengen salpautumaan jännityksestä. Vastanäyttelijänään on hänellä viime aikoina syystä kylläkin suosioon tullut Virginia Lee Corbin, joka on sievä ja hauska — oikea amerikkalaistyttö.” (Helsingin Sanomat, 24.5.1928).

PLAY SAFE, 1927 Yhdysvallat

Tuotanto: Monty Banks Productions Ohjaus: Joseph Henabery Käsikirjoitus: Charles Horan, Henry Sweet Kuvaus: Blake Wagner
Näyttelijät: Monty Banks (Monty), Virginia Lee Corbin (Virginia Craig), Charles Mailes (Silas Scott), Charles Gerard (hänen poikansa), Bud Jamison (Big Bill), Rosa Gore (vuokraemäntä)
Kesto: 50 min.
Ensi-ilta: 30.1.1927 / 21.5.1928© 28.5.2024 Kari Glödstaf