The Pleasure Garden

THE PLEASURE GARDEN

Huvipuisto


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Pleasure Garden, ”Nautintojen puutarha”, on suosittu lontoolainen tanssiteatteri. Eräänä iltana tanssijan urasta haaveileva Jill (Carmelita Geraghty) saapuu teatteriin, mutta sillä aikaa kun hän odottaa pääsyä teatterinjohtajan puheille, hänen käsilaukkunsa tyhjennetään. Teatterissa tanssijana työskentelevä Patsy (Virginia Valli) tarjoaa Jillille auttavan kätensä, ottaa tämän yöksi luokseen ja lupaa viedä seuraavana päivänä teatterinjohtajan puheille.

Jill onnistuu vakuuttamaan teatteriväen taidoistaan ja kiinnitetään tulevaan projektiin. Samaan aikaan hänen kihlattunsa Hugh (John Stuart) saapuu kaupunkiin ystävänsä Levettin (Miles Mander) kanssa. Levett rakastuu Patsyyn ja taluttaa tämän vihille. Kauan eivät ehdi kummankaan pariskunnan suhteet kukoistaa, sillä miehet lähtevät pitkälle työkomennukselle Afrikkaan. Yksinäisille sieluille löytyy aina lohduttajia, olipa kyseessä mikä maailmankolkka tahansa.

Sir Alfred Hitchcockin ensimmäinen ohjaustyö valmistui vuonna 1925 vain neljä vuotta siitä, kun tuleva suurohjaaja oli astunut elokuvamaailmaan välitekstien suunnittelijaksi. Vähitellen Hitchcockin toimenkuva muuttui ja toimittuaan jonkin aikaa Gainsborough-yhtiön vakio-ohjaajan Graham Cuttsin apulaisena, päätti tuottaja Michael Balcon antaa Hitchcockin kokeilla siipiään myös pääohjaajana. Hitchcock ei ollut omien sanojensa mukaan ajatellut tällaista urakehitystä, mutta tarttui silti rohkeasti toimeen. Kuvaukset tehtiin rahoitusongelmien vuoksi Saksassa ja Italiassa, koska englantilaiset rahoittajat eivät uskoneet nuoren ohjaajan olevan riittävän kiinnostava nimi elokuvaa kaupattaessa.

The Pleasure Garden                  The Pleasure Garden

The Pleasure Gardenin tarina on melodramaattinen eikä aina niin kovin uskottavakaan, mutta Hitchcockin varmaotteinen ohjaus tekee elokuvasta miellyttävän seurata. Yllättäen tapahtuva murha sulautetaan toimintaan helposti, aivan kuin antaen esimakua niille lukuisille valkokangasmurhille, joista jälkipolvet Hitchcockin tuntevat. Mukaan liitetyt muutamat kepeät kohtauksetkin hän selvittää onnistuneesti, vaikka ei koskaan mikään elokuvakomedian mestari ollutkaan. Tuottaja Balcon oli elokuvaan tyytyväinen, mutta siitä huolimatta The Pleasure Garden hyllytettiin kahdeksi vuodeksi, koska sen ei katsottu olevan sopivaa nähtävää englantilaiselle yleisölle.

Elokuvan päätähdet ovat amerikkalaisia, joista tunnetuimpana Universal-yhtiön palkkalistoilla ollut Virginia Valli. Näin jälkikäteen on helppo todeta, että Vallin kaltaisten tähtien käyttäminen on tarinan toimimisen kannalta turhaa, sen verran vaatimattomaksi hänenkin hahmonsa on kirjoitettu – myyntivalttina Virginia Vallin nimi on sen sijaan ollut hyvin käyttökelpoinen. Ainoa, jolle on luotu edes hitunen särmää, on Levett, joka suuntaa tarmonsa uudella työmaalla kaikkeen muuhun paitsi työntekoon.

The Pleasure Garden on mukava pikku elokuva, jonka katsoo vaivattomasti läpi. Lisäarvoahan tälle antaa luonnollisesti Hitchcockin urakehitys, koska mikään kuolematon klassikko tämä ei ole – tuskin sitä sellaiseksi tekohetkellä kukaan edes kuvittelikaan.

THE PLEASURE GARDEN, 1925 Iso-Britannia/Saksa

Tuotanto: Bavaria Film, Gainsborough Pictures, Münchner Lichtspielkunst AG (Emelka) Ohjaus: Alfred Hitchcock Käsikirjoitus: Eliot Stannard (Oliver Sandysin romaanista) Kuvaus: Gaetano di Ventimiglia Lavastus: Ludwig Reiber Musiikki: Lee Erwin
Näyttelijät: Virginia Valli (Patsy Brand), Carmelita Geraghty (Jill Cheyne), John Stuart (Hugh Fielding), Miles Mander (Levett), Ferd Martini (hra Sidey), Florence Herminger (rva Sidey), George Snell (Oscar Hamilton), C. Falkenberg (prinssi Ivan)© 10.8.2013 Kari Glödstaf