Rebecca of Sunnybrook Farm

KAIKKI HAUSKA KIELLETTY


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Vuosi 1917 oli kiireinen Mary Pickfordille, sillä häneltä valmistui kaikkiaan kuusi pitkää kokoillan elokuvaa. Niistä kaksi nousee ylitse muiden: Maurice Tourneurin tyylikäs Pieni rikas tyttö-parka, jossa Pickford esittää yhden parhaista pikkutytön rooleistaan. Toinen saman vuoden Pickford-klassikko on Kate Douglas Wiggin samannimiseen romaaniin (1903) ja siitä sovitettuun näytelmään (1910) pohjautuva Kaikki hauska kielletty. Viime vuosisadan vaihteeseen sijoittuva teos on monelle se kaikkein rakkain ja ihailluin Mary Pickford –elokuva.

Rebecca Rowena Randall (Pickford) on seitsenlapsisen yksinhuoltajaäidin tytär, joka joutuu perheensä köyhyyden vuoksi tätiensä luokse asumaan. Tädit (Josephine Crowell, Mayme Kelso) eivät ole uudesta asukkaasta kovinkaan mielissään ja Rebecca aiheuttaakin heille päänvaivaa tämän tästä. Mutta päivänpaisteinen Rebecca on päättänyt kääntää vaikeudet voitoksi ja osoittaa äidille (Helen Jerome Eddy), että tämä voi olla ylpeä tyttärestään.

Rebecca of Sunnybrook Farm                  Rebecca of Sunnybrook Farm

Elokuvan vuosikymmeniä kestänyt suosio on helppo ymmärtää, sillä Kaikki hauska kielletty on kauttaaltaan laadukas teos. Sen tarina on vauhdikas ja täynnä toimintaa, eikä hieman yli tunnin mittaisena siinä ole sen enempää tyhjäkäyntiä kuin suvantovaiheitakaan – toisaalta viimeinen kymmenminuuttinen mennään läpi melkoisella vauhdilla. Draama ja komedia kulkevat hienosti rinnakkain eikä edes monen Pickford-elokuvan perisynti, tunteikas loppuhuipentuma, ole tällä kertaa siirappinen. Myös romanssia viritellään onnistuneesti ja Rebeccan kasvu pikkutytöstä nuoreksi naiseksi on toteutettu huolella. Ensimmäistä kertaa tähteä ohjanneen Marshall Neilanin aloitus on siis varsin vakuuttava.

Kyseessä on paitsi hyvän tuulen elokuva, myös onnistunut aikamatka viime vuosisadan alun Yhdysvaltoihin. Kuvat pikkukaupungista hiekkateineen, klassisine lauta-aitoineen ja hevoskärryineen ovat romanttisia, kun taas moraalikäsitykset – naimaton äiti ei ole kunniallinen nainen lainkaan – jotain aivan muuta. Onneksi maailma on näiltä osin muuttunut, mutta elokuvan perussanoma – kohtele toisia kuten toivot itseäsi kohdeltavan – on edelleenkin ajankohtainen ja toimiva.

Kaikki hauska kielletty on takuuvarmaa Mary Pickford –laatua ja se oli myös yksi tähden omista suosikeista. Elokuvan kertomus auttavaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta on vahvasti esitetty, kuvallista kauneutta elokuvassa on yllin kyllin ja kun tähtikin on parhaimmillaan, voi tätä elokuvaa huoletta suositella kaikille mykkäelokuvan ystäville. Hienoisia kauneusvirheitä tarinassa on, mutta ne ovat niin vähäisiä, ettei niihin tule kiinnitettyä sen enempää huomiota.

REBECCA OF SUNNYBROOK FARM, 1917 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Company Ohjaus: Marshall Neilan Käsikirjoitus: Frances Marion (Kate Douglas Wiggin romaanin ja näytelmän pohjalta) Kuvaus: Walter Stradling
Näyttelijät: Mary Pickford (Rebecca Rowena Randall), Eugene O’Brien (Adam Ladd), Josephine Crowell (Miranda-täti), Mayme Kelso (Jane-täti), Helen Jerome Eddy (Hannah Randall), Marjorie Daw (Emma Jane Perkins), Violet Wilkey (Minnie Smellie)© 1.8.2009 Kari Glödstaf