The Romance of Runnibede

THE ROMANCE OF RUNNIBEDE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Queenslandin pohjoisosasta sivistyksen laitamilta kotoisin oleva Dorothy Winchester (Eva Novak) palaa takaisin kotikonnuilleen neljän Sydneyssä viettämänsä opiskeluvuoden jälkeen. Seuranaan hänellä on aboriginaalien rötöksiä tutkiva etsivä Dale (Claude Sauders), joka on ihastunut Dorothyyn. Niin on myös kotitilalla odottava Tom Lintonkin (Gordon Collingridge), jolle Dorothy on ainoa varteenotettava vaimoehdokas koko maailmassa.

Romanssikuviot saavat vakavamman käänteen, kun aboriginaalit ryöstävät Dorothyn prinsessakseen. Tämä ei tietenkään sovi sen enempää Tomille kuin Dalellekaan, jotka rientävät pelastamaan neidon hädästä. Se ei ole kuitenkaan helppoa, ja ennen kuin Dorothy on turvassa, on toisen miehistä uhrauduttava toisen onnen puolesta.

Edellisvuoden menestysteos, For the Term of His Natural Life (1927), sai tuottajansa Frederick Phillipsin sijoittamaan rahansa uuteen elokuvaan alta aikayksikön. Pääosaan hän kiinnitti edellisessä elokuvassa katsojia ihastuttaneen Novakin ja tämän vastanäyttelijöiksi australialaisen elokuvan vakiokasvot, Collingridgen, Saundersin ja Roland Conwayn. Vetoapua Phillips sai Hollywoodista asti, kun Notre Damen kellonsoittajalla (1923) taitonsa osoittanut Wallace Worsley tuli tiettävästi yhdeksi elokuvan kolmesta ohjaajasta. Kohtalaisella budjetilla ja vetävällä idealla käynnistetystä elokuvasta tuli kuitenkin pahemman luokan pannukakku, joka ei tuottanut lippuluukuilla edes sen vertaa, että kaikki siihen sijoittaneet tahot olisivat saaneet rahansa takaisin.

Murskakritiikeillä on paikkansa. Worsleyn panoksesta elokuvan valmistumisessa ei ole tarkkaa tietoa, mutta mikäli hänellä on ollut sormensa pelissä, se ei näy missään – en yksinkertaisesti jaksa uskoa, ettei hänen kaltaisensa keskivertoammattilainen olisi saanut parempaa jälkeä aikaan. The Romance of Runnibede on nimittäin kaikin puolin vetämätön elokuva. Juoneltaan se on kuin Australian takamaille sijoitettu lännenelokuva alkuasukkaineen, karjatilallisineen ja rodeoratsastuksineen. Paikallista väriä saadaan lyhyestä Sydney-jaksosta, aboriginaaleista sekä yhdessä kohtauksessa nähtävästä kengurusta, mutta niihinpä ilonaiheet sitten jäävätkin. Lopun yhteenotto roistoiksi esitettävien aboriginaalien ja valkoisen naisen kunniaa puolustavien sankareiden välillä on todellinen antikliimaksi sekin.

The Romance of Runnibeden arvo on historiallinen. Koska australialainen mykkäelokuva on lähes 80 % tuhoutunutta, on jokaisen – heikoimmankin – säilyminen tärkeää ja valaisevaa. Ainoastaan näiden elokuvien kautta voimme saada edes jonkinlaisen käsityksen maan elokuvallisesta historiasta, sen laadusta ja tekijöiden tasosta.

THE ROMANCE OF RUNNIBEDE, 1928 Australia

Tuotanto: Phillips Film Productions Ohjaus: Scott R. Dunlap (sekä William Reed ja Wallace Worsley) Käsikirjoitus: John M. Giles (Steele Ruddin romaanista) Kuvaus: Len Roos, Cliff Thomas Leikkaus: Cecil Hargreaves Välitekstit: Gayne Dexter
Näyttelijät: Eva Novak (Dorothy Winchester), Roland Conway (Arthur Winchester, hänen isänsä), Gordon Collingridge (Tom Linton), Claude Sauders (Dale, etsivä), Dunstan Webb (Goondai), Marion Marcus Clarke (nti Frazer)
Kesto: 92 min.
Ensi-ilta: 9.1.1928 / ---© 22.12.2023 Kari Glödstaf