Safety Last!

TURVALLISUUS VIIMEISEKSI

Tuhannen dollarin nousukas / Harold iskukunnossa


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Harold Lloydin ensimmäinen "thrillikomedia" ja samalla hänen tunnetuin elokuvansa, vuonna 1923 valmistunut Turvallisuus viimeiseksi sai alkunsa eräänä sunnuntai-iltapäivänä. Päiväkävelyllä ollut Lloyd törmäsi sattumalta tapahtumaan, jossa mainostemppua tekevä mies oli aikeissa kiivetä korkean rakennuksen ulkoseinää pitkin sen katolle. Miehen kiipeämistä sydän pamppaillen seurannut Lloyd aavisti tapahtumassa aineksia elokuvaan, josta kehittyi lopulta yksi mykän kauden hienoimmista komedioista.

Pikkukaupungin poika Harold (Lloyd) lähtee suurkaupunkiin etsimään onneaan. Taakseen hän jättää niin perheensä kuin tyttönsä Mildredinkin (Mildred Davis), jonka kanssa hän lupaa mennä naimisiin heti rikastuttuaan. Aika kuluu, mutta poika ei ole saavuttanut mitään mainittavaa, itse asiassa hän työskentelee tavaratalon liinavaateosastolla. Tämä ei kuitenkaan estä häntä kirjoittamasta tytölleen kirjeitä, joissa hän kertoilee huimia tarinoita menestyksestään. Eräänä päivänä tyttö päättää saapua tapaamaan poikaystäväänsä, jonka on kaikin keinoin yritettävä peittää valheidensa jäljet.

Safety Last!                  Safety Last!

Turvallisuus viimeiseksi on mutkattomasti eteenpäin soljuvaa komediaa täynnä näppäriä oivalluksia ja väärinkäsityksistä syntyvää komiikkaa. Tilanne kuin tilanne on valjastettu komedian käyttöön, olipa se sitten pojan lähtö kotikaupungista, työmatka tai työskentely tavaratalossa yleensäkin. Varsinainen hullunmylly alkaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun poika yrittää peitellä liioittelunsa jälkiä esittämällä ylempiarvoista kuin mitä todellisuudessa onkaan. Komiikan runsaudesta huolimatta vitsit toimivat loistavasti, ainoastaan kuuluisan kiipeilyjakson rinnalle sijoitettu, Haroldin ystävän pako poliisin kynsistä on liian pitkäksi venytetty. Vähäisellä tiivistämisellä tästäkin ideasta olisi saatu erinomainen pala täydentämään muuten ensiluokkaista kokonaisuutta.

Mykkäkoomikot olivat kuuluisia siitä, että he miltei poikkeuksetta tekivät vaarallisimmat kohtauksensa itse. Tunnetuin hurjapää oli luonnollisesti Keaton, mutta kyllä Lloydkin osasi. Vaikka lopun huimaan kiipeämiseen tornitalon seinää pitkin saatiinkin lisää jännitystä kamerakulmien oivalla käytöllä, oli kohtaus oikeasti todella vaarallinen. Turvanaan Lloydilla oli ainoastaan minimaaliset, kuvan ulkopuolelle sijoitetut suojavarusteet. Huima akrobaattinen jakso ei ole menettänyt rahtuakaan tehostaan, vaan toimii edelleenkin yhtä jännittävänä ja hauskana loppukliimaksina kuin valmistuessaan yli kahdeksankymmentä vuotta sitten.

Elokuva menestyi hyvin lippuluukuilla ja lujitti Lloydin asemaa yhtenä valkokankaan suurimmista koomikoista. Vuosia hänen vastanäyttelijättärenään toimineelle Davisille elokuva puolestaan jäi viimeiseksi valkokangasyhteistyöksi tulevan aviomiehensä kanssa. Seuraavana vuonna Lloydin kanssa avioon astunut Davis keskittyi perhe-elämään tehden enää muutaman elokuvan silloin tällöin.

SAFETY LAST!, 1923 Yhdysvallat

Tuotanto: Hal Roach Studios Inc. Ohjaus: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor Käsikirjoitus: Hal Roach, Sam Taylor, Tim Whelan, Jean C. Havez Kuvaus: Walter Lundin Leikkaus: T. J. Crizer Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Bill Strother (ystävä), Noah Young (poliisi), Westcott Clarke (osaston johtaja)© 31.12.2005 Kari Glödstaf