Seven Footprints to Satan

SEVEN FOOTPRINTS TO SATAN


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

James Kirkham (Creighton Hale) on nuori miljonääriperijä, joka haluaa tulla kuuluisaksi tutkimusmatkailijaksi ja lähteä pimeimpään Afrikkaan etsimään ihmiskunnan vanhinta sivilisaatiota. Ennen lähtöään hän lupautuu vierailemaan naisystävänsä Even (Thelma Todd) järjestämässä antiikkitapahtumassa. Tilaisuus päättyy kaaokseen asein varustettujen rikollisten saapuessa paikalle. James ja Eva pakenevat, mutta päätyvät suureen kartanoon, jonka käytävillä ja huoneissa kulkee mitä eriskummallisimpia hahmoja.

Tanskalaisen Benjamin Christensenin seitsemän elokuvan mittainen Hollywood-ura jakautui kahteen yhtiöön, Metro-Goldwyn-Mayeriin ja First Nationaliin. Jälkimmäiselle hän ohjasi neljä elokuvaa, joista kolme liikkui kauhun ja yliluonnollisen maailmassa. Näistä ainoastaan vuonna 1929 valmistunut Seven Footprints to Satan on säilynyt, kun taas The Haunted House (1928) ja House of Horror (1929) ovat kadonneet. Satanistakaan ei ole enää jäljellä Vitaphone-ääniraidalla varustettua versiota, vaan ainoastaan mykkäversio.

Seven Footprints to Satan                  Seven Footprints to Satan

Seven Footprints to Satan jatkaa Roland Westin Yölepakkomysteerion (1926) ja Paul Lenin Kissan ja kanarialinnun (1927) jalanjäljissä. Ensin mainitun se selättää jokaisella osa-alueella, kun taas Lenin teoksen kanssa on tiukempaa. Visualistina muistettu Christensen hallitsee valot ja varjot saksalaiskollegan veroisesti, mutta näyttelijöiden osalta Lenin teos vie voiton. Thelma Todd on kaunis katsella, mutta itse elokuvalle hänellä on todella vähän annettavaa. Creighton Hale onnistuu alussa ja lopussa, mutta muun ajan hän tyytyy vain vilkuilemaan pelokkaasti ympärilleen. Elokuvan mielenkiintoisimmat hahmot tulevatkin kartanon asukkien puolelta: salaluukuista ilmestyvä, neuvoja jakeleva kääpiö tai itse Saatanalta karannut gorilla eivät ole ihan jokapäiväisiä mykkäelokuvatuttavuuksia.

Tarinansa osalta Seven Footprints to Satan on näistä kolmesta kaikkein kiinnostavin. Alkuperäistarina oli käsitellyt saatananpalvontalahkoa ja sen toimia, mutta elokuvaversio rakentuu hieman erilaisten elementtien varaan. Paikoin hyvin erikoisia sävyjä saava mysteeri on kaikessa outoudessaan David Lynchin elokuvien kaukainen sukulainen: kartanon käytävillä liikkuvissa hahmoissa ei tunnu olevan mitään järjellä selitettävää eikä kukaan ole sitä miltä mahdollisesti näyttää. Aika on luonnollisesti syönyt elokuvan jännitystehoja, mutta viihteenä tämä on mitä mainiointa ajanvietettä ja kiinnostanee ainakin kauhuelokuvafaneja. Toivottavasti joskus vielä saadaan yleiseen jakeluun kunnolla restauroitu versio, koska tänä päivänä sellaista ei ole.

SEVEN FOOTPRINTS TO SATAN, 1929 Yhdysvallat

Tuotanto: First National Pictures Ohjaus: Benjamin Christensen Käsikirjoitus: Richard Bee (Benjamin Christensenin pseudonyymi, Abraham Merrittin tarinan pohjalta) Kuvaus: Sal Polito Leikkaus: Frank Ware Puvustus: Perc Westmore Välitekstit: William Irish
Näyttelijät: Creighton Hale (James Kirkham), Thelma Todd (Eve Martin), Sheldon Lewis (Spider), William V. Mong (professori), Sojin (Sojin), Laska Winter (Saatanan rakastajatar), Ivan Christy (Jimin palvelija), DeWitt Jennings (Joe-setä), Angelo Rossitto (kääpiö), Loretta Young© 23.8.2015 Kari Glödstaf