Her Night of Romance

SEIKKAILURIKAS YÖ


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Amerikkalainen multimiljonääri Samuel C. Adams (Albert Gran) saapuu Dorothy-tyttärensä (Constance Talmadge) kanssa Englantiin lomailemaan. Hermoromahduksesta toipuva Dorothy haluaisi olla omissa oloissaan, sillä hän pitää jokaista tapaamaansa nuorukaista mahdollisena onnenonkijana, joka haluaa rakkauden sijaan hänen tulevan omaisuutensa. Välittömästi maahan saavuttuaan hän kompuroi erään hyväkäytöksisen miehen (Ronald Colman) käsivarsille ja rakastuu – tietämättä tämän olevan tyhjätasku ja potentiaalinen onnenonkija siinä missä muutkin.

Seikkailurikas yö on täysiverinen romanttinen komedia identiteettileikkeineen, katumuksineen, eroineen ja sydänsuruineen. Ernst Lubitschin perässä Hollywoodiin muuttaneen Hanns Krälyn kirjoittama tarina ei ole lähtökohdiltaan eikä miltään muiltakaan osa-alueiltaan omaperäinen tai kekseliäs, mutta onnistuu siitä huolimatta sekä viihdyttämään että ihastuttamaan. Siihen on kaksi erittäin painavaa syytä.

Her Night of Romance                  Her Night of Romance

Toinen on näyttelijät. Mykän aikakauden loisteliaimpiin ja asemaansa nähden unohdetuimpiin naistähtiin lukeutunut Talmadge käyttää häpeilemättä kaiken viehätysvoimansa ja persoonallisen ulkonäkönsä vietelläkseen niin Colmanin kuin katsojatkin ja onnistuu siinä loistavasti. Ensimmäistä kertaa Talmadgen rinnalla nähtävä Colman muodostaa tälle täydellisen vastaparin, sillä hänen viileytensä ja hienostuneisuutensa luovat juuri oikeanlaisen kontrastin kaksikon parisuhdeleikille. Jean Hersholtin mukanaolo on aina hieno asia, mutta tällä kertaa hänellä ei ole elokuvalle mitään erityisempää annettavaa ja jää pakostakin syrjemmälle. Gran on sen sijaan nappivalinta tyttärensä naimahuolia miettiväksi isäksi.

Jos ovat näyttelijät oivassa vedossa, samaa voi sanoa ohjaajastakin. Naisten ohjaajana nimensä luonut ja erityisesti romanttisiin komedioihin ja draamoihin erikoistunut Sidney Franklin kuljettaa tarinaa määrätietoisesti, rytmittää tapahtumia onnistuneesti ja luo yksinkertaisen oloisista tilanteista toimivia ja hauskoja. Draama on kenties astetta kepeämpää kuin mitä sen soisi olevan, mutta vastavuoroisesti kaunis romantiikka kukkii täydellä teholla. Talmadgen puvut ovat koreita, studioon luotu englantilainen kartanomiljöö amerikkalaisuudestaan huolimatta toimiva ja kekseliäät varjokuvat antavat taiteellista vaikutelmaa.

Kokonaisuus ei kuitenkaan nouse ydinkolmikon toisen yhteistyön, seuraavana vuonna valmistuneen Hänen siskonsa Pariisista -elokuvan tasolle, sillä siihen juoni on liian suoraviivainen ja yllätyksetön. Seikkailurikas yö teki silti vaikutuksen niin Varietyn kuin Photoplaynkin kriitikoihin, jotka kehuivat elokuvaa runsain adjektiivein ja pitivät sitä parhaana Talmadgen teoksena pitkään aikaan. Tutustumisen arvoinen se on tosin jo pelkästään senkin vuoksi, että suurin osa hänen elokuvistaan on joko tuhoutunut tai kateissa.

HER NIGHT OF ROMANCE, 1924 Yhdysvallat

Tuotanto: Constance Talmadge Film Company Ohjaus: Sidney Franklin Käsikirjoitus: Hans Kraly Kuvaus: Ray Binger, Victor Milner Lavastus: William Cameron Menzies Leikkaus: Hal Kern
Näyttelijät: Constance Talmadge (Dorothy Adams), Albert Gran (Samuel C. Adams, hänen isänsä), Ronald Colman (Paul Menford), Jean Hersholt (Joe Diamond), Robert Rendel (prinssi George), Sidney Bracey (hovimestari), Joseph Dowling (professori Gregg), Emily Fitzroy (hoitajatar)© 22.12.2017 Kari Glödstaf