Across to Singapore

VAARALLISESSA SATAMASSA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kun Warner Archive Collectionin dvd-r -tarjonta polkaistiin käyntiin keväällä 2009, tarkoitti se monelle elokuvaharrastajalle suoraa pääsyä kymmenien ja taas kymmenien jo unohdettujen nimikkeiden pariin. Monet elokuvista saivat kotiformaattipainoksensa ensimmäistä kertaa ja kun hintakin pysytteli maltillisessa kymmenen dollarin tuntumassa, kasvoivat keräilijöiden kokoelmat kovaa vauhtia. Innostusta edesauttoivat satunnaiset klassikkojulkaisut ja esimerkiksi Greta Garbon koko mykkäelokuvatuotanto on tätä nykyä saatavilla.

Suurin osa Warner Archiven mykkäelokuvajulkaisuista on silti vaatimatonta keskitasoa, joita ei olisi sellaisenaan kannattanut kuluttajille tarjota. Lisämateriaalittomina halpaversioina ne ajavat kuitenkin asiansa ja niiden ansiosta olen itsekin päässyt kaivautumaan syvemmälle elokuvan historiaan kuin mitä vielä kymmenisen vuotta sitten uskalsin ajatellakaan. Harmi vain, että tässä vaiheessa kovin harva täysin tuntematon nimike osoittautuu kadonneeksi mestariteokseksi eikä niin tee myöskään Ramon Novarron, Joan Crawfordin ja Ernest Torrencen kolmiodraama Vaarallisessa satamassa, vaikka yrityksen puutteesta ei tekijöitä voi syyttää.

Across to Singapore                  Across to Singapore

Yhdysvaltojen itärannikolta alkava tarina kertoo neljästä veljeksestä, joista vanhin Mark (Torrence) rakastaa samaa tyttöä Priscilla (Crawford) kuin hänen nuorin veljensä Joelkin (Novarro). Mark nappaa vanhimman oikeudella tytön itselleen ja lyö syvän kiilan veljesten väleihin – etenkin kun Joel ja Priscilla ovat lapsuuden leikkitovereita ja nuoruusvuosien kuhertelijoita. Veljesten merimatka Singaporeen muuttaa kuitenkin kaiken, sillä vain yksi heistä palaa takaisin kotisatamaan ja hänkin käsirautoihin kahlittuna.

Ben Ames Williamsin romaaniin perustuva elokuva sisältää lähestulkoon kaikkea, mitä kunnon meriseikkailulta sopii odottaa myrskyineen, rantakapakoineen, tappelutuokioineen ja romanssiviritelmineen. Valitettavasti vain lopputulos on kaukana parhaasta kokonaisuuden ollessa yllättävän hengetön. Kaikkein pahimmin vikaan ovat menneet näyttelijävalinnat, sillä niin Novarro kuin Torrencekin heiluvat rooleissa epäuskottavina, jälkimmäisen sortuessa ylilyönteihin kerta toisensa jälkeen. Hollywoodin nuorten tähtien joukkoon ryminällä noussut Crawford on sen sijaan pätevä valinta rooliinsa, vaikka kieltämättä hänen hahmoonsa olisi saanut kirjoittaa lisää särmikkyyttä. Anna May Wong tekee lyhyen esiintymisen singaporelaisena satamatyttönä.

Vaarallisessa satamassa oli aiheen toinen filmatisointi. Ensimmäisessä, romaanin nimeä All the Brothers Were Valiant (1923) kantavassa versiossa pääosaa näytteli Lon Chaney, mutta elokuvan ainoan kopion kerrotaan valitettavasti tuhoutuneen MGM:n varastopalossa vuonna 1965. Kolmannen kerran aiheeseen tartuttiin vuonna 1953, jolloin kolmiodraaman osapuolina nähtiin Robert Taylor, Stuart Granger ja Ann Blyth.

ACROSS TO SINGAPORE, 1928 Yhdysvallat

Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer Ohjaus: William Nigh Käsikirjoitus: Ted Shane, Richard Schayer (Ben Ames Williamsin romaanista) Kuvaus: John Seitz Lavastus: Cedric Gibbons Leikkaus: Ben Lewis Puvustus: David Cox Välitekstit: Joseph Farnham
Näyttelijät: Ramon Novarro (Joel Shore), Joan Crawford (Priscilla Crowninshield), Ernest Torrence (Mark Shore), Frank Currier (Jeremiah Shore), Dan Wolheim (Noah Shore), Duke Martin (Matthew Shore), Edward Connelly (Joshua Crowninshield), James Mason (perämies Finch), Anna May Wong (satamatyttö)© 3.2.2021 Kari Glödstaf