Sally of the Sawdust

SIRKUSILMAA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ensimmäisen Paramountille ohjaamansa elokuvan aihe oli Griffithille entuudestaan tuttu, olihan hän suunnitellut sen filmaamista jo itsenäisen elokuvantekijän päivinään. Suosittuun Broadway-näytelmään perustuvan elokuvan lähtökohdat olivat siis otolliset. Päätähtinä esiintyivät näytelmästä tuttu W. C. Fields ensimmäisessä merkittävässä elokuvaroolissaan sekä Griffithin vakiokasvo Carol Dempster.

Sally (Dempster) elää sirkuselämää yhdessä isäpuolensa, professori McGarglen (Fields) kanssa. Sally ei tiedä vanhemmistaan mitään, toisin kuin McGargle, joka on suunnitellut toimittavansa tytön tämän isovanhempien huostaan. Ongelma onkin, etteivät he puolestaan ole tietoisia Sallyn olemassaolosta. Lisää vaikeuksia syntyy, kun Sallyn isoisä osoittautuu kiertolaisten elämää inhoavaksi tuomariksi, jonka päämääränä on ajaa kaksikko pois kaupungista.

Sally of the Sawdust                  Sally of the Sawdust

Sirkusmaailmaan sijoittuvat elokuvat olivat melkoisessa huudossa 1920-luvulla, ja Sirkusilmaakin osoittautui kelpo menestykseksi. Näin nykykatsojan silmin moinen hieman ihmetyttää, sillä mistään keskinkertaista paremmasta elokuvasta ei ole kyse. Syynä tähän ei ole Griffithille edelleen tunnusomainen, vanhanaikainen toteutus, vaan itse tarinan kerronta. Draama-ainekset jäävät suurelta osin hyödyntämättä, romanssiviritelmät ovat jokseenkin turhia eivätkä komediallisetkaan ansiot mitään ikimuistettavia ole. Vaikka Sirkusilmaa onkin ulkoasultaan tyylikäs ja huoliteltu, ei edes lopun huikea takaa-ajo poista tyhjyyden tunnetta, joka katsojalle elokuvasta on syntynyt.

Täydelliseltä unohdukselta tämän elokuvan pelastavat näyttelijäsuoritukset, varsinkin oivassa vireessä oleva W. C. Fields. Hän varastaa katsojan huomion aina ollessaan kuvassa ja hänen työskentelyään olisi mielellään katsonut pidempäänkin. Fields toisti roolinsa vuoden 1936 uusintaversiossa. Ei Carol Dempsterkään huono ole, lopputulos on aivan kelvollinen, mutta näyttelijänä hän jää tyystin Fieldsin varjoon.

SALLY OF THE SAWDUST, 1925 Yhdysvallat

Tuotanto: Paramount Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Forrest Halsey (Dorothy Donnellyn näytelmästä) Kuvaus: Harry Fischbeck, Harold S. Sintzenich Lavastus: Charles M. Kirk Leikkaus: James Smith
Näyttelijät: Carol Dempster (Sally), W. C. Fields (professori Eustance McGargle), Alfred Lunt (Peyton Lennox), Erville Alderson (tuomari Henry L. Foster), Effie Shannon (rouva Foster), Charles Hammond (Lennox vanhempi), Roy Applegate (etsivä)© 21.10.2005 Kari Glödstaf