Dynamite Smith

DYNAMITE SMITH


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Useimmat kadonneet mykkäelokuvat eivät ole edes vannoutuneimpien harrastajien tai tutkijoiden tiedossa, mutta eivätpä he välttämättä aina tiedä tuoreimmista löydöistäkään, ne kun harvemmin ylittävät uutiskynnystä. Näin kävi itsellenikin, kun sain aivan ohimennen tietää amerikkalaisen Dynamite Smithin löytymisestä ja siitä, että sen 8 mm kopiosta skannattu versio on vapaasti katsottavissa Youtubessa. Tällaista tilaisuutta ei sovi tietenkään jättää käyttämättä, sillä lataajahan voi poistaa elokuvan omalta kanavaltaan milloin haluaa.

Dynamite Smith kertoo sanomalehteen kirja-arvosteluja kirjoittavasta Gladstone Smithistä (Charles Ray), jonka rauhallisen elämän ainoita paheita ovat piipun polttelu ja lasillinen aina aterian jälkeen. Hänen maailmansa muuttuu radikaalisti, kun hän joutuu olosuhteiden pakosta kirjoittamaan artikkelia paikallisessa salakapakassa tapahtuneesta murhasta. Salakapakan väkivaltainen omistaja Rourke (Wallace Beery) menettää uutisesta täysin malttinsa ja kun Smith lähtee pakomatkalle Rourken vaimon (Bessie Love) kanssa, lupaa Rourke etsivänsä heidät vaikka maailman ääristä ja pistävänsä kaksikon vielä tilille teoistaan.

1910-luvun kirkkaimpiin tähtiin lukeutuneen Charles Rayn ura oli Dynamite Smithin valmistumisen aikaan pahassa alamäessä. Oman tuotantoyhtiön perustaminen ja taloudelliseksi katastrofiksi osoittautuneen The Courtship of Miles Standishin (1923) aiheuttama takaisku olivat pudottaneet Rayn aikalaistähtien taakse, lähes yleisön kiinnostuksen tavoittamattomiin. Tällöin apuun tuli hänen vanha työnantajansa Thomas H. Ince, joka tarjosi alamaissa olleelle tähdelle taas töitä. Dynamite Smith oli näistä elokuvista ensimmäinen ja samalla myös viimeinen, joka ehdittiin julkaista ennen Incen kuolemaa lokakuussa 1924.

Dynamite Smith                  Dynamite Smith

Dynamite Smith on tarina itsekunnioituksesta, kunniasta ja heikomman noususta sortajaa vastaan. Se alkaa erittäin hyvin ja Ray hallitsee valkokangasta menneen vuosikymmenen suvereniteetilla. Tapahtumat tuntuvat uskottavilta ja katsoja odottaa innolla miesten tulevaa yhteenottoa. Sitten tapahtuu erittäin heppoinen juonenkäänne, joka vie pääosakolmikon Alaskaan, lumimyrskyjen keskelle. Tämänkin olisi voinut kääntää vielä voitoksi, mikäli elokuvan loppupuoliskoon olisi kiinnitetty vähänkään enemmän huomiota. Nyt se ei pysty hyödyntämään miesten välisen vihanpidon intensiteettiä juuri lainkaan ja Sukunsa sankaria (1921) muistuttava, lähes absurdit mittasuhteet saava loppuhuipentuma lässähtää juuri silloin, kun niin ei pitäisi tapahtua.

Olen aina pitänyt Rayn siloposkisesta olemuksesta ja hänen poikamaisesta charmistaan, eikä Dynamite Smith ole poikkeus. Hän täyttää tonttinsa moitteetta, vaikka hahmonsa jääkin kovin särmättömäksi. Beery on puolestaan oma itsensä niin hyvässä kuin pahassakin. Mainettaan monipuolisempi Love sopii hyvin rooliinsa, joskaan hänelle ei ole kirjoitettu juuri mitään mieleenpainuvaa. Kymmenien sivuosien esittäjä, Harold Lloydin Pikkuveljessä (1927) voimiaan esitellyt Constantine Romanoff vilahtaa baarimikon roolissa.

Kuinka Dynamite Smith päätyi Youtubeen, jos kerran kyseessä on kattavienkin tietokantojen mukaan kadoksissa oleva elokuva, jonka kopioita ei tiettävästi ole minkään maan arkistossa? Movies Silently sivun perustaja ja ylläpitäjä Fritzi Kramer kertoo erään amerikkalaisen keräilijän ostaneen elokuvan tietämättä kopion tilaa sen tarkemmin. Nimikkeen ainutlaatuisuuden selvittyä se päätettiin laittaa yleiseen jakeluun, koska mahdolliset myyntitulot olisivat jääneet todennäköisesti hyvin pieniksi: printin laatu on vaatimaton, elokuvan näyttelijäryhmä ei kiinnosta suurta yleisöä, eikä elokuvalla yleensäkään ole ostajia innostavaa mainetta. Tässä tapauksessa kaikki voittivat.

DYNAMITE SMITH, 1924 Yhdysvallat

Tuotanto: Thomas H. Ince Corporation Ohjaus: Ralph Ince Käsikirjoitus: C. Gardner Sullivan (omasta tarinastaan) Kuvaus: Henry Sharp
Näyttelijät: Charles Ray (Gladstone Smith), Bessie Love (Violet), Wallace Beery (Slugger Rourke), Jacqueline Logan (Kitty Gray), Lydia Knott (Mehitabel-täti), S. D. Wilcox (sheriffi), Constantine Romanoff (baarimikko)
Kesto: 67 min.
Ensi-ilta: 12.10.1924 / ---© 11.9.2023 Kari Glödstaf