SUOSIKKIELOKUVAT VUOSITTAIN

1911


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Twitterissä liikkui vuoden 2019 lopulla kysely eri vuosien suosikkielokuvista. En muista aiemmin tehneeni tuollaisia listoja, mutta koska puuha osoittautui sen verran hauskaksi, otin itsekin osaa kyselyketjuun. Listasin siihen alun perin suosikkejani vuosilta 1900-1930, mutta koska lyhytelokuvat ovat minulle vielä suhteellisen tuntematonta aluetta, päätin jättää elokuvan varhaiset vuodet sikseen. Tälle sivulle olen valinnut kolme merkkiteosta vuodelta 1911. Arvostelut on otettu vuonna 2018 ilmestyneestä kirjastani 1000 Mykkäelokuvaa: Sirpaleita elokuvan kulta-ajalta (Kustantamo Helmivyö) ja sen työn alla olevasta jatko-osasta.



August Blom: Kærlighedens styrke (Rakkauden kaikkivaltius)
Tyylitietoinen ja hillitty draama, jossa yksinkertainen näytteleminen ja tanskalainen elokuvakielen taju kasvavat vahvaksi kokonaisuudeksi. Tuttu tarina juhlimiseen taipuvasta nuoresta miehestä, jonka on löydettävä vaikeuksien kautta oma paikkansa elämässä, ei ole mullistava, mutta August Blomin vahva ohjaus nostaa elokuvan korkealle koko valmistumisvuotensa tuotantoja maailmanlaajuisesti tarkastellen. Pääosia esittävät Carlo Wieth ja Clara Wieth Pontoppidan olivat oikeastikin naimisissa.

Tuotanto: Nordisk Film Kompagni. Ohjaus: August Blom. Käsikirjoitus: Alfred Kjerulf. Kuvaus: Axel Graatkjær.
Näyttelijät: Axel Strøm (Saxild), Carlo Wieth (Gunnar Saxild), Clara Wieth Pontoppidan (Tove).

Kærlighedens styrke                  Kærlighedens styrke


Giuseppe di Liguoro: L’inferno
Dante Alighierin Jumalaiseen näytelmään (ilm. 1321, suom. 1912) perustuva suurelokuva. Gustavo Doren kuuluisien maalausten pohjalta luodut helvetinnäkymät tekivät suuren vaikutuksen aikalaisiinsa ja kelpaa niitä ihastella edelleen, ainoastaan kolmipäisen Kerberos-koiran maskeeraus näyttää nykykatsojan silmissä tahattoman koomiselta. Seitsemään, toinen toistaan ankarampaan tasoon jaetussa helvetissä tulee vastaan useita historiallisia merkkihenkilöitä Troijan Helenasta Kleopatraan ja Kaifakseen, alimman tason koostuessa historian suurimmista pettureista, Juudas Iskariotista, langenneesta enkelistä Luciferista sekä Julius Caesarin murhaan osallistuneista Brutuksesta ja Cassiuksesta.

Tuotanto: Milano Films. Ohjaus: Giuseppe de Liguoro (yhteistyössä Francesco Bertolinin ja Adolfo Padovan kanssa). Käsikirjoitus: Ei tietoa (Dante Alighierin Jumalaisen näytelmän pohjalta). Kuvaus: Emilio Roncarolo. Lavastus: Francesco Bertolini, Sandro Properzi. Musiikki: Raffaele Caravaglios.
Näyttelijät: Salvatore Papa (Dante Alighieri), Arturo Pirovano (Vergilius), Augusto Milla (Lucifer).

L’inferno                  L’inferno


Oscar Lindelöf: Finland
Kultaakin kalliimpaa ja vanhinta kuvamateriaalia Suomesta. Vuosina 1909-1911 kuvattu Finland on läpileikkaus maastamme ajalta, jolloin puutalorakentaminen oli vielä voimissaan ja matkaa tehtiin laivoin, venein sekä hevoskiesein. Aurinko hellii kesäistä maatamme ja Turusta Lappeenrannan ja Viipurin kautta Tornioon matkannut kuvausryhmä tarjoaa katsojien ihasteltavaksi niin linnoja, tehdasmiljöitä, maamerkkejä kuin kaupunkinäkymiäkin. Esplanadilta tallennettu jakso nähdään monissa 1910-luvun Suomea kuvaavissa dokumenteissa. Vesi on läsnä miltei jokaisessa kuvassa ja kamera on lähes poikkeuksetta sijoitettu johonkin liikkuvaan laitteeseen tai kulkuvälineeseen, parhaimmillaan jopa koskenlaskuun valmistautuvaan veneeseen. Lopputulos on ihastuttava ja tyydyttänee jokaisen historiasta kiinnostuneen katsojan tarpeet.

Tuotanto: AB Atelier Apollo Oy. Tuottaja: K. E. Ståhlberg. Ohjaus: Oscar Lindelöf. Kuvaus: Oscar Lindelöf, Frans Engström, Karl Johansson.

Finland                  Finland


© 2.2.2020 Kari Glödstaf