SUOSIKKIELOKUVAT VUOSITTAIN

1917


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Twitterissä liikkui vuoden 2019 lopulla kysely eri vuosien suosikkielokuvista. En muista aiemmin tehneeni tuollaisia listoja, mutta koska puuha osoittautui sen verran hauskaksi, otin itsekin osaa kyselyketjuun. Listasin siihen alun perin suosikkejani vuosilta 1900-1930, mutta koska lyhytelokuvat ovat minulle vielä suhteellisen tuntematonta aluetta, päätin jättää elokuvan varhaiset vuodet sikseen. Tälle sivulle olen valinnut kolme merkkiteosta vuodelta 1917. Arvostelut on otettu vuonna 2018 ilmestyneestä kirjastani 1000 Mykkäelokuvaa: Sirpaleita elokuvan kulta-ajalta (Kustantamo Helmivyö) ja sen työn alla olevasta jatko-osasta.Jevgeni Bauer: Kuoleva joutsen
Mykkä balettitanssija Gizella on rakastunut komeaan lakimieheen, mutta miehen särjettyä naisen sydämen, hän päättää omistaa koko elämänsä vain ja ainoastaan tanssille. Gizellan menestys tuo hänen läheisyyteensä erikoisen taiteilijan, joka metsästää teoksiinsa täydellistä kuoleman hetkeä ja on päättänyt ottaa Gizellan seuraavaksi mallikseen. Tarinan pahaenteisyys, jossa kohtalon sormi asettuu jo hyvissä ajoin osoittamaan Gizellaa, on kouriintuntuvan painostavaa. Naisen kokema painajaisjakso on elokuvan huikeimpia hetkiä ja katsoja huomaa hyvissä ajoin toivovansa toisenlaista huipentumaa, vaikka ainakin venäläisten elokuvien tuntijat tietävät, ettei sellaista ole odotettavissa – loppujen lopuksi se on ainoa mahdollinen vaihtoehto tarinalle, jossa onnellisuuden ei anneta olla kuin häivähtävä hetki Gizellan elämässä.

Tuotanto: A. Hanžonkov & Co. Ohjaus: Jevgeni Bauer. Käsikirjoitus: Zoja Barantsevitš. Kuvaus: Boris Zavelev.
Näyttelijät: Vera Karalli (Gizella Raccio), Aleksandr Kheruvimov (hänen isänsä), Vitold Polonski (Viktor Krasovski), Andrei Gromov (Valeri Glinski), Ivane Perestiani (hänen ystävänsä).

 Umirajuštši lebed                   Umirajuštši lebed


Victor Sjöström: Terje Vigen
Victor Sjöströmin vakavan henkilökohtaisen kriisin keskellä luoma teos on kertomus uhrautumisesta, menetyksestä, katkeruudesta ja anteeksiannosta. Ohjaaja näyttelee pääosaa kalastajana, joka lähtee Napoleonin sotien aikaan noutamaan muonavarastoja pienen kalastajakylän asukkaille, jää vangiksi ja joutuu vuosiksi kiven sisään. Vapauduttuaan hän palaa kotisaarelle vain saadakseen tietää, että hänen perheensä on kuollut nälkään.

Norjalaisen Henrik Ibsenin runoon pohjautuva Terje Vigen on emotionaalinen, kauttaaltaan komeasti kuvattu sekä tarinaltaan tiivis ja hiottu – siinä ei ole mitään ylimääräistä, eikä mitään lisättävää. Meri toimii vertauskuvana iäkkään kalastajan mielentiloille ja lopullisen silauksen antavat väliteksteissä käytetyt runon säkeet. Paolo Cherchi Usain mukaan ”Terje Vigen toteuttaa intiimin vuoropuhelun luonnonolojen sekä henkilöiden sielunelämän ja sisäisten konfliktien välillä.”

Tuotanto: Svenska Biografteatern. Tuottaja: Charles Magnusson. Ohjaus: Victor Sjöström. Käsikirjoitus: Gustaf Molander, Victor Sjöström (Henrik Ibsenin runon pohjalta). Kuvaus: Julius Jaenzon. Lavastus: Axel Esbensen. Puvustus: A. Bloch.
Näyttelijät: Victor Sjöström (Terje Vigen), Bergliot Husberg (hänen vaimonsa), August Falck (lordi), Edith Erastoff (lady).

Terje Vigen                  Terje Vigen


Maurice Tourneur: Pieni rikas tyttö-parka
Suosittuun teatterinäytelmään pohjautuva kertomus vinksahtaneista perhearvoista sekä rahan ja sosiaalisten rientojen vaikutuksesta lapsiin. Päähenkilönä on syntymäpäiväänsä valmistautuva Gwendolyn, rikkaan perheen ainoa tytär, jonka isä on kiireinen liikemies ja äitikin pitää kaikenlaisia kutsuja omaa tytärtään tärkeämpinä. Niinpä Gwendolynin ainoana seurana ovatkin palvelijat ja ankarat kotiopettajat.

Vakavaa aihetta kevennetään hillitysti toteutetulla huumorilla, vaikka pääosaa esittävä Mary Pickford ja käsikirjoitusuraansa aloitellut Frances Marion pitivätkin lisäämiään koomisuuksia sopimattomina ja huonoina. Synkempää puolta tarjoaa liki kaksikymmenminuuttinen hourematka, jonka aikana Gwendolyn kohtaa itse kuoleman.

Tuotanto: Artcraft Pictures Corporation. Tuottaja: Adolph Zukor. Ohjaus: Maurice Tourneur. Käsikirjoitus: Frances Marion (Eleanor Gatesin näytelmästä). Kuvaus: Lucien Andriot, John v. d. Broek. Lavastus: Ben Carré.
Näyttelijät: Mary Pickford (Gwendolyn), Madlaine Traverse (hänen äitinsä), Charles Wellesley (hänen isänsä), Gladys Fairbanks (Jane), Frank McGlynn Sr. (putkimies).

The Poor Little Rich Girl                  The Poor Little Rich Girl


© 5.2.2020 Kari Glödstaf