Tess of the Storm Country

TERHAKKA MARY


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Mary Pickford teki menestyksekkään uransa aikana kymmeniä suosittuja elokuvia ja loi lukuisia rakastettuja hahmoja. Itse hän piti tärkeimpänä elokuvanaan vuonna 1914 valmistunutta Tess of the Storm Countrya, koska se paitsi pelasti Adolph Zukorin luotsaaman Famous Players –elokuvayhtiön konkurssilta, toi myös valtavasti kunniaa Pickfordille tämän huikeaksi kehutun roolisuorituksen ansiosta. Pickfordin mukaan vasta Tess of the Storm Countryn jälkeen häntä alettiin toden teolla arvostaa muunakin kuin kauniskasvoisena kassamagneettina.

Edwin S. Porterin ohjaama versio on tätä nykyä arkistoholvien kätköissä, mutta onneksemme Pickford palasi suosikkiaiheensa pariin kahdeksan vuotta myöhemmin. Tällä kertaa kuluissa ei tarvinnut säästellä, olihan Pickford ollut jo vuosia maailman suosituin nainen, sekä samalla parhaiten toimeen tulevia elokuvantekijöitä. John S. Robertsonin ohjaama uusintaversio vuodelta 1922 onkin erittäin komeaa katsottavaa ja sisällöltään se on silkkaa Mary Pickfordia – niin hyvässä kuin pahassakin.

Tess of the Storm Country                  Tess of the Storm Country

Elias Graves (David Torrence) on inha miljonääri, joka on rakennuttanut hulppean kartanonsa järven rannalle. Hän ei ole kuitenkaan suureksi ärtymyksekseen onnistunut häätämään rannalla asustelevia köyhiä, joiden hökkelikylä tuntuu hänestä paitsi vastenmieliseltä, myös pilaa näköalan järvelle. Koska ryysyläiset eivät ole valmiit muuttamaan hyvällä, on aika laittaa kova kovaa vastaan ja pakottaa heidät lähtemään. Miljonäärin mieliharmiksi edes kaikki hänen perheenjäsenensä eivät suhtaudu asiaan samalla tavalla kuin hän itse.

John S. Robertsonin napakasti ohjaama Tess of the Storm Country, jonka uusintaversio tunnetaan meillä nimellä Terhakka Mary, on kristillisiä arvoja painottava melodraama elämisen vaikeudesta sekä erilaisten ajatusmaailmojen yhteentörmäyksestä. ”Kunnioita naapuriasi”, ”kohtele toisia kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan” sekä ”älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi” ovat teesejä, jotka toistuvat elokuvan aikana useaan kertaan. Todellisuudessahan miljonäärin kaltaiset henkilöt jyräisivät hökkelikylän rahan voimalla pois tieltään, mutta tässä tapauksessa niin ei käy, vaan lopulta asiat saadaan hoidettua jokaiselle mieluisalla tavalla.

Edellisenä vuonna Yhdysvaltoihin levitetyn Tohtori Caligarin kabinetin (1919) vaikutus on paikoin hyvinkin selvästi nähtävissä. Niin kuvaus (Charles Rosher) kuin lavastuskin (Frank Ormston) tuovat mieleen saksalaiset teokset. Myös tarina on yllättävän tummanpuhuva, eikä siinä ole liiemmin komiikkaa tunnelman keventämiseksi. Jean Hersholtin komeasti näyttelemä pahansuopa rääsyläinen on sekin kuin saksalaiselokuvista lainattu. Rääsyläisten parantajaeukon koukkuselkäisen hahmon ulkoasu tuo puolestaan mieleen Grimmin sadut.

Tess of the Storm Country                  Tess of the Storm Country

Syyttä ei Pickford rakastanut Tess Skinnerin rooliaan, sillä kyseessä on hänen parhaimpia valkokangashahmojaan. Siinä on särmää ja siinä on herkkyyttä, molempia riittävästi ja sopivassa mittasuhteessa sekoitettuna. Pieni ja pippurinen, avojaloin kulkeva Tess on omiensa puolesta loppuun asti taisteleva rääsyläiskaunotar, jonka oikeamielinen sydän sykkii jopa hänen pahimmalle viholliselleen. Aivan kuten Pickford itse, myös Tess Skinner yrittää kohdella kaikkia tasapuolisesti. Hersholtin ja Torrencen napakoita roolisuorituksia lukuun ottamatta muut näyttelijät jäävät rutiinitasolle.

Terhakka Mary menestyi erittäin hyvin niin kriitikoiden papereissa kuin lippuluukuillakin ja elokuvaa pidetään nykypäivänä yhtenä Pickfordin uran keskeisistä teoksista. Tähden elokuviin tottumattomalle tämä teos saattaa esiintyä liian raamatullisena ja hyveellisenä, mutta mikäli tuntee hänen tuotantoaan hieman enemmän, huomaa, ettei kyse ole suinkaan laskelmoinnista tai yleisön kosiskelusta: ne ovat Mary Pickfordin elämän ja elokuvien perusteesejä, eivätkä lainkaan huonoja sellaisia.

TESS OF THE STORM COUNTRY, 1922 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Company Ohjaus: John S. Robertson Käsikirjoitus: Elmer Harris (Grace Miller Whiten romaanista) Kuvaus: Charles Rosher Lavastus: Frank Ormston
Näyttelijät: Mary Pickford (Tessibel “Tess” Skinner), Forrest Robinson (Orn “Daddy” Skinner), David Torrence (Elias Graves), Lloyd Hughes (Frederick Graves), Gloria Hope (Teola Graves), Jean Hersholt (Ben Letts), Danny Hoy (Ezra Longman), Robert Russell (Daniel Jordan)© 25.4.2010 Kari Glödstaf