Sparrows

TURVATTOMAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

"The Devil's share in the world's creation was a certain southern swamp – a masterpiece of horror. And the Lord appreciating a good job, let it stand."

Valtavan, miltei läpipääsemättömän rämeen laidalla seisoo herra Grimesin ränsistynyt mökki. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikä tahansa laitapuolen kulkijan asuinpaikka, vaan korkea paaluaita kätkee taakseen orvoista ja kidnapatuista lapsista koostuvan farmin, jota tyrannimaisesti lapsia kohteleva Grimes vaimoineen ylläpitää. Ne lapset, jotka eivät pärjää tarpeeksi hyvin tai osoittautuvat oikukkaiksi, herra Grimes heittää armotta suohon. Lapsikatraan johtaja, teini-ikäinen Molly, yrittää parhaansa mukaan suojella nuorempia Grimesilta. Mutta kun farmille tuodaan kidnapattu pikkutyttö, jonka kohtaloksi Grimes suunnittelee suohautaa, saa Molly tarpeekseen ja lapsiryhmä päättää paeta.

Sparrows                  Sparrows

Pääasiassa komedioista ja melodraamoista muistetun Mary Pickfordin eriskummallisin elokuva, vuonna 1926 valmistunut Turvattomat löi aikalaisensa aikoinaan ällikällä. Heidän herttainen sankarittarensa oli valinnut itselleen tummasävyisen tarinan, jossa huumoria ja kevennyksiä on vain nimeksi. Ehkäpä Pickford jo varsin kypsään ikään ehtineenä – hän oli vielä yli kolmikymmenvuotiaanakin yleisön rakastama "Pikku Mary" – halusi uudella aluevaltauksella osoittaa pystyvänsä luomaan myös vakavamminkin otettavaa elokuvaa. Sitä paitsi aihe oli ajankohtainen: lasten kidnappaukset olivat yleistyneet ja tällaisista lapsifarmeistakin tiedetään raportoidun. Ajankohtaisuus ei kuitenkaan vakuuttanut täysin suurta yleisöä, eikä Turvattomat saavuttanut edellisvuoden Poliisin tytär –elokuvan kaltaista menestystä kotimaassaan.

Turvattomat on loistava esimerkki siitä, kuinka luovasti amerikkalaiset elokuvantekijät osasivat imeä vaikutteita muiden maiden tyylisuunnista. Vallalla ollut suosio saksalaista ekspressionismia kohtaan on nähtävillä kaikkialla. Studiotiloihin luodun rämemaailman toteutuksesta vastasi Harry Oliver, joka onkin saanut yhdistettyä rämealueen rähjäisyyden ja uhkaavuuden sen kiehtovaa kauneuttakaan unohtamatta – Oliverin luomuksessa on samanlaista tyyliä kuin Tod Browningin West of Zanzibarin (1928) afrikkamiljöössä. Elokuvan mieleenpainuvin jakso, pakoretki öisellä, alligaattoreita vilisevällä suolla tuo mieleen Charles Laughtonin Räsynuken (1955) vastaavanlaisen karkumatkan. Hienosta kameratyöskentelystä ja valaistusratkaisuista huolehtii arvostettu kolmikko Hal Mohr, Karl Struss ja Charles Rosher – mies Pickfordin kuuluisien lähikuvien takana.

Sparrows                  Sparrows

Kaiken rähjäisyyden keskellä yrittää Pickfordin esittämä Molly pitää huolta lapsikatraasta. Hän on heidän suojelusenkelinsä, joka Raamattua siteeraamalla koettaa pitää lapsia kurissa sekä samalla ylläpitää heidän optimismiaan. Hanhiemon lailla hän kamppailee Grimea vastaan ja onnistuu lopulta luovimaan heidät turvallisille vesille. Tarinan edetessä hänen tärkeytensä korostuu entisestään ja lopussa Mollysta on tullut jo korvaamaton henkilö lapsille aivan tulevaisuuttakin ajatellen.

Pickford sopii iästään huolimatta rooliinsa erittäin hyvin ollen kuin esimerkillinen isosiskohahmo kaikille pikkulapsille: hyveellinen, uhrautuva ja palkitseva. Mutta vaikka kyseessä onkin tähden elokuva, ei hän siinä suinkaan yksin loista. Gustav von Seyffertitz on elementissään John Barrymoren Mr. Hydea (1920) muistuttavana Grimesina. Yhtä ränsistyneenä ja vastenmielisenä kuin omistamansa maatilkkukin, on von Seyffertitizin Grimes kuin pahimpien painajaisunien kauhukuva ja samalla yksi onnistuneimpia amerikkalaisen mykkäelokuvan roistoja. Charlotte Mineau täydentää häntä hyvin yhtä lailla sadistisen vaimon roolissa. Lapsinäyttelijöistäkään ei moitittavaa löydy, vaan hekin täyttävät paikkansa kiitettävästi.

Turvattomat on hieno elokuva, mutta se voisi olla parempikin, mikäli Pickford olisi jättänyt loppuratkaisun toisenlaiseksi. Olkoonkin, että tällaisenaan se sitoo tarinan langat tiukasti yhteen ja varmasti miellyttää valtaosaa katsojista, tuntuu moinen ratkaisu väkisinkin laskelmoidulta. Kenties Pickford kaikesta huolimatta halusi pelata varman päälle?

SPARROWS, 1926 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Film Corporation Ohjaus: William Beaudine Käsikirjoitus: C. Gardner Sullivan (Winifred Dunnin tarinasta) Kuvaus: Hal Mohr, Karl Struss, Charles Rosher Lavastus: Harry Oliver Leikkaus: Harold McLernon Välitekstit: George Marion Jr.
Näyttelijät: Mary Pickford (Molly), Gustav von Seyffertitz (herra Grimes), Charlotte Mineau (rouva Grimes), Spec O'Donnell (Ambrose Grimes), Roy Stewart (Dennis Wayne), Mary Louise Miller (Doris Wayne), Lloyd Whitlock (Joe Bailey), Monty O'Grady (Splutters)© 22.2.2007 Kari Glödstaf