Ned med Vaabnene!

ASEET POIS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

”En voi kohottaa kanssanne maljaa sodalle, joka tuo kuolemaa ja tuhoa kaikkiin maihin!”

Elokuvantekijät ovat aina olleet ajan hermolla, niin myös sotien suhteen. Samaan aikaan kun Eurooppa valmistautui tulevaan suursotaan, olivat tuotantoyhtiöt jo virittelemässä omia suunnitelmiaan kuka mihinkin suuntaan. Niin myös tanskalainen Nordisk Films Kompagni, jossa otettiin käsiteltäväksi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1905 voittaneen Bertha von Suttnerin vuonna 1889 kirjoittama pasifistinen romaani Ned med Vaabnene! Kaikkiaan 27 kielelle – myös suomeksi vuonna 1895 - julkaistun romaanin filmausta oli ehdottanut sen nuori käsikirjoittaja Carl Theodor Dreyer, jonka menestyksen vuodet ohjaajana olivat vasta edessäpäin.

Vuonna 1914 kuvatun ja Wienin rauhankonferenssissa samana syksynä esitetyn, mutta kotimaassaan vasta seuraavana vuonna valkokankaille päässeen Aseet pois -elokuvan päähenkilö on ensimmäisen aviomiehensä sotatantereelle menettänyt Martha von Althaus (Augusta Blad). Tuskan laannuttua hän tutustuu toiseen aviomieheensä, kapteeni von Tillingeen (Olaf Fønss), ja hetken aikaa elämä näyttääkin hyvältä. Seuraavan sodan syttyessä Martha luhistuu henkisesti, sillä pelko uudenkin onnen tuhoutumisesta kalvaa hänen mieltään.

Ned med Vaabnene!                  Ned med Vaabnene!

Aseet pois on tarinaltaan vahva, mutta toteutukseltaan kaksijakoinen elokuva. Toisaalta ei voi kuin ihailla tekijöiden rohkeutta kuvata sodan kauhuja ja kotirintaman tuskaa, mutta samaan aikaan harmittelen elokuvan lyhyttä kestoa: koska pitkän elokuvan keskimitta oli tuohon aikaan vain hieman yli tunnin, on Aseet pois aivan liian täynnä kaikkea toimintaa, jotta sen tapahtumiin pystyisi syventymään kunnolla. Suurisuuntainen aihe olisi tarvinnut huomattavasti enemmän tilaa ja aikaa, jotta sen kaikkia juonenkäänteitä olisi pystytty käsittelemään kunnolla. En myöskään pidä elokuvan lopetusta aivan onnistuneena, tuleehan sen sanoma hyvin selväksi muutenkin.

Elokuvan sotajaksot ovat näyttäviä ja kuvat sotasairaaloista ja ruumisjunista tekevät edelleen vaikutuksen, mutta niitäkin parempana pidän kotirintaman kuvausta. En ole lukenut alkuperäistä romaania, mutta ainakin elokuvaversio tavoittaa hyvin sen kärsimyksen, joka naisten osalle laskeutuu – heillä ei ole muuta kuin aikaa odottaa joko rakkaimpansa kotiinpaluuta tai kaatumisilmoitusta. Turvassa eivät ole lapsetkaan, joille sota muuttuu arkipäiväksi ja siirtyy nopeasti heidän jokapäiväisiin leikkeihinsä. Etenkin jälkimmäinen ylösnosto on mielenkiintoinen, tätä näkökulmaa kun ei näin vanhoissa elokuvissa usein tapaa.

Ned med Vaabnene!                  Ned med Vaabnene!

Tuotantoarvoiltaan elokuva on taattua Holger-Madsenia. Komeita lavastuksia, kamerasiirtymiä ja syvätarkkaa kuvausta. Sisäkohtauksissa on paikka paikoin staattisuutta, mutta runsaat ulkoilmajaksot antavat kokonaisuudelle juuri oikealla tavalla eloa. Yksittäisistä kohtauksista unohtumattomin on tarkasti leikattu Punaisen ristin sotasairaalan räjäyttäminen, jonka voi kuvitella tehneen suuren vaikutuksen aikalaiskatsojiin. Näyttelijät ovat pääsääntöisesti hyviä, joskin loppua kohden heidän työskentelyynsä tulee ylimääräistä ja yllättävääkin teatraalisuutta.

Elokuvan viimeisellä kymmenminuuttisella on näin jälkikäteen katsottuna profeetallista voimaa. Sodan päättyminen ei tarkoitakaan lopullista rauhaa ja onnen alkua, sillä nurkan takana odottelee jo uusi vastoinkäyminen kulkutaudin muodossa. Se saapuu lopulta myös Marthan ja kapteeni von Tillingen kotiin levittäen sinnekin kuolemaa. Vastaavanlainen vitsaus oli maailmalla oikeasti edessä muutaman vuoden kuluttua espanjantaudin tehdessä tuhojaan sodasta selviytyneiden keskuudessa.

Aseet pois on katsottavissa ilmaiseksi Danish Film Instituten mykkäelokuvastriimiltä. Kuva on laadultaan hyvä ja välitekstit on käännetty englanniksi – tämä lienee peruja Il Cinema Ritrovato -festivaalin esityksestä vuodelta 2014.

NED MED VAABNENE! 1914 Tanska

Tuotanto: Nordisk Films Kompagni Ohjaus: Holger-Madsen Käsikirjoitus: Carl Th. Dreyer (Bertha von Suttnerin romaanista) Kuvaus: Marius Clausen
Näyttelijät: Philip Bech (kreivi von Althaus), Birger von Cotta-Schønberg (hänen vaimonsa), Augusta Blad (Martha von Althaus, heidän tyttärensä), Johanne Fritz-Petersen (Mona, hänen siskonsa), Alf Blütecher (Arno von Dotzky, Marthan ensimmäinen aviomies), Olaf Fønss (kapteeni von Tilling, Marthan toinen aviomies), Carl Lauritzen (sotaministeri Knobelauch), Frederich Jacobsen (tri Besser)

Juliste: Det Danske Filminstitut (DFI)
Kuvakaappaukset ja elokuva: Aseet pois
Antti Alanen Film Diary: Lay Down Your Arms! Pacifism and War 1914-1918© 27.4.2020 Kari Glödstaf