MYKKÄELOKUVAVUOSI 2015

YHTEENVETO


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Vuosi 2014 oli erittäin onnistunut elokuvaharrastukseni suhteen. Etukäteen ajateltuna sen ylittäminen heti seuraavana vuonna tuntui mahdottomalta, mutta niin vain kävi: 2015 oli huomattavasti antoisampi, kiireisempi ja ehkä samalla myös kuluttavampi kuin edeltäjänsä. Viime vuoden avainsanoja olivat elokuvafestivaalit, uudet mestariteokset ja mukavat elokuvaharrastajat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, joihin sain tutustua vuoden aikana.

Mykkäelokuvavuoteni alkoi lähestulkoon täydellisesti, kiitos KAVI:n järjestämän Leningrad avantgarde -sarjan, joka esitteli huomattavan joukon itänaapurimme tuntematonta elokuvaosaamista. Sarja olisi ollut kohdallani täysosuma, ellen olisi joutunut jättämään joitain näytöksiä kulkuvaikeuksien ja aikataulujen vuoksi väliin. Kaikkea ei voi kuitenkaan saada, siitä huolimatta olen enemmän kuin tyytyväinen kun sain nähdä Katkan valkoiset omenat (1926), Minun poikani (1929) ja Tasavallan kruununprinssi (1934) valkokankaalta. Sarjan kruunasi Gosfilmofondista vieraaksi saapuneen Peter Bagrovin erittäin mielenkiintoinen luento.

Bonn Internationale Stummfilmtage                  Regent Street Cinema, Lontoo

Kotimaiset mykkäelokuvafestivaalit Loud Silents (huhtikuu) ja Forssa (elokuu) ovat olleet ohjelmistossani jo pitkään ja vuosi sitten sain tehtyä ensimmäisen matkani mykkäelokuvien pääkallopaikalle Italian Pordenoneen, jonne palasin toistamiseen lokakuussa. Aivan uusi merkintä festivaalikarttaan piirrettiin elokuussa, jolloin matkustin vaimon kanssa Bonn Stummfilmtagea ihailemaan. Kolmepäiväinen vierailu Saksan vanhimmalla mykkäelokuvafestivaalilla poiki innostuksen: Bonniin on palattava uudelleen tulevana kesänä. Joulukuussa kävimme Lontoon-matkalla Regent Street Cinemassa, teatterissa, jonne Lumièren veljekset saapuivat Kinematografeineen vuonna 1896.

Elokuvahankinnat ovat festivaalivierailuiden ohella harrastuksen tärkeintä antia. Viime vuosi ei ollut sillä saralla niin aktiivinen, sillä uusien julkaisuiden määrä on pudonnut Blu-ray-päivitysten myötä radikaalisti. Jatkuvasti yleistyvä nettilataaminenkaan ei houkuttele panostamaan uusiin nimikkeisiin. Aivan kaikkea ei ole vuosien saatossa tullut kuitenkaan hankittua, joten kokoelman täydentäminen jatkukoon vielä jonkin aikaa. Merkittävimmät hankinnat olivat bokseja: Coffret Raymond Bernard (Gaumont, R2), Douglas Fairbanks: A Modern Musketeer (Flicker Alley/Lobster, R0), French Masterworks: Russian Émigrés in Paris 1923-1928 (Flicker Alley, R0) sekä Georges Méliès: Le Premier Magician du Cinema 1896-1913 (Lobster, R2). Yksittäisistä elokuvista kotimainen Meren kasvojen edessä (KAVI, R0) oli mukavaa saada viimeinkin hyllyyn ja ystävältäni Lasselta saadut Itävallan elokuva-arkiston julkaisut toivat kiinnostavia kuriositeettinimikkeitä kokonaisuuteen.

Elokuvahankintoja                  Elokuvakirjallisuutta

Kirjapuolella on tällä hetkellä huomattavasti aktiivisempaa ja etenkin Yhdysvalloissa julkaistaan jatkuvasti monia mielenkiintoisia teoksia. Hankintani olivat kuitenkin vanhempaa osastoa: The Griffith Project -sarjan täydentäminen, Gösta Wernerin hieno Mauritz Stiller och hans filmer 1912-1916, Rex Ingram: Hollywood’s Rebel of the Silver Screen sekä niin ikään Itävallan elokuva-arkiston julkaisut Dziga Vertovista ja Josef von Sternbergin kadonneesta The Case of Lena Smithistä lukeutuivat tämän vuoden kärkiostoksiin.

Tärkeintä ovat tietysti itse elokuvat, joita tuli katsottua kymmenittäin. Yksittäisistä teoksista ylivoimaisesti miellyttävin tuttavuus oli Henri Fescourtin Kurjat (1925), jonka tuore restaurointi oli Pordenonen festivaalin ehdoton kohokohta. Samassa tapahtumassa esitetyt Viimeiseen mieheen (1923) ja Vuosisadan taistelu (1927) olivat myös unohtumattomia elämyksiä. John Fordin harvoin esitetty Kentucky Pride (1925) sävähdytti Forssassa, Päällysviitta (1926) Loud Silentissa ja KAVI:n Leningrad avantgarde kokonaisuudessaan. Kahvitteluiltapäivä ”Graf Ferdinand von Galitzienin” kanssa Helsingissä oli mykkäelokuvavuoden 2015 miellyttävä huipentuma.



© 1.1.2016 Kari Glödstaf