West of Zanzibar

WEST OF ZANZIBAR


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Lon Chaneyn ja Tod Browningin yhdeksäs ja samalla toiseksi viimeinen yhteistyö ei saanut aikalaisiltaan ansaitsemaansa arvostusta, mutta on sittemmin nostanut kohinalla profiiliaan ja nykyään West of Zanzibaria pidetään yhtenä parivaljakon yhteisen tuotannon peruskivistä. Browningin napakka ohjaus, menestysnäytelmän pohjalta tehty käsikirjoitus, pimeän Afrikan tunnelman hämmästyttävän tarkasti saavuttava miljöö sekä osaavat näyttelijäsuoritukset takaavat laadukkaan elokuvanautinnon.

Suosittu taikuri Phroso (Chaney) menettää vaimonsa (Jacqueline Gadsden) tämän lähtiessä rakastajansa, herra Cranen (Lionel Barrymore) matkaan. Phroson ja Cranen välisessä yhteenotossa tapahtuu onnettomuus, jonka seurauksena ensin mainittu halvaantuu vyötäröstä alaspäin. Kauan ei kuitenkaan kestä, kun vaimo palaa maailmalta mukanaan pienokainen, joka jää äitinsä kuoltua taikurin hoiviin. Surun murtama Phroso saa kuulla Cranen majailevan Afrikassa, jonne hän matkustaa lapsi mukanaan. Kostoa janoava taikuri on päättänyt maksattaa Cranella elämänsä tuhoamisen sadistisella tavalla, lasta hyväksi käyttäen.

West of Zanzibar                  West of Zanzibar

Browningia on moitittu usein siitä, ettei hän pysty tasapainoilemaan menestyksekkäästi tarinan ja visuaalisuuden välillä, vaan aina jompikumpi jää vähemmälle huomiolle. Usein näin kieltämättä onkin, mutta tämän elokuvan kohdalla moinen väite ei pidä paikkaansa. West of Zanzibar on vahvasti toteutettu maskuliininen draama, jonka pääteemoja ovat kosto, anteeksianto ja uhrautuminen. Menestysnäytelmän pohjalta työstetty käsikirjoitus ei menetä kiinnostavuuttaan edes keskivaiheilla, jolloin kostoelokuva muuttuu yllätyskäänteen myötä draamaksi, vaan pikemminkin antaa sille lisää puhtia. Myös visuaalisesti elokuva toimii hyvin, sillä lavastuksesta huolehtinut Cedric Gibbons on onnistunut luomaan studioon todella vaikuttavan viidakkoilluusion ja elokuva saavuttaakin kuvaamansa maailman hämmästyttävän tarkasti aina kuumaa ja kosteaa ilmastoa myöten. Percy Hilburnin kaunis kuvaus luo viimeisen silauksen matkalle pimeän Afrikan sydämeen.

Kuten muissakin Browningin elokuvissa, myös tässä elokuvassa Lon Chaney onnistuu hienosti. Tällä kertaa Chaneyn ei tarvitse kannatella elokuvaa yksin, sillä Barrymore antaa hänelle erinomaista tukea. Paras näyte miesten taidoista koetaan viidakon sydämessä, kun sittemmin norsunluukaupalla menestystä luonut Crane saapuu taikurin vieraaksi: miesten kohtaamisessa on käsin kosketeltavaa vihaa ja raivokkuutta. Chaneylta toisinaan ylitsepursuavat draamakohtauksetkaan eivät West of Zanzibarissa ole ongelma, vaan nekin hoituvat tyylikkäästi. Muut näyttelijät tekevät suosiolla tilaa näille kahdelle taiturille ja tyytyvät pysyttelemään taustalla.

WEST OF ZANZIBAR, 1928 Yhdysvallat

Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer Ohjaus: Tod Browning Käsikirjoitus: Elliott J. Clawson, Waldemar Young (Chester De Vonden ja Kilbourn Gordonin näytelmästä) Kuvaus: Percy Hilburn Lavastus: Cedric Gibbons Leikkaus: Harry Reynolds Musiikki: Leo Kempinski Puvustus: David Cox Välitekstit: Joseph Farnham
Näyttelijät: Lon Chaney (Phroso), Lionel Barrymore (Crane), Mary Nolan (Maizie), Warner Baxter (Doc), Jacqueline Gadsden (Anna), Tiny Ward (Tiny), Kalla Pasha (Babe), Curtis Nero (Bumbu)© 6.1.2006 Kari Glödstaf