Oh! What a Nurse!

OH! WHAT A NURSE!


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ristiinpukeutuminen on todennäköisesti yksi vanhimmista ja useimmin käytetyistä komedian aiheista. Erityisen innokkaasti sitä harrasti mykkäkaudella Roscoe ”Fatty” Arbuckle, mutta eipä Sydney Chaplinkaan ollut asian suhteen mikään aloittelija, sen verran hallitusti häneltäkin luonnistuu naisen vaatteisiin pukeutuminen. Kuuluisan velipuolensa Charlien varjoon elokuvissa aina jäänyt Sydney laittaa Oh! What a Nurse! -komedian niin täyteen flirttiä ja eroottista energiaa, että heikompaa alkaa hirvittää. Kaikesta huolimatta paletti pysyy koko ajan koossa, eikä sen enempää mauttomia ylilyöntejä kuin tyhjäkäyntiäkään pääse syntymään.

Elokuva alkaa tilanteesta, jossa Sydneyn esittämä Jerry Clark pestautuu sanomalehden naistenpalstalle kolumnistiksi. Ensi töikseen hän kirjoittaa ilkeämielisen kommentin erääseen avioliittoasiaan. Kun Jerry saa tehtäväkseen laatia kirjoitukseen oikaisun, kaikki alkaa mennä pieleen. Matka työpaikalle kirjoituskoneen ääreen muodostuu monimutkaisemmaksi kuin kuvitella saattaa ja pian Jerry pakenee satamapoliiseja naisen vaatteisiin pukeutuneena. Eikä tämä ole vasta kuin alkua.

Juonessa itsessään ei ole juuri erikoisuuksia, mutta komedian puolella Oh! What a Nurse! tarjoaa sitäkin enemmän ollen silkkaa vitsien ilotulitusta alusta loppuun. Kun pyörä on kerran saatu liikkeelle, ei sen menoa edes yritetä pysäyttää, vaan juuri kun katsoja on selviytynyt edellisestä naurunremakasta, hänen eteensä heitetään uusi, usein vielä edellistäkin järjettömämpi tilanne. Molempien Chaplineiden sekä Buster Keatonin kanssa työskennellyt Charles ”Chuck” Reisner hallitsee ohjaajan tuoliltaan kokonaisuuden erittäin hyvin ja tietää, mistä narusta on milloinkin vedettävä.

Charlien liiketoimien hoitajana pääosin työskennellyt Sydney Chaplin olisi voinut tehdä itsekin kelpo elokuvauran, sillä komiikan tajua ja hallintaa häneltäkin löytyi. Oh! What a Nursen! parhaat kohtaukset syntyvät poikkeuksetta hänen toimestaan. Maskeerauksen ja pukeutumisen osalta hän on yhtä uskottava ja onnistunut kuin Robin Williams vuosikymmeniä myöhemmin elokuvassa Mrs. Doubtfire – Isä sisäkkönä (1993). Muut näyttelijät jäävät Chaplinin varjoon, mutta heidän joukostaan on mukava poimia Patsy Ruth Millerin (Notre Damen kellonsoittaja, 1923), Matthew Betzin (Häämarssi, 1928) ja David Torrencen (Suurkaupungin tyttö, 1930) kaltaisia tekijöitä.

Oh! What a Nurse! oli Sydney Chaplinin toinen nimike Warnerille, jonka kanssa hän oli kirjoittanut viiden elokuvan mittaisen sopimuksen aiemmin samana vuonna. Oh! What a Nurse! menestyi lippuluukuilla hyvin, mutta sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Jostain syystä elokuvaa ei ole liiemmin esitetty, eikä siitä ole olemassa myöskään minkäänlaista julkaisua, joten elokuvasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata katseensa erilaisten festivaalien suuntaan. Itse näin Oh! What a Nursen! Pordenonessa, jossa se lukeutui vuoden 2023 ohjelmiston harvoihin tuntemattomiin valopilkkuihin.

OH! WHAT A NURSE!, 1926 Yhdysvallat

Tuotanto: Warner Bros. Ohjaus: Charles Reisner Käsikirjoitus: Darryl F. Zanuck (Robert E. Sherwoodin ja Bertram Blochin tarinasta) Kuvaus: John Mescall Puvustus: Margaret Whistler Välitekstit: Darryl F. Zanuck
Näyttelijät: Sydney Chaplin (Jerry Clark), Patsy Ruth Miller (June Harrison), Gayne Whitman (Clive Hunt), Matthew Betz (kapteeni Kirby), Edith Yorke (Jerryn äiti), David Torrence (“Big Jim” Harrison), Ed Kennedy (Eric Johnson), Henry Barrows (päätoimittaja Burns)
Kesto: 64 min.
Ensi-ilta: 7.3.1926 / ---© 3.11.2023 Kari Glödstaf