Within Our Gates

WITHIN OUR GATES


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kauan ennen 1970-luvun blaxsploitaatioelokuvia, Sidney Poitierin Oscar-palkittua roolisuoritusta elokuvassa Yön kuumuudessa (1967) ja Spike Leen saavuttamaa kuuluisuutta amerikkalaisessa elokuvamaailmassa vaikutti afroamerikkalainen edelläkävijä, jonka nimen soisi tulla paremmin tunnetuksi. 13-lapsiseen perheeseen syntynyt Oscar Micheaux taisteli tiensä ulos köyhyydestä ja saavutti ensin nimeä kirjailijana, kunnes ryhtyi elokuvantekijäksi. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä The Homestead (1919) on kadonnut, mutta pian sen jälkeen valmistunut Within Our Gates nauttii mainetta vanhimpana säilyneenä afroamerikkalaisena kokoillan elokuvana ollen samalla myös Micheauxin 42:sta ohjaustyöstä tunnetuin.

Within Our Gates seuraa etelässä opettajattarena työskentelevän Sylvia Landryn (Evelyn Preer) elämää. Hän saapuu pohjoiseen hankkimaan rahaa edustamalleen koululle, joka yrittää saada parhaansa mukaan järjestettyä köyhien mustien lapsille opiskelumahdollisuuksia. Sylvian projekti kohtaa vastustusta, mutta myös ymmärrystä ja lopulta hän löytää paitsi hyväsydämisen ja varakkaan lahjoittajan, myös uuden miesystävän rinnalleen.

Within Our Gatesin alkuperäiskopio on kadonnut ja nykyään nähtävillä oleva versio on työstetty Espanjasta 1970-luvulla löydetyn ja vuonna 1993 restauroidun version pohjalta. Se ei ole aivan täydellinen ja niinpä tekijät ovat joutuneet selittämään muutaman kadonneen kohtauksen tekstiplanssien avulla. Lopputulos on varsin onnistunut, joskaan ei täysin: elokuvan alkupuolella on kohtaus, jossa Sylvian kihlattu Conrad (James A. Ruffin) saapuu tapaamaan tulevaa vaimoaan, mutta keskusteltuaan tämän ystävän (Floy Clements) kanssa raivostuu, yrittää kuristaa Sylvian ja pakenee. Tapahtumat ovat ymmärrettävissä, mutta kohtaus olisi silti kaivannut hieman enemmän informaatiota toimiakseen kunnolla.

Within Our Gates                  Within Our Gates

Elokuvakriitikot ja -historioitsijat ovat pitäneet Within Our Gatesia Micheaux’n vastauksena D. W. Griffithin Kansakunnan synnylle (1915). Näin voi tietysti olla, mutta itse näen sen enemmänkin yleismaailmallisena kannanottona tietämättömyyttä ja epätasa-arvoa vastaan, jonka lähimmät verrokit ovat Griffithin Suvaitsemattomuus (1916) ja 1910-luvun suffragettielokuvat. Micheaux’n mukaan maailma ei ole mustavalkoinen, vaan molempien rotujen edustajistossa on niin hyvää kuin pahaakin ajattelevia henkilöitä. Ensin mainittuihin lukeutuu rikas bostonilaisrouva, joka lahjoittaa afroamerikkalaisten koululle 50 000 dollaria, vaikka hänen ystävättärensä mukaan ”mustat saavat päänsärkyä jo pelkästä ajattelemisesta”, jälkimmäisiin puolestaan rikkaan valkoisen miehen palvelija Efrem, joka nautiskelee olostaan valkoisten lynkkausjoukon seurassa sillä aikaa kun ”toiset mustat piileskelevät metsässä”.

Toteutus on varsin vaihtelevaa. Micheaux’lla ei ollut suuria varoja elokuvan tekoon, joten esimerkiksi uusintaottojen tiedetään olleen sula mahdottomuus. Hän ei myöskään ollut ammattilainen, mikä näkyy eritoten näyttelijöiden ohjaamisessa ja kuvien hallinnassa. Mukaan mahtuu tietysti myös tyylikkäitäkin yksityiskohtia, joista vaikuttavimpana hirttäjäisten esittäminen mitään näyttämättä ja loppuhuipentuma rinnakkaisleikkauksineen.

Kesän 1919 rotumellakat Chicagossa olivat vielä tuoreessa muistissa, joten Within Our Gates joutui välittömästi sensuurien kynsiin. Sen raiskaus- ja lynkkauskohtauksia pidettiin liian provosoivina, jonka seurauksena elokuvaan tehtiin kosolti muutoksia ennen levitykseen laskemista. Siitä huolimatta se saavutti huomattavaa menestystä ennen kuin katosi julkisuudesta vuosikymmeniksi. Nyt elokuva on kuitenkin jokaisen katsottavana ja listattu myös suursuositun 1001 elokuvaa jotka jokaisen tulisi katsoa -teoksen sivuille.

WITHIN OUR GATES, 1920 Yhdysvallat

Tuotanto: Micheaux Book & Film Company Ohjaus: Oscar Micheaux Käsikirjoitus: Oscar Micheaux
Näyttelijät: Evelyn Preer (Sylvia Landry), Flo Clements (Alma Prichard), James D. Ruffin (Conrad Drebert), Jack Chenault (Larry Prichard), William Smith (Philip Gentry, etsivä), Charles D. Lucas (tri V. Vivian), Bernice Ladd (rva Geraldine Stratton), rva Evelyn (rva Elena Warwick), William Stark (Jasper Landry), Mattie Edwards (hänen vaimonsa), Ralph Johnson (Philip Gridlestone), Grant Gorman (Armand Gridlestone), E. G. Tatum (Efram)© 10.4.2018 Kari Glödstaf