The Penalty

YHTEISKUNNAN VIHOLLINEN


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Lon Chaney muistetaan nykypäivänä pääasiassa hurjista maskeerauksistaan, vaikka mykän elokuvan aikakaudella hän oli yksi arvostetuimmista ja ihailluimmista näyttelijöistä. Tekemistään liki kahdestasadasta elokuvasta moni on toki vuosien saatossa kadonnut, mutta aivan liian moni myös jäänyt turhan vähälle huomiolle. Notre Damen kellonsoittaja (1923) sekä Suuren oopperan kummitus (1925) ovat saaneet toimia jälkipolville näytteenä miehen kyvyistä, vaikka parempiakin elokuvia miehen filmografiasta löytyy. Yksi tällainen on Wallace Worsleyn ohjaama Yhteiskunnan vihollinen.

Nuori poika on joutunut onnettomuuteen, jonka seurauksena kokematon lääkäri amputoi hänen molemmat jalkansa polvesta alaspäin. Teko on tarpeeton, mutta tieto pyritään salaamaan niin pojalta kuin hänen vanhemmiltaankin. Poika saa kuitenkin asian selville. Kaksikymmentäseitsemän vuotta myöhemmin pojasta on tullut San Franciscon alamaailman kiistaton johtaja Blizzard, joka ei ole antanut lääkärille tekoa anteeksi, vaan on vuosien ajan miettinyt parasta mahdollista tapaa kostaa. Nyt aika on viimeinkin oikea.

The Penalty                  The Penalty

Elokuva perustuu Gouverneur Morrisin novelliin vuodelta 1913. Tuohon aikaan gangsterimelodraamat olivat suuressa suosiossa, joten Goldwyn Pictures osti oikeudet siihen välittömästi. Filmauksia saatiin odottaa kuitenkin seitsemän vuotta, ennen kuin mitään konkreettista saatiin aikaan. Demonisen gangsterin rooliin kiinnitettiin Chaney, joka oli jo ehtinyt herättää taidoillaan huomiota, mutta ei ollut onnistunut murtautumaan tähteyteen. Vaikka Yhteiskunnan vihollinen saikin elokuvana ristiriitaiset arvostelut, ylistettiin Chaneyn tulkintaa, eikä aiheetta. Tämän elokuvan myötä hänen uransa lähti uuteen nousuun.

Chaney on suorastaan hurjassa vedossa. Hänen tulkintansa suuruudenhullusta, äkkipikaisesta, raivokkaasta ja katkerasta gangsteripäälliköstä lukeutuu yhdeksi miehen uran suurista kohokohdista. Näyttelemisessä on tunnetta ja aitoutta ja Chaney todistaa sen, että hän pystyy muuhunkin kuin maskin takaa näyttelemiseen. Yhteiskunnan vihollinen on Lon Chaneyn show.

Kosto on yleensä elokuvassa hyvä teema, mutta tällä kertaa toteutus ei osu aivan nappiin. Ensimmäinen tunti on kerrassaan erinomaista katsottavaa, loppua kohden vauhti kuitenkin hieman putoaa. Loppuratkaisu on hieman vaisu, onneksi se ei kuitenkaan onnistu latistamaan lopputulosta.

THE PENALTY, 1920 Yhdysvallat

Tuotanto: Goldwyn Pictures Ohjaus: Wallace Worsley Käsikirjoitus: Charles Kenyon, Philip Lonergan (Gouverneur Morrisin novellista) Kuvaus: Don Short Lavastus: Gilbert White Leikkaus: J. G. Hawks, Frank E. Hull
Näyttelijät: Lon Chaney (Blizzard), Charles Clary (tri Ferris), Doris Pawn (Barbary Nell), James Mason (Frisco Pete), Milton Ross (Lichtenstein), Ethel Grey Terry (Rose)© 28.9.2005 Kari Glödstaf