Elämäkerrat


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
SUOMALAISET
LINKKEJÄ
Yleisteokset

Brian Anthony & Andy Edmonds: Smile When the Raindrops Fall

Brian Anthony & Andy Edmonds: Smile When the Raindrops Fall

Charles Parrott alias Charley Chase oli 1920-luvun lyhytkomedioiden suuri tähti, joka on vuosikymmenten saatossa kadonnut elokuvahistorian harmaaseen massaan, eikä häntä juuri muisteta. Koomikon elämästä kiinnostuneiden kannattaa kääntyä tämän tiiviisti kirjoitetun elämäkerran puoleen, vaikka itse elokuvista ei kirjoittajakaksikko saa läheskään yhtä paljon irti. Runsaasti valokuvia sekä kattava filmografia. (255 s.)


Bruce Babington & Charles Barr: The Call of the Heart: John M. Stahl and Hollywood Melodrama

Bruce Babington & Charles Barr: The Call of the Heart: John M. Stahl and Hollywood Melodrama *

Unohdetun amerikkalaisohjaajan uran kauttaaltaan läpikäyvä teos on innostava ja hyvin toteutettu, mutta jättää lopulta hieman hämmentyneen jälkitunteen: miksi kirjoittajat ovat tehneet tämän kaiken, sillä suurin osa John M. Stahlin elokuvista lepää arkistojen hyllyillä, kaukana kuluttajan ulottumattomissa? Pordenonen ja Bolognan retrospektiivien muistikuvilla ei pitkälle pötkitä. (276 s.)


Sarah Baker: Lucky Stars: Janet Gaynor and Charles Farrell

Sarah Baker: Lucky Stars: Janet Gaynor and Charles Farrell

Mykän elokuvan suurten rakastavaisten, Janet Gaynorin ja Charles Farrellin tarinaa yhdessä ja erikseen valottava teos on silkkaa asiaa alusta loppuun. Innostavasti kirjoitettu, runsaasti triviatietoa ja kulissien takaista elämää sisältävä Lucky Stars on täyttä vastinetta rahoille sekä erinomainen teos Hervé Dumontin massiivisen Borzage-historiikin rinnalle. (244 s.)


Laura Petersen Balogh: Karl Dane: A Biography and Filmography

Laura Petersen Balogh: Karl Dane: A Biography and Filmography *

Tanskalaisen Hollywood-tähden dramaattinen elämä ja monet menestyselokuvat yksiin kansiin napakasti ja selkeästi kirjoitettuna. Loistava lisä unohdettujen elokuvatähtien elämäkertojen joukkoon. Tarkasti kirjoitettu filmografia ja mielenkiintoinen henkilöesittelyliite antavat kirjalle lisää lukuarvoa. (230 s.)


John Baxter: King Vidor

John Baxter: King Vidor

Amerikkalaisen elokuvan suuriin ohjaajiin lukeutuneesta Vidorista olisi varmasti saanut enemmänkin irti kuin mitä John Baxter on saanut. Suoraviivainen, yllätyksetön ja kuvia lähes yhtä paljon kuin tekstiä sisältävä kirjanen on silkkaa ajan- ja rahanhukkaa, jota ei voi suositella edes Vidorista mitään tietämättömälle. (94 s.)


Connie Billips: Janet Gaynor: A Bio-Bibliography

Connie Billips: Janet Gaynor: A Bio-Bibliography

Harvinainen ja hintava, ei kuitenkaan missään nimessä hintansa veroinen historiikki ensimmäisen naispääosa-Oscarin saaneesta tähtinäyttelijästä. Gaynorin elämäntarina on saatu mahdutettua viiteenkymmeneen sivuun, mikä on kuin pyhänhäväistys. Ei voi suositella edes kovimmillekaan Gaynor-fanaatikoille, kannattaa ehdottomasti kääntyä Sarah Bakerin erinomaisen Lucky Stars –teoksen puoleen. (155 s.)


Michael F. Blake: Lon Chaney - The Man Behind the Thousand Faces

Michael F. Blake: Lon Chaney - The Man Behind the Thousand Faces

Lon Chaney -tutkijan ja asiantuntijan kirjoittama historiikki "tuhatkasvoisesta miehestä", joka kohosi pienistä sivuosarooleista yhdeksi elokuvahistorian suurimmista näyttelijöistä. Helppolukuinen, selkeästi kirjoitettu teos. Kattavat filmografiat, kannattaa hankkia myös Blaken toinen keskeinen Lon Chaney -teos The Films of Lon Chaney. (392 s.)


Michael F. Blake: The Films of Lon Chaney

Michael F. Blake: The Films of Lon Chaney

Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää Lon Chaneyn elokuvista. Jokaisen elokuvan kohdalla tarkat tekijätiedot, juonitiivistelmä, aikalaiskritiikit sekä triviatiedot mm. siitä, mistä kutakin elokuvaa kannattaa metsästää. Runsaasti kuvaliitteitä. Teos sopii erinomaisesti yhteen Blaken Lon Chaney - The Man Behind the Thousand Faces -kirjan kanssa. (218 s.)


Rudi Blesh: Keaton

Rudi Blesh: Keaton

Rudi Bleshin syystäkin kuuluisa Keaton-kirja on maineensa veroinen teos mykkäkoomikon elämästä ja elokuvista. Teksti on helppolukuista ja miellyttävästi kirjoitettua, ainoa huomauttamisen aihe on Keatonin uran jälkimmäisen osuuden vähäinen palstatila - toisaalta, mykkäelokuvistaanhan mies tunnetaan. Jos tämän kirjan jostain divarista sattuu löytämään, ei kannata epäröidä ostaa pois kuljeksimasta. (395 s.)


David Bordwell: The Cinema of Eisenstein

David Bordwell: The Cinema of Eisenstein

Erinomaisena elokuvakirjoittajana tunnetun Bordwellin Eisenstein-teos on tarkasti jäsennelty, runsailla valokuvilla ladattu, todella informatiivinen teos, jonka parissa vierähtää ilta jos toinenkin. Analyysit, historiikit ja jälkipuinnit ovat täynnä teräviä havaintoja ja kiinnostavia yksityiskohtia. Parhaita Eisensteinista kirjoitettuja kirjoja. (344 s.)


Kelly R. Brown: Florence Lawrence, the Biograph Girl

Kelly R. Brown: Florence Lawrence, the Biograph Girl

Erittäin kiinnostava ja informatiivinen teos ensimmäisestä suuresta elokuvatähdestä, nyt jo unohdetusta Florence Lawrencesta. Helppolukuinen ja selkeä kirja piirtää traagisen kuvan naisesta, joka saavutti paljon, mutta teki urallaan liikaa vääriä valintoja ja joutui Hollywoodin epäsuosioon. Toimii myös hyvänä aikamatkana elokuvan pioneerivuosiin. Kattavat filmografiat ja kohtalaisesti valokuvia. (216 s.)


Kevin Brownlow: Mary Pickford Rediscovered

Kevin Brownlow: Mary Pickford Rediscovered

Todella laaja ja kattava katsaus Mary Pickfordin uraan ja elokuviin. Runsaasti harvinaisia valokuvia sekä kirjailijalle ominaiseen tapaan valtavasti faktatietoa. Parhaita Pickfordin uraa käsitteleviä teoksia. Filmografian puuttuminen edes tiivistetyssä muodossa ihmetyttää, sillä tekijätiedot elokuvaesittelyjen kohdalla ovat hyvin suppeita. (256 s.)


Jeff Codori: Colleen Moore: A Biography of the Silent Film Star

Jeff Codori: Colleen Moore: A Biography of the Silent Film Star

Hieman tylsästi nimetty elämäkerta 1920-luvun suurimpiin filmitähtiin lukeutuneesta Mooresta, jonka julkisuuskuvaa eivät skandaalit tahranneet eikä suosio hiipunut heikoimpienkaan roolivalintojen vuoksi. Codorin teksti on hieman liian luettelomaista ja koska suurin osa Mooren elokuvista on kadonnut, on lukijan vaikea luoda linkkiä kohteeseensa – toisaalta tämä kirja todistaa taas kerran sen välinpitämättömyyden, josta elokuvan historia sai kärsiä aivan liian pitkään. Mooren urasta ja elämästä kiinnostuneille silti välttämätön hankinta. (296 s.)


Annette D'Agostino Lloyd: The Harold Lloyd Encyclopedia

Annette D'Agostino Lloyd: The Harold Lloyd Encyclopedia

Harold Lloyd a:sta ö:hön ja vähän pidemmällekin, näin voisi tiivistää tämän silmälasipäisestä mykkäkoomikosta kertovan hakuteoksen. Kirja sisältää triviaa laidasta laitaan sekä kekseliäitä oivalluksia ja mielenkiintoisia havaintoja. Runsas valokuvakokoelma kruunaa kokonaisuuden. Harold Lloydin elämästä ja elokuvista kiinnostuneen kannattaa hankkia tämän kirjan rinnalle myös Jeffrey Vancen ja Suzanne Lloydin yhteistyönä syntynyt Harold Lloyd: Master Comedian. (427 s.)


Annette D’Agostino Lloyd: Harold Lloyd: Magic in a Pair of Horn-Rimmed Glasses

Annette D’Agostino Lloyd: Harold Lloyd: Magic in a Pair of Horn-Rimmed Glasses

Harold Lloydista on kirjoitettu suosioonsa nähden todella vähän ja useimpien laatuteosten takana on sama henkilö, amerikkalainen Annette D’Agostino Lloyd. Eikä lukijan tarvitse pettyä tälläkään kertaa, sillä D’Agostino Lloydin ammattitaitoinen teksti kulkee kompastelematta läpi päähenkilön elämän aina kuolemaan ja elokuvalliseen perintöön saakka. Erittäin hyvä lisä The Harold Lloyd Encyclopedian ja Harold Lloyd: Master Comedian -teoksen rinnalle. (412 s.)


Jean Drum & Dale D. Drum: My Only Great Passion – The Life and Films of Carl Th. Dreyer

Jean Drum & Dale D. Drum: My Only Great Passion – The Life and Films of Carl Th. Dreyer

Hyvä ja napakka perusteos Carl Th. Dreyerin elämästä. Teksti on helppolukuista ja asiantuntevaa, kerronta etenee vaivattomasti ja ohjaajan ura piirtyy lukijalle selkeästi. Ainoa, mitä jää kaipaamaan, on hieman syvemmät analyysit Dreyerin tuntemattomimmista mykkäelokuvista. Puhtaana elämäkertakirjana ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, elokuva-analyyseistä kiinnostuneen kannattaa hankkia vaikkapa Jean Sémoluén tai David Bordwellin kirjoittamat Dreyer-teokset hyppysiinsä. (329 s.)


Hervé Dumont: Frank Borzage: The Life and Films of a Hollywood Romantic

Hervé Dumont: Frank Borzage: The Life and Films of a Hollywood Romantic

Erinomainen läpileikkaus ”elokuvamaailman satukuninkaan” urasta, teos, joka ei jätä yhtäkään kiveä kääntämättä Borzagen elämästä. Sisältää tarkat juoniselostukset ja ytimekkäät analyysit kaikista säilyneistä elokuvista. Runsaasti valokuvia ja pikkutarkalla huolellisuudella koostettu filmografia sinetöivät kokonaisuuden, joka on Richard Koszarskin Von - The Life & Films of Erich von Stroheim -teoksen rinnalla parhaita vanhoista Hollywood-tekijöistä kertovia historiikkeja. (420 s.)


Lotte H. Eisner: Murnau

Lotte H. Eisner: Murnau

Erittäin vaikeasti saatavilla oleva Murnau-historiikki on alusta loppuun kiinnostavaa luettavaa. Saksalainen elokuvakriitikko Lotte H. Eisner käsittelee Murnaun uraa ja tämän elokuvia tarkasti, paljastaen myös runsaasti kulissientakaisia asioita. Kirja sisältää myös Nosferatun käsikirjoituksen. (287 s.)


Scott Eyman: Ernst Lubitsch: Laughter in Paradise

Scott Eyman: Ernst Lubitsch: Laughter in Paradise

Scott Eymanille ominaiseen tapaan tarkka, paljastava ja miellyttävästi kirjoitettu elämäkerta suuresta saksalaisohjaajasta, joka teki huomattavan uran myös Hollywoodissa. Kirjaa on paikoin kritisoitu siitä, että se painottuu liikaa Lubitschin amerikkalaiseen uraan jättäen saksalaiset elokuvat liian vähälle huomiolle. Moitteet eivät ole täysin tuulesta temmattuja, vaikkakaan itse en kokenut seikkaa häiritseväksi. Perusteos jokaisen Lubitschista kiinnostuneen kirjahyllyyn. (415 s.)


Scott Eyman: Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer

Scott Eyman: Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer

Scott Eymania pidetään yhtenä parhaista elämäkertakirjoittajista eikä tämän kirjan perusteella ainakaan syyttä. Hollywoodin suurimman elokuvayhtiön johtajasta ja unelmakaupungin vaikutusvaltaisimpiin elokuvamoguleihin lukeutuneesta Louis B. Mayerista piirtyy tarkka ja mukaansatempaava tarina, joka paljastaa matkan varrella varsin yllättäviäkin asioita M-G-M:n kulissien takaisesta valtapelistä. Eyman esittää asiansa kiihkottomasti ja ilman tapahtumien turhaa maalailua kokonaisuuden muodostuessa herkulliseksi aikamatkaksi vanhan ajan Hollywoodiin. (596 s.)


Scott Eyman: Cecil B. DeMille: The Empire of Dreams

Scott Eyman: Cecil B. DeMille: The Empire of Dreams

Scott Eyman teki sen taas, nimittäin korkealaatuisen ja järkälemäisen elämäkerran, tällä kertaa Cecil B. DeMillestä. Kuten kaikissa muissakin teoksissaan, Eymanilla on tälläkin kertaa keskiössä henkilö ja hänen tekemisensä, eikä hänen elokuvansa. Tämä ei haitannut ainakaan minua, sillä kirjailijan hallittu ja hillitty kertomistyyli tuntuu miellyttävältä ja suurohjaajan elämän pariin on todella helppo heittäytyä. (579 s.)


Bengt Forslund: Victor Sjöström, hans liv och verk

Bengt Forslund: Victor Sjöström, hans liv och verk

Kattava teos Viktor Sjöströmin elämästä ja elokuvista. Forslund käsittelee Sjöströmin lapsuuden ja nuoruuden melko nopeasti, sen sijaan elokuvauran kuvaus on runsas ja huoliteltu unohtamatta myöskään viimeisiä vuosia ja yhteistyötä nuoren Ingmar Bergmanin kanssa. Ruotsalainen laitos on hieman raskasta luettavaa, mutta kirjaa on saatavana myös englanninkielisenä. (421 s.)


Lillian Gish, Ann Pinchot: The Movies, Mr. Griffith and Me

Lillian Gish, Ann Pinchot: The Movies, Mr. Griffith and Me

Kuuluisimpia näyttelijäelämäkertoja. Selkokielinen ja helppolukuinen kirja piirtää laajan kaaren ihastuttavan Gishin urasta niin elokuvissa kuin teatterinkin puolella. Valottaa jonkin verran myös Dorothy Gishin uraa. Sopii erittäin hyvin Richard Schickelin D. W. Griffith – An American Life –teoksen rinnalle tarinankertojaksi mykän kauden Hollywoodista. (388 s.)


Leonhard H. Gmuer: Rex Ingram: Hollywood’s Rebel of the Silver Screen

Leonhard H. Gmuer: Rex Ingram: Hollywood’s Rebel of the Silver Screen

Erinomainen tietopankki amerikkalaisen elokuvan suuresta nimestä. Lyhyehkön elämäkerran lisäksi Gmuer käy läpi Ingramin elokuvat, työtoverit ja näyttelijät. Taustatyö on perusteellista, triviaa on laajalti ja toteutus kuvituksineen ja tuotantotietoineen on huippuluokkaa. Kirjaa on saatavana kahdessa koossa: täysikokoinen järkäle maksaa nelinkertaisesti pokkariversioon verrattuna, mutta on huomattavasti näyttävämpi ja miellyttävämpi lukea – jälkimmäisessä tekstikoko ja kuvituksen rikkaus kutistuvat lähes olemattomiin. (556 s.)


Eve Golden: Vamp: The Rise and Fall of Theda Bara

Eve Golden: Vamp: The Rise and Fall of Theda Bara

Kleopatra, Salome, Kamelianainen, Carmen, Julia… Vuodet 1915-1919 olivat Theda Baran kulta-aikaa, mutta sen jälkeen tähti sai elokuvista tarpeekseen ja esiintyi valkokankaalla enää satunnaisesti. Samaa tahtia hiipuivat myös hänen elokuviensa suosio ja tänä päivänä Baran sädekehästä ei ole juuri mitään jäljellä. Eve Goldenin kirjoittama elämäkerta kuitenkin palauttaa eilispäivän tähden lukijan mieleen tavalla, joka saa kiroamaan mykkäelokuvien korkeaa tuhoutumisprosenttia - Baran elokuvista kun ei ole meidän päiviimme säilynyt kuin muutama eikä suurelokuvista ainoatakaan. Laatulukemista pienellä rahalla. (274 s.)


Chuck Harter & Michael J. Hayde: Little Elf: A Celebration of Harry Langdon

Chuck Harter & Michael J. Hayde: Little Elf: A Celebration of Harry Langdon

Erittäin tarkka läpileikkaus Harry Langdonin elämästä ja urasta niin teatterin kuin elokuvienkin maailmassa. Tekijät eivät jätä kiveäkään kääntämättä, mutta paikka paikoin tällainen tarkkuus kääntyy itseään vastaan ja jatkuvat viittaukset vaudevillesketseihin ja lehtiartikkeleihin alkavat puuduttaa. Kirjan koko ei ole optimaalinen, sillä tätä ei liiemmin junassa kanniskella. Hankkimisen arvoinen vähintäänkin niille lukijoille, jotka haluavat saada mahdollisimman paljon informaatiota ”neljännestä suuresta mykkäkoomikosta”. (692 s.)


Lisa Stein Haven: The Rise & Fall of Max Linder, The First Cinema Celebrity

Lisa Stein Haven: The Rise & Fall of Max Linder, The First Cinema Celebrity *

Max Linder on viime vuosina ollut kahdenkin kirjan kohteena. Itse olen näistä tutustunut tähän Lisa Stein Havenin hyvin kirjoitettuun teokseen, joka ampuu paitsi alas muutamia Maxiin ja tämän uraan liittyviä myyttejä, valottaa myös hyvin hänen dramaattisten elämänvaiheidensa eri käänteitä. Runsaasti valokuvia ja tarkka filmografia. (392 s.)


Robin Hood: Sjöström & Stiller

Robin Hood: Sjöström & Stiller

Ruotsalaisen elokuvakriitikon Bengt Idestam-Almquistin kirjoittama teos on tarkka katsaus ruotsalaisen elokuvan suuruuden aikaan ja sen mestareihin. Idestam-Almquist pääsi seuraamaan kaksikon uraa läheltä ja tämän ansiosta hän osaa valottaa molempien elokuvia tarkemmin kuin kukaan toinen. Ehdottomasti hankinnan arvoinen teos. Mukana tietysti kattavat filmografiat ja höysteenä runsaasti korkealaatuisia valokuvia. (204 s.)


Eleanor Keaton and Jeffrey Vance: Buster Keaton Remembered

Eleanor Keaton and Jeffrey Vance: Buster Keaton Remembered

Komea perusteos jokaisen Buster Keaton -fanin hyllyyn. Runsaasti upeita valokuvia niin Keatonin uran alkuajoista kuin menestyksen vuosiltakin. Elokuva-analyysit pintapuolisia, mutta silti mielenkiintoisia. Kattavat filmografiat. Toinen kirjoittajista oli Keatonin vaimo vuodesta 1940 aina tähden kuolemaan saakka. (238 s.)


Richard Koszarski: Von - The Life & Films of Erich von Stroheim

Richard Koszarski: Von - The Life & Films of Erich von Stroheim

Yksi parhaista koskaan kirjoitetuista elokuvahistoriikeistä. Koszarski käy syväluotaavasti läpi Stroheimin uran elokuva elokuvalta. Lopputuloksena on viihdyttävä, joskin traaginen kertomus ohjaajasta, joka taisteli turhaan Hollywoodin tuotantokoneistoja vastaan. Hyvälaatuiset kuvaliitteet ja tarkat filmografiat viimeistelevät upean kokonaisuuden. (354 s.)


Emily W. Leider: Dark Lover: The Life and Death of Rudolph Valentino

Emily W. Leider: Dark Lover: The Life and Death of Rudolph Valentino

Erinomainen ja mukaansa tempaava elämäkerta yhdestä mykän elokuvan suurimmista tähdistä. Leiderin kirjoitustyyli on miellyttävä ja Valentinon elämä vastoinkäymisineen, skandaaleineen ja tähtiasemineen niin koukuttava, ettei tämän laskeminen käsistä ole helppoa. Kahteenkymmeneen lukuun ja prologiin jaetun kirjan käyttäminen lähdemateriaalina on vaivatonta, sen verran selkeästi Leider on tekstinsä jaotellut. (514 s.)


Christine Leteux: Albert Capellani: Pioneer of the Silent Screen

Christine Leteux: Albert Capellani: Pioneer of the Silent Screen

Elokuvatutkimuksen kehittyminen ja arkistolöydöt ovat saattaneet monet jo unohdetut elokuvan suurnimet takaisin julkisuuteen. Niin myös ranskalaisen pioneerin, Albert Capellanin, joka teki huomattavan uran paitsi kotimaassaan, myös Yhdysvalloissa. Capellani on 2010-luvun löytöjä ja kiitos Leteux’n kaltaisten aktiivien, hänen uraansa ja teoksiinsa on tänä päivänä varsin helppo tutustua. Miellyttävä ja helppolukuinen teos. (185 s.)


Harold Lloyd: An American Comedy

Harold Lloyd: An American Comedy *

Lloydin itsensä sanelema elämäkerta ulottuu vain vuoteen 1928, jolloin äänielokuva alkoi nopeasti vallata alaa ja sysäsi tähden alas valtaistuimeltaan. Itse sain eniten irti Lloydin lapsuus- ja nuoruusmuisteluista sekä hänen uransa alkuaikojen tapahtumista, mutta uskon teoksen olevan kiinnostava hankinta jokaiselle menneen Hollywoodin loisteesta innostuneelle elokuvaharrastajalle. (138 s.)


Simon Louvish: Keystone: The Life and Clowns of Mack Sennett

Simon Louvish: Keystone: The Life and Clowns of Mack Sennett

Ei kenties syvällisin, mutta yksi viihdyttävimmistä Mack Sennettin elämää ja hänen perustamansa Keystonen vaiheita kuvaavista kirjoista. Teoksen sivuilla esitellään lähestulkoon kaikki yhtiön tunnetuimmat tähdet, tekijät ja heidän uransa. Omat suosikit on helppo löytää kekseliäästi nimettyjen väliotsikoiden avulla. Pokkariversio sopii hyvin vaikka matkalukemiseksi. (352 s.)


Herbert Marshall: Masters of the Soviet Cinema: Crippled Creative Biographies

Herbert Marshall: Masters of the Soviet Cinema: Crippled Creative Biographies

Neljän neuvostomestarin (Eisenstein, Dovženko, Pudovkin, Vertov) urat samassa paketissa. Neuvostoliitossa opiskellut ja ohjaajia läheltä seurannut Marshall tuo julki yllättäviäkin käänteitä Stalinin hallinnon toimista elokuvamestareita kohtaan. Tätä lukiessa tulee väistämättä mieleen millaisia teoksia maassa olisikaan tehty ilman julmaa ja alistavaa puoluekoneistoa? (252 s.)


Steve Massa: Rediscovering Roscoe: The Films of “Fatty” Arbuckle

Steve Massa: Rediscovering Roscoe: The Films of “Fatty” Arbuckle

Roscoe Arbucklen elämästä ja etenkin hänen elokuvauransa päättäneestä skandaalista on kirjoitettu rivi jos toinenkin, mutta Steve Massan uusin teos nostaa keskiöön Arbucklen tärkeimmän perinnön, hänen elokuvansa. Massa kirjoittaa laveasti ja asiantuntevasti, eikä jätä kiveäkään kääntämättä suursuositun koomikon uralta, nostaen esiin myös kymmeniä tuolloin vielä tunnettuja, mutta nyt jo unohdettuja mykkäkoomikoita. Vasta tämän järkäleen myötä elokuvaharrastajan on mahdollista hahmottaa, kuinka suuresta koomikosta Arbucklen kohdalla olikaan kyse. Ehdoton pakkohankinta jokaiselle mykästä komediasta kiinnostuneelle. (681 s.)


Patrick McGilligan: Fritz Lang: The Nature of the Beast

Patrick McGilligan: Fritz Lang: The Nature of the Beast

Ristiriitainen elämäkerta yhdestä elokuvahistorian kuuluisimmasta ja arvostetuimmasta ohjaajasta. Kirjailija on saanut paljon kritiikkiä esittäessään mielipiteitään faktoina ja arvostellessaan Langin tekemiä ratkaisuja niin kuvauspaikoilla kuin siviilissäkin. Mahdollisista heikkouksistaan huolimatta lukemisen arvoinen teos, joskaan minkäänlaisia syvällisiä elokuva-analyysejä tästä kirjasta ei kannata etsiä. (548 s.)


Edward McPherson: Buster Keaton: Tempest in a Flat Hat

Edward McPherson: Buster Keaton: Tempest in a Flat Hat

Ei niin huono kuin mitä väitetään, oikeastaan varsin pätevä perusteos Keatonista kiinnostuneelle. Perustiedot kunnossa ja myös äänielokuville on löytynyt tilaa. Paikka paikoin kirjoittajan Keaton-fanius nostaa päätään, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Kuvaliitteet voisivat olla parempiakin. (288 s.)


Colleen Moore: Silent Star

Colleen Moore: Silent Star

Miellyttävä pintaraapaisu mykän kauden Hollywoodista yhden sen suosituimman naisnäyttelijän omin sanoin kertomana. Aavistuksen rohkeampi kuin Mary Pickfordin omaelämäkerta, mutta mitään suuria paljastuksia on turha odottaa. Elokuvien tekemisestä ja niiden taustoista olisi voinut kertoa enemmän. Runsaasti valokuvia. (262 s.)


James L. Neibaur: Arbuckle and Keaton: Their 14 Film Collaborations

James L. Neibaur: Arbuckle and Keaton: Their 14 Film Collaborations

Mykkäkoomikoihin erikoistuneen Neibaurin kirja on hersyvän hauska matka Roscoe Arbucklen ja Buster Keatonin vauhdikkaaseen maailmaan, jossa mikään ei ollut pyhää eikä mahdotonta. Neibaurin kirjoittamat elokuvaesittelyt ovat paitsi hyvin kirjoitettuja, myös täynnä informaatiota, joten tämän kirjan luettuaan on pakko katsoa parivaljakon säilyneet komediat uudelleen. Loppuun on kirjoitettu nasevat yhteenvedot Arbucklen, Keatonin, Alice Laken ja Al St. John elokuvaurien myöhemmistä vuosista. (209 s.)


Liam O’Leary: Rex Ingram: Master of the Silent Cinema

Liam O’Leary: Rex Ingram: Master of the Silent Cinema

Irlannin lahjasta maailman elokuvalle ei ole liiemmälti historiikkejä kirjoitettu, joten tällä kirjalla on selkeästi tilausta. Asiallisesti, joskin hieman kuivakkaasti ja värittömästi kirjoitettu teos etenee kronologisesti alusta loppuun paljastamatta kohteestaan kuitenkaan mitään erityisen yllättävää. Kokonaisuutta parantavat huomattavasti niin kattava kuvagalleria kuin tarkat filmografiatiedot juonikuvauksineen. (224 s.)


Mary Pickford: Sunshine and Shadow

Mary Pickford: Sunshine and Shadow

Siloiteltu ja suoraviivainen, mutta silti viihdyttävä matka "Amerikan sydänkäpysen" elämään tähden omin sanoin. Harmittavan vähän tietoa itse elokuvista, niistä kiinnostuneen kannattaa kääntyä Kevin Brownlow'n Mary Pickford Rediscovered -teoksen puoleen. Hyvät valokuvaliitteet. Alkusanoista vastaa amerikkalainen suurohjaaja Cecil B. DeMille. (224 s.)


Claudia Sassen: Larry Semon: Daredevil Comedian of the Silent Screen

Claudia Sassen: Larry Semon: Daredevil Comedian of the Silent Screen *

Mykkäkoomikko Larry Semonin tie huipulle oli nopea, mutta pudotus pohjalle sitäkin nopeampi. Klovnimainen koomikko muistetaan tänä päivänä oikeastaan vain vuonna 1925 valmistuneesta Ihmemaa Ozista, mutta ennen tätä pahoin epäonnistunutta slapstick-rymistelyä hän veti suosiossa vertoja jopa Charles Chaplinille. Claudia Sassenin kirjoittama elämäkerta käy läpi Semonin uran voitot ja tappiot, naisseikkailuja ja rahahuolia unohtamatta. Mukana kattava filmografia ja runsaasti valokuvia. (252 s.)


William Schelly: Harry Langdon: His Life and Films

William Schelly: Harry Langdon: His Life and Films

Harry Langdon, “The Little Elf”, oli historioitsijoiden mukaan Hollywoodin neljäs suuri mykkäkoomikko, mutta siitä huolimatta hänestä kirjoitettuja kirjoja on ollut saatavilla varsin vähän. William Schellyn teos on erinomainen hankinta kaikille Langdon-faneille, sillä kirjoittaja on selvästikin tehnyt työnsä huolella ja tarjoaa lukijalleen kiinnostavan katsauksen vain lyhyen aikaa parrasvaloissa esiintyneestä koomikosta ja tämän elokuvista, sekä hänen alamäestään ja yksityiselämän ongelmistaan. (206 s.)


Richard Schickel: D. W. Griffith - An American Life

Richard Schickel: D. W. Griffith - An American Life

Schickelin järkälemäinen kirja on tarkasti kohteensa läpikäyvä teos aina Griffithin poikavuosista unohduksen päiviin. Laajimmat esittelyt saavat luonnollisesti ohjaajan tunnetuimmat teokset Kansakunnan synty (1915) sekä Suvaitsemattomuus (1916), mutta myös muut ohjaustyöt saavat osansa. Pehmeäkantisessa painoksessa kuvaliitteet ovat valitettavan heikkotasoisia, myös filmografia voisi olla paremmin laadittu. (672 s.)


Jean Sémolué: Carl Th. Dreyer

Jean Sémolué: Carl Th. Dreyer

Carl Th. Dreyeristä on yllättävän vähän kirjallisuutta, mutta tämä pieni teos on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Sémolué käsittelee Dreyerin elokuvat kronologisessa järjestyksessä ja luo näin informatiivisen, mutta kiihkottoman kaaren tanskalaismestarin urasta. Mainio lisä Jean Drumin ja Dale D. Drumin kirjoittaman My only passion –teoksen rinnalle. (240 s.)


Randy Skretvedt: Laurel and Hardy: The Magic Behind the Movies

Randy Skretvedt: Laurel and Hardy: The Magic Behind the Movies

Nyt kun elokuvahistorian suosituin koomikkopari on palannut myös kotimaisten kauppojemme hyllyille, kannattaa niiden rinnalle hankkia tämä laadukas ja kattava katsaus parivaljakon urasta ja elokuvista. Skretvedtin erinomainen teos ei pölyty aiheesta enemmänkin tietävän hyllyssä, sen verran mielenkiintoista materiaalia on tarjolla. (493 s.)


Anthony Slide: D. W. Griffith: Interviews

Anthony Slide: D. W. Griffith: Interviews

Mikä onkaan parempi tapa palata vanhojen elokuvien maailmaan kuin aikalaistekstit? Anthony Sliden toimittama haastattelukokoelma käsittää Griffithin uran menestyksen päivistä unohdukseen ja piirtää näin varsin surumielisen kuvan amerikkalaismestarista ja hänen taantumisestaan. Teos, joka on helppo ahmia nopeasti, mutta joka jää mieleen pitkäksi aikaa. (224 s.)


Frank Lloyd: Master of Screen Melodrama

Frank Lloyd: Master of Screen Melodrama *

Pituudeltaan lyhyt, mutta sisällöltään varsin kattava tiivistelmä amerikkalaisen elokuvan unohdetun merkkihenkilön urasta. Historiaa kirjoitettaessa aikalaistensa varjoon jo pitkään jääneen Lloydin saavutukset ovat merkittävät, joten ehkäpä tämän teoksen myötä myös hänen arvostuksensa nousee hieman? Mukava lisä mykkäelokuvantekijöitä käsittelevien elämäkertojen joukkoon. (189 s.)


David Stenn: Clara Bow - Runnin' Wild

David Stenn: Clara Bow - Runnin' Wild

Mielenkiintoinen ja helppolukuinen historiikki 1920-luvun suurimmasta seksisymbolista. Oikoo tai ainakin yrittää oikoa huhuja monista Bow'n skandaaleista, mutta ei kuitenkaan pyri tekemään kohteestaan viatonta sijaiskärsijää tai kiiltokuvahahmoa. Kirjassa tulee myös hyvin esille, millaista oli työskentely vanhojen studiopäälliköiden ja pitkien sopimusten aikakaudella. Mukana laadukkaasti toteutettu filmografia. (358 s.)


Charles Stumpf: ZaSu Pitts: The Life and Career

Charles Stumpf: ZaSu Pitts: The Life and Career

ZaSu Pitts oli muutakin kuin parin Erich von Stroheimin elokuvan tähti: hän teki kiitettävän uran myös teatterissa, radiossa ja televisiossa. Elokuvissa Pittsin uran huippuvuodet osuivat 1930-luvun alkuun, jolloin hän teki komedioita nuorena kuolleen Thelma Toddin kanssa. Siksipä onkin erittäin valitettavaa, ettei Pittsistä ole saatavilla parempaa elämäkertaa kuin tämä Charles Stumpfin kirjoittama kirjanen, joka etenee suoraviivaisesti näyttelijän elämän alusta loppuun, ilman että tutkisi mitään elokuvaa tai tapahtumaa juuri pintaa syvemmältä. Kattava valokuvakokoelma on tämän mitättömyyden ainoa lohtu. (218 s.)


Kari Uusitalo: Meidän poikamme: Erkki Karu ja hänen aikakautensa

Kari Uusitalo: Meidän poikamme: Erkki Karu ja hänen aikakautensa

Suomalaisen mykkäelokuvan tekijöistä ei ole liiemmälti kirjoja julkaistu, joten jo pelkästään siksi tämä teos kannattaa lukea. Valokeilassa on paitsi 1920-luvun keskeisin elokuvapersoona Karu, myös hänen johtamansa Suomi-Filmi suuruudenhulluine unelmineen ja sisäpiirin valtataisteluineen. Erittäin mielenkiintoinen tuttavuus, joka kiinnostanee erityisesti suomalaisen mykkäelokuvan ystäviä. (246 s.)


Jeffrey Vance: Douglas Fairbanks

Jeffrey Vance: Douglas Fairbanks

Erinomainen historiikki Hollywoodin suuresta seikkailijasta, jonkin verran perusteellisempi kuin Vancen kirjoittamat teokset mykkäkoomikoista. 1920-luvun suurteokset käydään laajasti läpi eikä kritiikkiäkään unohdeta. Runsaat valokuvat sekä tarkat tuotantotiedot tekevät tästä kirjasta yhden parhaista mykkäelokuvatähdistä kirjoitetuista teoksista. (368 s.)


Jeffrey Vance and Suzanne Lloyd: Harold Lloyd: Master Comedian

Jeffrey Vance and Suzanne Lloyd: Harold Lloyd: Master Comedian

1920-luvun suosituimpiin koomikoihin lukeutunut Lloyd saa Jeffrey Vancelta samanlaisen käsittelyn kuin Buster Keaton tahollaan. Näyttävä perusteos, joka kattaa tähden koko uran alusta loppuun, joskin totuuden nimessä on todettava, että elokuvista olisi varmasti saanut enemmänkin irti. Komeat valokuvagalleriat ja laadukkaasti luodut filmografiat ovat erinomainen lisä teokseen, jonka toisena tekijänä on toiminut Harold Lloydin lapsenlapsi. (240 s.)


Mark A. Vieira: Greta Garbo - A Cinematic Legacy

Mark A. Vieira: Greta Garbo - A Cinematic Legacy

Komea teos, joka tosin jostain syystä kattaa ainoastaan Hollywoodissa vietetyt vuodet, eurooppalaisia elokuvia ei tässä kirjassa käsitellä lainkaan. Hollywood-elokuvat käydään kuitenkin tarkasti läpi ja valokuvien määrä on vähintäänkin runsas. Hankinnan arvoinen teos kaikille Garbo-faneille jo pelkästään upeiden valokuvien ansiosta. (288 s.)


Peter von Bagh: Chaplin

Peter von Bagh: Chaplin

Elokuvaprofessori Peter von Bagh palaa kultakantaan uusimman teoksensa myötä. Näennäisen pienikokoinen, mutta sisällöltään painava kattaus Chaplinin urasta ja elokuvista on tekijänsä parhaita töitä, Elämää suurempien elokuvien ja Elokuvan historian veroinen teos. Tekstit ovat innoittavia ja juuri sen mittaisia, että niitä on miellyttävä lukea Chaplinin elokuvien katsomisen lomassa. Sopii loistavasti Chaplinin omaelämäkerran sekä David Robinsonin Chaplin: elämä ja elokuvat -teoksen rinnalle. (496 s.)


Alexander Walker: Rudolph Valentino

Alexander Walker: Rudolph Valentino

Pikaopas Valentinon uraan ja elämään. 1976 ilmestynyt kirja ei vedä vertoja Emily W. Leiderin upealle Dark Loverille, mutta on puutteistaan huolimatta hyvä päänavaus tähden elokuvista mitään tietämättömälle katsojalle. (127 s.)


Brent E. Walker: Mack Sennett’s Fun Factory

Brent E. Walker: Mack Sennett’s Fun Factory

Amerikkalainen elokuvatuottaja Mack Sennett ja hänen yhtiönsä Keystone ovat synonyymejä mykän kauden hurjille elokuvafarsseille ja slapstick-komedioille. Sennettillä oli rahavainun lisäksi myös taitoa löytää lupaavia koomikoita elokuviinsa ja Keystonessa esiintyikin vuosien varrella koko joukko mykkäelokuvan rakastetuimpia koomikoita: Chaplin, Chase, Normand, Arbuckle, Langdon, Bush, Conklin, Sterling… Muhkea lukupaketti, joka sisältää kattavan Sennett-historiikin lisäksi myös tarkat tiedot kaikista Keystonen tuottamista elokuvista sekä runsaasti infoa ja valokuvia yhtiön näyttelijöistä. (663 s.)


Gösta Werner: Mauritz Stiller, ett livsöde

Gösta Werner: Mauritz Stiller, ett livsöde

Mauritz Stillerin elämään ja uraan keskittyvät historiikit ovat valitettavan harvassa. Ruotsalaisen Gösta Wernerin kirjoittama kirja onkin kullanarvoinen kaikille Stilleristä kiinnostuneille ja vaikka sitä on saatavana ainoastaan ruotsinkielisenä, on teksti sen verran yksinkertaista ja sulavaa, että lukeminen onnistuu hieman vähäisemmilläkin taidoilla. Tärkeimmät ja tunnetuimmat elokuvat esitellään kukin omissa kappaleissaan. Elokuvatietojen lisäksi tarkat tiedot myös Stillerin teatterirooleista. (287 s.)


Gösta Werner: Mauritz Stiller och hans filmer 1912-1916

Gösta Werner: Mauritz Stiller och hans filmer 1912-1916

Mauritz Stillerin komea ura on säilynyt jälkipolville vain sirpaleina, onhan arviolta n. 80 % hänen tuotannostaan tuhoutunut. Vuonna 2009 kuollut Gösta Werner on tehnyt valtavan työn kokoamalla Stillerin uran ensimmäiset vuodet juonikuvioiden, valokuvien ja aikalaisarvioiden kautta yksiin kansiin. Loppuunmyytyä painosta kannattaa etsiskellä antikvariaateista, muualta sitä voi olla mahdotonta löytää. Ruotsinkielinen, lopussa lyhyt tiivistelmä englanniksi. (360 s.)


Eileen Whitfield: Mary Pickford: The Woman Who Made Hollywood

Eileen Whitfield: Mary Pickford: The Woman Who Made Hollywood

Erittäin kattava ja mitään salaamaton Mary Pickford -historiikki on loistohankinta, joskin pienellä varauksella: niin asiantunteva kuin Whitfield onkin, nousee hänen ”erinomaisuutensa” paikoin häiritsevän selkeästi esille. Kirjoittajalle tuntuu olleen tärkeää pystyä romuttamaan mahdollisimman monta tähteen liittyvää myyttiä, toisinaan jopa ilman syytä. Pikkuvioistaan huolimatta komea lisä Pickfordista kertovan kirjallisuuden joukkoon, filmografia olisi voinut olla tuotantotietojen osalta antoisampi. (442 s.)




© 25.6.2024 Kari Glödstaf