THE BUTCHER BOY (1917)
Fatty työskentelee lihanleikkaajana herra Grouchin sekatavarakaupassa. Hän on ihastunut työnantajansa tyttäreen Amandaan, mutta niin on myös yrityksen myyntipäällikkö Slim. Kun Amanda lähetetään tyttökouluun, päättää Fatty hakea hänet sieltä pois. Fatty pukeutuu tytöksi ja kirjautuu oppilaitokseen tietämättä, että myös Slim on aikeissa tehdä samoin.
Buster Keatonin ensimmäisenä valkokangasesiintymisenä muistettu The Butcher Boy on ”Fatty” Arbucklen onnistuneimpia lyhytelokuvia – räävitön, anarkistinen ja hauska. Kahteen selkeästi erilliseen osaan (sekatavarakauppa, tyttökoulu) jaetun lyhytelokuvan ensimmäinen puolisko on kaikessa hulluudessaankin hiotumpi kuin jälkimmäinen, seesteisempi puolisko. Arbuckle tytönhupakkona on hauska näky, klassikko.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle, Joseph Anthony Roach Kuvaus: Frank D. Williams Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (Fatty / Saccharine), Buster Keaton (Buster), Al St. John (Slim), Josephine Stevens (Amanda), Arthur Eagle (sekatavarakaupan omistaja), Agnes Neilson (neiti Teachem)
THE ROUGH HOUSE (1917)
Fatty, hänen vaimonsa ja anoppinsa pyörittävät meren rannalla sijaitsevaa täysihoitolaa. Mistään lintukodosta ei voi kuitenkaan puhua, sillä työntekijälistalla ovat myös Al ja Buster. Meno on silkkaa kohellusta alusta loppuun ilman sen suurempaa ideaa. Jakso, jossa Fatty heittäytyy kokiksi, ennakoi seuraavana vuonna valmistunutta klassikkoa The Cook. The Rough House ei ole kuitenkaan tämän veroinen, vaikka Arbuckle ”opettaakin” Chaplinin Kultakuumeessa (1925) esittämän sämpylätanssin ensi-askeleet.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle, Buster Keaton Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle, Buster Keaton, Joseph Anthony Roach Kuvaus: Frank D. Williams Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (hra Rough), Al St. John (kokki), Buster Keaton (puutarhuri / jakelupoika / poliisi), Alice Lake (rva Rough), Agnes Neilson (anoppi)
HIS WEDDING NIGHT (1917)
Fatty työskentelee sekatavarakaupassa ja rakastaa työnantajansa tytärtä Alicea, joka antaa lähtöpassit häntä liehittelevälle kilpakosijalle, Alille. Al päättää kostaa ja palaa kaupalle parin kovanaaman kanssa tarkoituksenaan kaapata Alice ja viedä tämä vihille. Pahaksi onnekseen he nappaavat mukaansa hääpukua sovittamassa olleen lähettipojan.
Absurdi komedia, joka yllättää rauhallisuudellaan. Juoni on varsin mitätön ja vaikka elokuvassa muutamia hauskoja tuokioita onkin, on kokonaisuus valitettavan tylsä. Loppurymistelykään ei tarjoa mitään, mitä Arbuckle ja Keaton eivät olisi tehneet jo aiemmin.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle, Joseph Anthony Roach Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Alice Mann (Alice), Al St. John (Al), Buster Keaton (lähettipoika)
OH DOCTOR! (1917)
Tohtori Fatty menettää suuren summan rahaa laukkaradalla, jossa hän kiinnittää myös tietämättään taskuvarkaiden mielenkiinnon. Tämän jälkeen varkaat suunnittelevat tekevänsä iskun tohtorin asuntoon ja houkuttelevat tämän tekaistulle potilaskäynnille. Kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan, sillä tohtorin vähä-älyinen poika Buster haistaa palaneen käryä.
Jean C. Havezin käsikirjoittama Oh Doctor! on Arbucklen tuotannon heikompaa osastoa. Havez yrittää kehittää juonta aiempia elokuvia laaja-alaisemmaksi, mutta lopputulos on silti vain keskinkertainen. Kelvollista toimintaa on vain nimeksi, eikä Keatoninkaan osuudeksi jää muuta kuin esittää tyhmiä kysymyksiä isälleen ja saada tältä iskuja toinen toisensa perään.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Jean C. Havez, Joseph Anthony Roach Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (tohtori Fatty Holepoke), Buster Keaton (junior Holepoke), Al St. John (uhkapeluri), Alice Mann (vamppi), Alice Lake (neito)
CONEY ISLAND (1917)
Luna Park, Coney Island, huvielämän keskus. Sinne on matkalla myös Buster tyttöineen, Fatty vaimoineen sekä poikamies Al St. John. Kun Fatty onnistuu pääsemään eroon vaimostaan, saa Buster huomata, että sydänkäpysestä on pidettävä hyvää huolta, muuten tämä voi lähteä toisen matkaan.
Arbucklen kuuluisimpiin lyhytelokuviin lukeutuva Coney Island on takuuvarma naurupommi kaikille Arbucklen ystäville. Tähti pukeutuu jälleen kerran naiseksi ja lopussa meno muuttuu arbucklemaiseksi tykitykseksi. Keaton-fanit muistanevat elokuvan myös siitä, että tällä kertaa ”suuri kivikasvo” intoutuu nauramaan.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Agnes Neilson (hänen vaimonsa), Buster Keaton (poika), Alice Mann (kaunotar), Al St. John (poikamies)
OUT WEST (1918)
Fatty seikkailee jossain aavalla preerialla, joutuu vihamielisten intiaanien hyökkäyksen kohteeksi ja päätyy Last Chancen pikkukaupunkiin. Uudessa kotikylässään Fatty liittyy sheriffin joukkoihin ja yhdessä he laittavat kaupunkia terrorisoivan pikkurikollisen kuriin.
Napakka, vanhoja lännenkliseitä oivasti pyörittelevä teos. Hulvattomimmassa jaksossa kaupunkiin saapuva Arbuckle hätistää paitsi roistot pakosalle, peittoaa myös häntä takaa-ajaneet ihmissyöjäintiaanit. Kokonaisuutena hivenen liian epätasainen lännenparodia, lukeutuu kuitenkin Arbucklen parhaiden elokuvien joukkoon. Pidempi arvostelu.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle (Natalie Talmadgen tarinasta) Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (kulkuri), Buster Keaton (Bill Bullhorn), Al St. John (Wild Bill Hiccup), Alice Lake (Pelastusarmeijan nainen), Joe Keaton (mies junassa)
THE BELL BOY (1918)
Elk’s Head Hotel on paikka, jossa saa vähintäänkin erikoista palvelua sikamaisilla hinnoilla, mutta siitä huolimatta asiakkaita tuntuu riittävän. Kaikki sujuu hyvin siihen saakka, kunnes New Yorkista saapuva manikyristi sekoittaa Fattyn, Alin ja Busterin päivärutiinit täydellisesti.
Arbucklemaisen nokkela komedia, jossa ei ole vitsejä ja teknisiä oivalluksia säästelty. Toiminta on totutun fyysistä, paikoin jopa brutaalia. Fatty parturina on klassikko, eikä hissijaksossakaan ole valittamista. Arbuckle-Keaton-Christie -kolmikon ehdottomia huipputöitä. Kohtaus, jossa Fatty vangitsee pankkiryöstäjän asettamalla hänen päänsä ruuvipenkkiin, tuo eittämättä mieleen Martin Scorsesen Casinon (1995).
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: Elgin Lessley, George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (hissipoika / parturi), Buster Keaton (hissipoika), Al St. John (vastaanottovirkailija), Alice Lake (Cutie Cuticle, manikyristi), Joe Keaton, Charles Dudley (hotellivieraita)
GOOD NIGHT NURSE (1918)*
Kun Paksunen parannettiin viinahimosta / Yöhoitaja
Fatty on ollut taas ryypiskelemässä ja aviomiehensä meininkiin kyllästynyt vaimo päättää laittaa miehensä hoitoon. Hän on lukenut lehdestä tohtori Hamptonin keksimästä tieteellisestä menetelmästä, jonka avulla alkoholismista pääsee helposti eroon. Seuraavana päivänä Fattyn tie vie No Hope -parantolaan.
Täysin absurdi komedia, jossa on paikoin enemmän vauhtia kuin järkeä. Komiikka alkaa heti ensimmäisestä ruudusta ja kestää lopputeksteihin asti. Fatty laittaa pitkässä unijaksossa parantolan arjen mullin mallin ja ehtii siinä sivussa voittaa läheisen kuntoklubin juoksukilpailunkin. Elokuvan tyyli pysyy monista muista Comique-ryhmän kaksikelaisista poiketen yhtenäisenä, mikä tekee katselukokemuksesta entistä miellyttävämmän. Pidempi arvostelu.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Buster Keaton (tri Hampton / nainen sateenvarjon kanssa), Al St. John (kirurgin apulainen), Alice Lake (hullu nainen), Kate Price (hoitajatar)
THE COOK (1918)
Fatty on suositun ravintolan omaperäinen kokki ja hänen ystävänsä Buster työskentelee tarjoilijana. Kaksikon taipumus yhdistää huvi ja työ saavat toisinaan varsin hurjat mittasuhteet.
Vaikka syyskuussa 1918 valmistunut The Cook ei olekaan nykypäivänä enää alkuperäisessä muodossaan, se on silti Arbuckle-Keaton-St. John -kolmikon yhteisistä valkokangastuokioista ehkäpä suurenmoisin, vaikkakin viimeksi mainitun mukanaolo on tälläkin kertaa hieman kyseenalaista. Loppuun liitetty huvipuistojakso on irrallinen ja turha, mutta muuten kokonaisuus on riemastuttava. Ikimuistoisimmat jaksot ovat Arbucklen omaperäinen tanssiesitys sekä legendaarinen spagetinsyöntijakso. The Cook oli viimeinen elokuva, jonka Keaton teki ennen liittymistään armeijaan ja ensimmäiseen maailmansotaan.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: "Fatty" Arbuckle (kokki), Buster Keaton (tarjoilija), Alice Lake (tarjoilijatar / rahastaja), Al St. John (asiakas)
BACKSTAGE (1919)
Mykkäkomedioiden suosikkikolmikko työskentelee pienessä teatterissa. Kun heidän varieteeryhmäänsä saapuu öykkäröivä professori Onion, joka kohtelee kaunista avustajaansa todella töykeästi, päättävät kaverit antaa miehelle opetuksen. Tämän seurauksena näyttelijät jättävät teatterin ja ystävysten on itse tuotettava seuraava esitys.
The Cookin jälkeen valmistunut Backstage on perusvarmaa hulluttelua – kaatuilua, ristiinpukeutumista, mukiloimista, vauhtia ja räimettä. Lopputulos ei ole aivan paras mahdollinen, mutta maukkaita yksityiskohtia löytyy tästäkin lyhytelokuvasta. Vastaavanlainen kohtaus, jossa seinä kaatuu serenadia laulavan Fattyn päälle, nähdään mm. elokuvassa Laivakalle nuorempi (1928). Letkujalkaista tanssijaa esittää Jack Coogan Sr., Chaplinin pojan (1921) ihastuttavan rasavillin isä. Backstage oli Keatonin ensimmäinen elokuva sodasta palaamisen jälkeen.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Jean C. Havez Kuvaus: Elgin Lessley
Näyttelijät: "Fatty" Arbuckle, Buster Keaton, Al St. John (näyttämöapulaisia), Molly Malone (voimamiehen apulainen), Jack Coogan Sr. (tanssija)
THE HAYSEED (1919)
Fatty on sekatavarakaupan postilähetti, joka saa eräänä päivänä käsiinsä arvokkaan kirjekuoren. Hänen kilpailijansa, kiero konstaapeli, varastaa kirjeen itselleen. Sen lisäksi että Fattyn on saatava kirje takaisin, on hänen myös hankittava kihlasormus tyttöystävälleen.
Aiempaa enemmän gageille kuin suoraviivaiselle koheltamiselle pohjautuva lyhytelokuva ei saavuta kumppaneiden parhaiden lyhytelokuvien tasoa, vaikka niin Fattyn postinjakamismetodit kuin hänen viskipullolle pitämänsä hautajaiset edustavatkin kekseliäisyyttä vailla vertaa. Loppupuoliskon tanssisalikohtaus ei linkity tarinaan luonnollisesti, mutta toimii lopulta varsin mainiosti.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Jean C. Havez Kuvaus: Elgin Lessley
Näyttelijät: "Fatty" Arbuckle (postilähetti), Buster Keaton (kauppa-apulainen), Molly Malone (maalaistyttö), Jack Coogan Sr. (konstaapeli)
THE GARAGE (1920)
Fatty ja Buster työskentelevät pienessä autoalan yrityksessä. Heidän asiakkainaan käy persoonallisuuksia laidasta laitaan, joten ongelmia syntyy tuhkatiheään.
Arbucklen ja Keatonin viimeinen yhteinen elokuva ei valitettavasti lukeudu heidän parhaimpiinsa, vaikka Keaton pitikin sitä heidän parhaanaan. Vauhtia on paikoin aivan liikaa, tuntuu siltä kuin kaverukset olisivat päättäneet ottaa kaiken irti viimeisestä elokuvastaan - Al St. John oli tässä vaiheessa jo siirtynyt muualle hauskuuttamaan. Kekseliäimmässä kohtauksessa housunsa menettänyt Buster leikkaa itselleen kiltin tienvarsimainoksesta.
Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Jean C. Havez Kuvaus: Elgin Lessley
Näyttelijät: "Fatty" Arbuckle, Buster Keaton (mekaanikkoja), Molly Malone (omistajan tytär), Harry McCoy, Dan Crimmins