D. W. Griffith

D. W. GRIFFITH

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

THOSE AWFUL HATS (1909)

Mykkäkaudella ei ollut epätavallista muistuttaa elokuvayleisöä katselusäännöistä, joihin kuului etenkin toisten katsojien huomioon ottaminen hyvän käytöksen kautta. Unohtaa ei sopinut asiallista pukeutumistakaan, mikä usein tarkoitti suurten hattujen riisumista ennen näytöksen alkua. Tämän ympärille rakentuu Griffithin yksikelainen Those Awful Hats, joka olisi ollut vaikkapa Mack Sennettin käsittelemänä huomattavasti hurjempi kuin nyt, sillä tosikkomaisena ja huumorintajuttomana ohjaajana pidetty Griffith lähestyy aihetta vähäeleisesti ja kuivasti. Lopputulos on unohdettavissa nopeasti.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Linda Arvidson, Robert Harron, Mack Sennett, Florence Lawrence, Flora Finch (katsojia)



THE VOICE OF THE VIOLIN (1909)

Amerikkalaiset tuntuvat aina pelänneen terroristeja, olivatpa nämä maan sisä- tai ulkopuolella. 1900-luvun alun terroriaalto sai myös D. W. Griffithin tarttumaan aiheeseen, josta valmistunutta The Voice of the Violinia pidetään ensimmäisenä säilyneenä Yhdysvaltojen sisäistä terrorismia kuvaavana elokuvana. Historiallisesta asemastaan huolimatta kyseessä on varsin keskiverto teos, joka ei millään tasolla kohoa Griffithin suurten elokuvien joukkoon.

The Voice of Violin kertoo rakkaudessaan pettyneestä muusikosta, joka lyöttäytyy anarkistiryhmän seuraan. Hän saa tehtäväkseen räjäyttää erään pohatan hieno kaupunkikoti, mutta juuri kun viulisti on ystävänsä kanssa asettamassa pommia talon kellariin, hän tunnistaa rakkaimpansa viulun äänen ja tulee toisiin ajatuksiin. The Voice of Violin on tuntunut aikalaisista varmasti jännittävältä, mutta nykyään se näyttäytyy vain teatraalisena ja kömpelönä jännitysdraamana.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer, Arthur Marvin
Näyttelijät: Arthur V. Johnson (hra von Schmidt), Marion Leonard (Helen Walker), Frank Powell (hänen isänsä), David Miles (kommunistijohtaja), Mack Sennett, Linda Arvidson (anarkisteja)



THE CRICKET ON THE HEART (1909)

Nuori Edward lähtee merille ja jättää taakseen niin vanhempansa, siskonsa kuin rakastettunsakin. Kun hän kolmen vuoden kuluttua palaa takaisin, hän saa kuulla rakkaimpansa olevan menossa naimisiin iäkkään herra Tackletonin kanssa. Edward päättää voittaa tyttönsä takaisin.

Griffith ihannoi Dickensiä, joten kirjailijan teosten filmaaminen oli hänelle sydämen asia. Vuonna 1909 valmistunut The Cricket on the Heart on griffithmäisellä ammattitaidolla toteutettu draama, joka ihastuttaa erityisesti puvustuksen ja lavastuksen osalta – varsinkin ulkokuvissa on tyyliä. Näytteleminen on sen sijaan hyvin teatraalista, mutta kyllä tämä paikkansa Griffith-fanien kokoelmissa ansaitsee.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank Woods (Charles Dickensin novellista) Kuvaus: G. W. Bitzer, Arthur Marvin
Näyttelijät: Owen Moore (Edward Plummer), Violet Mersereau (May Fielding), Linda Arvidson (Dorothy), Dorothy West (Bertha), Herbert Prior (John Peerybringle), Harry Solter (Tackleton), Mack Sennett (Merry Andrew)



THE LONELY VILLA (1909)*

Joukko hämärämiehiä tunkeutuu tyhjänä pitämäänsä huvilaan, mutta kotiin jääneet perheenjäsenet onnistuvat pelastautumaan pinteestä puhelimen avulla. The Lonely Villa on varmasti toiminut hyvänä puhelimien myyntiargumenttina, mutta tätä nykyä se muistettaneen vain yhtenä Mary Pickfordin vanhimmista säilyneistä valkokangasesiintymisistä. Loppuhuipentuma on kuin Griffithin kuuluisien viime hetken pelastumisien oppikirjasta, mutta kokonaisuutta tarkastellen The Lonely Villa häviää selvästi Lois Weberin vastaavanlaiselle elokuvalla Suspense (1913).

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Mack Sennett (Charles Foleyn romaanin ja André de Lorden siitä tekemän näytelmän pohjalta) Kuvaus: G. W. Bitzer, Arthur Marvin
Näyttelijät: David Miles (Robert Cullison), Marion Leonard (hänen vaimonsa), Mary Pickford, Gladys Egan, Adele DeGarde (heidän tyttärensä), Mack Sennett (hovimestari/poliisi)



THE COUNTRY DOCTOR (1909)

Komealla panoraamakuvalla alkava maalaisdraama kertoo Stillwaterin pikkukylän lääkäristä, jonka pieni tytär sairastuu yhtäkkiä vakavasti. Samaan aikaan myös erään köyhän perheen tytär sairastuu, jolloin lääkäri joutuu päättämään, kumman potilaan luokse hän jättäytyy. Elämän monimutkaisuus ja valintojen lopullisuus tulevat vahvasti esiin tässä yksikelaisessa, joka herättää varmasti kysymyksiä myös itse kunkin katsojan kohdalla. Näytteleminen on paikoin hyvinkin teatraalista, mutta onnistuneen rinnakkaisleikkauksen voimaa ei voita mikään.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Frank Powell (tri Harcourt), Florence Lawrence (hänen vaimonsa), Gladys Egan (Edith, hänen tyttärensä), Rose King (palvelijatar), Adele DeGarde (köyhän perheen sairas tyttö), Kate Bruce (hänen äitinsä), Mary Pickford (hänen sisarensa)



THE SEALED ROOM (1909)

Kreivillä on mielitietty, joka ei ole hänelle kuitenkaan uskollinen, vaan päätyy bardin syleilyyn. Kreivin poissa ollessa rakastavaiset antautuvat toisilleen, eivätkä huomaa vaaraa, vaan jäävät tietämättään kiinni itse teosta. Kostonhimoinen aatelinen muurauttaa nuoren parin ikkunattomaan huoneeseen odottamaan kuolemaansa.

Teatraalinen, lavasteiltaan huoliteltu tarina petoksesta ja kostosta on tänä päivänä auttamattoman vanhanaikainen, mutta aikakauteensa nähden kelpo elokuva. Mukana monia Griffithin elokuvista tuttuja kasvoja, mm. Mary Pickford, George Siegmann (ensimmäisessä Griffith-roolissaan), Owen Moore, Mack Sennett sekä keskeisessä roolissa esiintyvä Henry B. Walthall.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank E. Woods (Honoré de Balzacin ja Edgar Allan Poen tarinoista) Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Arthur V. Johnson (kreivi), Henry B. Walthall (bardi), Marion Leonard (kreivitär), Mary Pickford, Linda Arvidson, Gertrude Robinson (hovineitoja), Mack Sennett (sotilas), Owen Moore, George Siegmann (aatelisia)



The Sealed Room (1909)                  Fools of Fate (1909)



FOOLS OF FATE (1909)

Mies lähtee metsästämään ja jättää vaimonsa yksin kotiin. Hän joutuu metsällä onnettomuuteen, mutta tapahtuneen nähnyt kollega pelastaa tämän hengen. Hieman myöhemmin vaimo ihastuu muukalaiseen, joka sattuu olemaan sama henkilö, jonka hänen miehensä tapasi metsällä. Vaimo lähtee muukalaisen matkaan, jolloin aviomies nappaa aseen kainaloonsa ja lähtee rakastavaisten perään.

Grapevinevideon kopiosta puuttuvat välitekstit, mutta elokuva toimii siitä huolimatta, kiitos Griffithin tarinankerronnan taidon. Kolmiodraama huipentuu turhankin traagisesti, mikä ei mielestäni sovi uskottavasti kokonaisuuteen. Ei mikään suuren suuri elokuva.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank E. Woods Kuvaus: G. W. Bitzer Lavastus: Bobby Harron, Johnny Mahr
Näyttelijät: James Kirkwood (Ben Webster), Marion Leonard (Fanny Webster), Frank Powell (Ed Hilton)



CORNER IN WHEAT (1909)

Frank Norrisin tarinaan perustuva kertomus viljakeinottelijasta ja köyhistä maanviljelijöistä lukeutuu Griffithin suurten Biograph-teoksien joukkoon. Yhteiskuntakriittisen teoksen voima on rinnakkaisleikkauksessa, jota ohjaaja käyttää siekailematta hyväkseen. Pidempi arvostelu.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith, Frank E. Woods (Frank Norrisin tarinaan pohjautuvasta, Channing Pollockin näytelmästä The Pit) Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Frank Powell (viljakuningas), Grace Henderson (hänen vaimonsa), Henry B. Walthall (viljakuninkaan assistentti), James Kirkwood (maanviljelijä), Linda Arvidson (hänen vaimonsa), Kate Bruce (rouva kaupassa)



THE RED MAN’S VIEW (1909)

Ryhmä valkoihoisia valloittajia ajaa pienen kiowaintiaanien leirin pois mailtaan ja vangitsee yhden squawn palvelijakseen. Kiowat matkaavat länteen, mutta sielläkin heidät komennetaan muualle. Iäkäs päällikkö kuolee matkalla kohti uusia asuinsijoja, joita ei kuitenkaan tunnu heimolle löytyvän.

Vaikka intiaanit esitettiinkin monissa Hollywood-westerneissä raakalaismaisina villeinä, jotka valkoiset ajoivat oikeutetusti reservaatteihin, oli elokuvantekijöiden joukossa myös niitä, jotka näkivät asiat toisessa valossa. Griffithin The Red Man’s View on hieno esimerkki mykkälyhäristä, joka esittää valkoisten häikäilemättömyyden ja raakalaismaisuuden kaunistelemattomasti ja liioittelematta.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank E. Woods Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Owen Moore (Silver Eagle), James Kirkwood (Silver Eaglen isä), Lottie Pickford (Minnewanna), Kate Bruce, Dorothy West (intiaaneja), Mack Sennett, Arthur V. Johnson, Henry Lehrman (valloittajia)



The Red Man’s View (1909)                  The Unchanging Sea (1910)



THE UNCHANGING SEA (1910)

Griffithin ensimmäinen työmatka Kaliforniaan tuotti tunnelmallisen, elämän kiertokulkua käsittelevän elokuvan pienestä kalastajakylästä ja sen asukkaista. Charles Kingsleyn runon pohjalta tehdyn The Unchanging Sean pääosassa on kalastajaperhe, jonka miehen oletetaan hukkuneen, mutta joka onkin selviytynyt ja elää lähikylässä muistinsa menettäneenä. Melankolinen, vaikuttavista kuvista koostuva kokonaisuus, jonka sentimentaalisessa loppukohtauksessa jo iäkäs aviopari saa toisensa viimein uudelleen.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: tuntematon (Charles Kingsley runosta) Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Arthur V. Johnson (mies), Linda Arvidson (vaimo), Gladys Egan (heidän tyttärensä lapsena), Mary Pickford (heidän tyttärensä nuorena), Charles West (hänen rakastettunsa), Dell Henderson (pelastaja)



RAMONA (1910)*

Griffithmäisen vahva ja paatoksellinen draama valkoisten tekemistä vääryyksistä Amerikan alkuperäiskansoja kohtaan. Puoliverisellä Ramonalla (Mary Pickford) ja hänen intiaanisulhasellaan (Henry B. Walthall) ei ole yhteistä tulevaisuutta maassa, jota hallitsevat joka paikkaan levittäytyvät ja väkivallalla maan anastavat valkoiset. Lopussa Ramonan on alistuttava kohtaloonsa tai muuten hänelle käy kuten rakkaimmalleen. Näytteleminen on teatraalista ja kuvasommitelmat yllättävän ahtaita, mutta Griffith ottaa synkästä aiheesta kaiken mahdollisen irti. Aihe on filmattu myös vuosina 1916, 1928 ja 1936.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith, Stanner E. V. Taylor (Helen Hunt Jacksonin romaanista) Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Mary Pickford (Ramona), Henry B. Walthall (Alessandro), Francis J. Grandon (Felipe), Kate Bruce (äiti), W. Chrystie Miller (pappi), Mack Sennett (valkoinen maananastaja)



IN THE BORDER STATES (1910)

Nuori isä lähtee konfederaation joukoissa rintamalle. Muutamaa päivää myöhemmin haavoittunut vihollissotilas saapuu heidän farmilleen, mutta perheen nuori tytär pelastaa tämän hengen. Muistaako sotilas nuoren tytön armollisuuden, kun tämän haavoittunut isä joutuu hänen kynsiinsä?

Griffithin sisällissotaelokuvien vahvuus on autenttisuuden tunteessa, joka syntyy miljöön ja rintamakuvauksen vahvasta tuntemuksesta. Kertomus kunnioituksesta, armosta ja urheudesta on höystetty humaanilla loppuratkaisulla, joka osoittaa, että pahimpienkin vihollisuuksien keskellä taistelevat vain ihmiset. Bitzerin komeat luontokuvat antavat elokuvalle hienon loppusilauksen.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Stanner E. V. Taylor Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Charles West (nuori isä), Gladys Egan (nuorempi tytär), Francis J. Grandon (kirurgi), W. Chrystie Miller (isoisä), Henry B. Walthall (konfederaation korpraali), Mack Sennett, Henry Lehrman (unionin sotilaita)



THE HOUSE WITH CLOSED SHUTTERS (1910)

Henry B. Walthall esittää konfederaation riveissä taistelevaa sotilasta, joka on ulkoisesti mitä mallikkain sotilas, mutta sisimmässään pahimman luokan pelkuri. Kun hän saa tärkeän tehtävän suorittaakseen, hän pakenee rintamalta kotiin. Sitä hänen sisarensa ei voi kuitenkaan hyväksyä, vaan pukeutuu veljensä sotilasasuun ja rientää tekemään velvollisuutensa. Kun veljensä identiteettiä käyttävä sisar kuolee rintamalla, ei veljen auta kuin pysytellä pois ihmisten ilmoilta.

Sotilaiden pelkuruus ja kurittomuus ovat harvoin elokuvissa esitettyjä ominaisuuksia. Siinä missä Thomas H. Ince osoitti sympatiaa sotilaskarkurille elokuvassa The Coward, on Griffithin asenne huomattavasti jyrkempi ja tuomitsevampi. The House with Closed Shuttersissa hän osoittaa, millaiseen häpeään rintamakarkuri saattaa paitsi itsensä, myös perheensä. Tarina on toimiva, mutta tällä kertaa toteutus jättää hieman toivomisen varaa.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Emmett C. Hall Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Henry B. Walthall (konfederaation sotilas), Grace Henderson (hänen äitinsä), Dorothy West (hänen sisarensa), Joseph Graybill, Charles West (kosijoita), William J. Butler (palvelija)



THE USURER (1910)

Sosiaalidraama, jossa Griffith osoittaa rahamiesten kylmyyden ja häikäilemättömyyden köyhiä kohtaan. Päähenkilöt ovat koronkiskureita, jotka ovat valmiita viemään kaikilta laina-ahdinkoon ajautuneilta heidän omaisuutensa. Rinnakkaisleikkaus on griffithmäisen tehokasta ja alleviivaavaa ja loppuratkaisu kaunistelematon – olkoonkin, että viimeiset sekunnit ovat silkkaa höttöä. Väliteksteissä on suorasukaisuutta ja jopa mustaa huumoria: ”Sillä välin kun koronkiskuri kamppaili elämästään, toiset kamppailivat täyttääkseen hänen mahdottomat vaatimuksensa”. Corner in Wheatin (1909) sisarteos, joskaan ei aivan tämän veroinen.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank E. Woods Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Mack Sennett (H. Ryker, koronkiskuri), George Nichols (koronkiskuri), Grace Henderson (hänen siskonsa), Edward Dillon, Anthony O’Sullivan, Alfred Paget (rahankerääjiä), Kate Bruce (velallinen), Mary Pickford (invalidi tytär), Henry B. Walthall (taiteilija)



ROSE O' SALEM TOWN (1910)

Jo alkuteksteissä esitelty uskonnollinen fanatismi on keskiössä tässä yksikelaisessa draamassa, jossa nuorelta tytöltä pakit saanut diakoni ottaa tehtäväkseen syyttää häntä ja hänen äitiään noituudesta. Farssimainen oikeudenkäynti vie tytön roviolle, mutta onneksi paikalle saapuu tytön tuntema turkismetsästäjä, joka hoitaa tilanteen. Suoraviivainen tarina on tehokas osoitus väärän valan vannomisen tehosta ja yhteisöllisen aseman väärinkäytöstä.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Emmett C. Hall Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Dorothy West (tyttö), Clara T. Bracy (hänen äitinsä), Henry B. Walthall (turkismetsästäjä), George Nichols (diakoni)



THE FUGITIVE (1910)

Griffithin sisällissotaelokuvien sarjaa, tarina sodassa eri puolilla taistelevista miehistä, jotka joutuvat rintamalla vastakkain ja vain toinen heistä palaa kotiin. Näennäisen pieni, mutta tarinaltaan suuri elokuva, jossa armo ja anteeksianto nousevat keskeiseen osaan: kaatuneen nuorukaisen äiti tietää, että hänen piilottelemansa sotilas on surmannut hänen poikansa. Siitä huolimatta hän ei anna tätä kuitenkaan ilmi, sillä jossain toisaalla on myös äiti, joka odottaa poikaansa kotiin. Sitä paitsi sota on sotaa, panokset tiedetään ja noutaja voi tulla koska tahansa, kenelle tahansa.

Todennäköisesti yhdellä ja samalla kukkulalla kuvattu The Fugitive on vahva teos, joka tarjoaa mielenkiintoisen näkemyksen myös sotaan lähdön suhteen. Siinä missä unionin sotilaat lähtevät rintamalle iloisin mielin, kuin kesäiselle seikkailuretkelle konsanaan, ovat konfederaation sotilaat huomattavasti tosikkomaisempia, mutta samalla myös ylpeämpiä: sota on heille sotaa aatteen ja perinteiden puolesta. Griffith ei tarjoa tällä kertaa suuria joukkokohtauksia, mutta toimiihan se sotaelokuva tälläkin tavalla.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: J. McDonagh Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Edward Dillon (John, konfederaation sotilas), Kate Bruce (hänen äitinsä), Dorothy West (hänen morsiamensa), Edwin August (John, unionin sotilas), Clara T. Bracy (hänen äitinsä), Lucy Cotton (hänen morsiamensa)



HIS TRUST / HIS TRUST FULFILLED (1911)

Griffithin sisällissotadraama osoittaa, ettei mustien esittäminen positiivisessa valossa ollut hänelle suinkaan tuntematonta, vaikka Kansakunnan syntyä parjaavat tahot näin väittävätkin. Se, ovatko ohjaajan ratkaisut onnistuneita, onkin sitten toinen juttu. Kaksiosainen kertomus konfederaation riveissä palvelevan everstin uskollisesta palvelijasta, joka pitää everstin perheestä huolta tämän kaaduttua taistelussa, on kieltämättä imelä ja epätodellinen – eihän tällaisia tapauksia tunneta kuin legendoissa – mutta siitä huolimatta kaikkien rasismisyytösten heittäjien tulisi katsoa nämä elokuvat. Olkoonkin, että kaikki näyttelijät ovat valkoisia.

Griffith halusi esittää elokuvansa yhtenäisenä, mutta tuotantoyhtiö halusi siitä kaksiosaisen. Osien vaihto on täysin turha: tarina yksinkertaisesti katkaistaan heti, kun sopiva hetki tulee. Sotakohtaukset ovat aikakauteensa nähden komeita, näytteleminen yleisesti ottaen melko teatraalista. Aivan täysin en näiden klassikkostatusta suostu allekirjoittamaan, mutta katsomisen arvoisia nämä silti ovat.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Emmett C. Hall Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Wilfred Lucas (George, palvelija), Dell Henderson (eversti Frazier), Claire McDowell (hänen vaimonsa), Edith Haldeman (everstin tytär), Dorothy West (everstin tytär aikuisena), Verner Clarges (lakimies), Clara T. Bracy (vapautettu orja)



His Trust Fulfilled (1911)                  What Shall We Do with Our Old? (1911)



WHAT SHALL WE DO WITH OUR OLD? (1911)

Vanhusten kehno kohtelu ei ole ainoastaan 2000-luvun ongelma, kuten tämä Griffithin dramaattinen lyhytelokuva todistaa. Puusepänverstaan uusi omistaja irtisanoo tuotantotehokkuuden nimissä kaikki iäkkäät työntekijänsä, mikä johtaa vanhusten säästöjen hupenemiseen, köyhyyteen ja lopulta nälkiintymisen pelossa tehtyyn rikokseen. Liioittelemattomuutensa ansiosta What Shall We Do with Our Old? toimii vielä tänäänkin mallikkaasti, harmi vain että printistä on vuosikymmenten saatossa kadonnut muutama kohtaus.

Ohjaus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: W. Chrystie Miller (vanha mies), Claire McDowell (hänen vaimonsa), Adolph Lestina (lääkäri), George Nichols (tuomari), Donald Crisp



LONEDALE OPERATOR (1911)*

Griffithin kuuluisimpia Biographille tekemiä elokuvia, kertomus yksin lennätinasemalle jääneestä nuoresta naisesta, joka joutuu suojelemaan kaivosyhtiön lähettämiä palkkarahoja kahta kulkuria vastaan. Blanche Sweet tekee roolissaan tyylikästä työtä ja vaikka tarina kaikkine käänteineen on tuttu monista muista Griffithin teoksista, onnistuu ohjaaja saamaan siihen aimo annoksen jännitystä. Lopun rinnakkaisleikkaus ei tosin ole mestarin parhaiden veroinen, mutta kokonaisuutena Lonedale Operator on maineensa veroinen elokuva. Loppukevennys on varsin yllättävä.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Mack Sennett Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Blanche Sweet (tyttö), George Nichols (hänen isänsä), Francis J. Grandon (veturinkuljettaja), Wilfred Lucas (palomies), Edward Dillon (sähköttäjä), Joseph Graybill, Dell Henderson (kulkurit)



SWORDS AND HEARTS (1911)

Virginiaan sijoittuva sisällissotadraama, jossa kaksi erilaisista lähtökohdista olevaa nuorta naista kaipaa miestä rinnalleen. Toisaalla on köyhä Jennie Baker, toisaalla rikkaan perheen Irene Lambert. Jälkimmäisellä ei ole seuralaisista pulaa, vaikka käytöksen kanssa on vähän niin ja näin, ensin mainittu saa puolestaan tyytyä vain vähäisiin huomionosoituksiin. Mutta kun sota päättyy, kortit jaetaan uudelleen ja silloin hyljeksittykin voi olla hyväksytty. Vaatimaton, helposti unohdettava elokuva, jonka loppuhuipentuma osoittaa Griffithin naiivin näkemyksen mustien uskollisuudesta entisiä isäntiään kohtaan.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Emmett C. Hall Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Wilfred Lucas (Hugh Frazier), Claire McDowell (Irene Lambert), Dorothy West (Jennie Baker), William J. Butler (Old Ben), Charles West (kosija), Francis J. Grandon (Jennien isä), Verner Clarges (Hughin isä)



THE BATTLE (1911)

Vuosi 1861, sota on aluillaan. Blanche Sweetin esittämän nuoren neidon puoliso saa rintamalla paniikkikohtauksen ja pakenee takaisin kotiin. Nainen heittää tämän ulos talosta ja ennen pitkää mies palaakin sotatoimiin. Hän kerää rohkeutensa ja johtaa komppaniansa voittoon.

Vuonna 1911 valmistunut The Battle on Kansakunnan synnyn selkeä edelläkävijä, suuri sisällissotalyhäri, jossa ei ole pelimerkkejä säästetty. Suurissa joukkokohtauksissa on voimaa, intiimeissä tuokioissa herkkyyttä. Sodan uhka, sotilaan pelko, sen voittaminen ja kunnian saavuttaminen ovat uskottavasti toteutettuja. Charles H. West on pääroolissa hyvä, mutta Blanche Sweetille olisi suonut muutakin kuin kotitalossa kyhjöttämistä. Griffithin parhaita lyhytelokuvia ja joidenkin lähteiden mukaan myös Lionel Barrymoren ensimmäinen valkokangasesiintyminen.

Ohjaus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Charles H. West (nuori mies), Blanche Sweet (hänen puolisonsa), Charles Hill Mailes (unionin komentaja), Robert Harron, Donald Crisp (unionin sotilaita), Lionel Barrymore (ajuri)



FOR HIS SON (1912)

Hyvä ja miellyttävä lääkäri on aina antamassa kaikessa periksi pojalleen. Kiittämättömälle pojalle ei mikään tunnu olevan kuitenkaan tarpeeksi, joten lääkärin on keksittävä lisätienestejä pystyäkseen olemaan tälle mieliksi. Hän ryhtyy valmistamaan kokaiinilla terästettyä janojuomaa, Dupokokea. Seuraukset ovat katastrofaaliset.

Kuinka usein ihminen luulekaan toimivansa oikein, vaikka tekee tosiasiassa enemmän pahaa kuin hyvää? Yksinkertaistettu For His Son osoittaa, että näin on ollut aina ja tuskin asiat tulevat tästä muuttumaan. Tarinan suoraviivaisuus ja yksinkertaistetut henkilöhahmot peittyvät Griffithin hallitun kerronnan alle. Griffithin lyhytelokuvien parhaimpaan kolmannekseen lukeutuva teos.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Emmett C. Hall Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Charles Hill Mailes (lääkäri), Charles West (hänen poikansa), Blanche Sweet (tämän morsian), Dorothy Bernard (sihteeri), Alfred Paget (vastaanottoapulainen)



THE FEMALE OF THE SPECIES (1912)

Synkkä – synkempi – The Female of the Species. Griffithin näkemys juonittelusta, mustasukkaisuudesta ja vihasta konkretisoituu kolmeen autiomaassa pelastusta etsivään naiseen, joiden keskinäiset välit eivät ole aivan sitä mitä ne voisivat olla. Yksinkertainen ja väkevä draama, jossa lähikuvilla korostetut hienot näyttelijäsuoritukset ovat kokonaisuuden vahvinta antia. Loppuratkaisu on laimea ja muutenkin hätäisesti kyhätyn oloinen. Elokuvan ensi-ilta oli kaksi päivää ennen Titanicin uppoamista.

Ohjaus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Charles H. West (mainari), Claire McDowell (hänen vaimonsa), Mary Pickford (tämän sisar), Dorothy Bernard (kolmas nainen)



The Female of the Species (1912)                  One Is Business, The Other Crime (1912)



ONE IS BUSINESS, THE OTHER CRIME (1912)

Kertomus kahdesta nuoresta perheestä, joista toisella on kaikkea ja toisella ei mitään. Griffith näyttää taas kerran maailman epäoikeudenmukaisuuden ja moraalittomuuden, mutta tällä kertaa ei päästä juuri pintaa syvemmälle. Rinnakkaisleikkauksella korostetaan oivasti yhteiskuntaluokkien eriarvoisuutta, mutta lopulta tarina niputetaan yhteen tavalla, joka ei vakuuta.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: George Hennessy Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Charles West (köyhä aviomies), Dorothy Bernard (köyhä vaimo), Edwin August (rikas aviomies), Blanche Sweet (rikas vaimo), Frank Evans (vuokraisäntä), Robert Harron, Kate Bruce



THE PAINTED LADY (1912)

Blanche Sweet esittää uransa kohokohtiin lukeutuvassa lyhytdraamassa naista, joka rakastuu lipevään nuorukaiseen. Tiukasti tyttöä talutusnuorassaan pitävä isä ei vävykokelasta suvaitse ja tämä osoittautuukin isän odotusten mukaiseksi huijariksi. Nuorukainen murtautuu naamioituneena perheen kotiin, jolloin Blanchen esittämä nainen ampuu hänet ja menettää järkensä.

Uskonnollinen fanaattisuus, seksuaalinen herääminen, tyttären muutos kiltistä tytöstä aikuiseksi, vanhempien vastustus ja tytön alistuminen – Griffith käsittelee kaikkia näitä asioita teoksessa, joka on kiihkoilemattomuudessaan, näyttelijätyöskentelyssään ja sisällön rikkaudessaan Griffithin parhaita lyhytelokuvia. Peter von Bagh kehuu The Painted Ladya vuolaasti kirjassaan Rikoksen hehku.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Blanche Sweet (vanhempi sisar), Madge Kirby (nuorempi sisar), Charles Hill Mailes (isä), Kate Bruce (äiti), Joseph Graybill (muukalainen), William J. Butler (pastori), Harry Carey, Lillian Gish, Dorothy Gish, Robert Harron, Jack Pickford, Henry B. Walthall, Lionel Barrymore (juhlavieraita)



THE MUSKETEERS OF PIG ALLEY (1912)

Tarina New Yorkin alamaailman hallussa olevista köyhälistökortteleista, jossa lain kouraa välttelevät miehet ovat tottuneet saamaan haluamansa ja ratkaisemaan ongelmansa asein. Tässä ympäristössä asuu myös nuori soittaja ja hänen siskonsa, johon paikallinen rikollisliigan johtaja iskee silmänsä. Manhattanilla kuvatussa elokuvassa on viehättävää autenttisuuden tuntua ja sen kuvaus parhaat päivänsä nähneestä suurkaupunkilähiöstä on kiehtovaa. Griffithin tunnetuimpia ja ihailluimpia Biograph-ajan töitä ja realismihakuisten gangsterielokuvien edelläkävijä, joka ennakoi myös Suvaitsemattomuuden (1916) nykyaikajaksoa.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith, Anita Loos Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Elmer Booth (Snapper Kid gangsteripomo), Lillian Gish (nuori nainen), Clara T. Bracy (hänen äitinsä), Walter Miller (hänen veljensä, muusikko), Alfred Paget (kilpailevan jengin johtaja), Harry Carey (Snapped Kidin apulainen), John D. Dillon (poliisi)



THE NEW YORK HAT (1912)

Kuoleva äiti uskoutuu seurakuntansa nuorelle pastorille ja kertoo, että hän on säästänyt hieman rahaa tyttärensä hyväksi. Kukaan ei saa äidin toivomuksen mukaan kuitenkaan tietää rahojen alkuperää, ei edes hänen tyttärensä. Kun tytön isä kieltäytyy ostamasta tälle uutta muodikasta hattua, päättää pastori ostaa sen äitivainaan rahoilla. Pian ilkeämieliset juorut vihjailevat pastorin ja tytön salaisesta suhteesta.

Pieni kaupunki, pienet piirit, suuret juorut ja epäilykset – noitavainot mieleen tuova kertomus on vahva osoitus juoruilun mahdista ja väärien johtopäätösten tuhoavasta voimasta. Samalla se on myös tarina sukupolvien välisistä eroista: hattu toimii tytön kohdalla vertauskuvana kauneudelle, aikuisuudelle ja arvokkuudelle, kun taas iäkkäille naisille se on kevytmielisyyden ja koreilun ilmentymä. Anita Loosin kirjoittama tarina jäi Mary Pickfordin viimeiseksi Biograph-tuotannoksi, kun taas Lionel Barrymorelle se merkitsi ensimmäisen pääroolin myötä lopullista nousua yhtiön merkittävien näyttelijöiden joukkoon.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Anita Loos, Frances Marion Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Mary Pickford (nti Mollie Goodhue), Charles Hill Mailes (hänen isänsä), Kate Bruce (hänen äitinsä), Lionel Barrymore (pastori Bolton), Alfred Paget (tohtori), Claire McDowell, Mae Marsh, Clara T. Bracy (juoruilijoita), Lillian Gish, Jack Pickford, Robert Harron (nuoria kirkon ulkopuolella)



© 4.2.2019 Kari Glödstaf