Buster Keaton

BUSTER KEATON

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

THE HIGH SIGN (1920)
Henkivartija

Buster on työtön poikamies, joka pestautuu ampuma-aseradan ylläpitäjäksi. Tosiasiassa paikka toimii vaarallisten rikollisten päämajana. Rosvojoukko on aikeissa nitistää erään rahamiehen ja kuinka ollakaan, myös Buster sotkeutuu juttuun – hänestä tulee sekä rosvojoukon jäsen että rahamiehen henkivartija.

Keatonin ensimmäinen itsenäinen tuotanto on hyvin arbucklemainen kohelluselokuva, jossa ”suuri kivikasvo” vasta opetteli päätähden alkeita. Positiivista tälle tuotannolle on se, että Keaton yrittää ennemminkin kehittää tarinaa kuin täyttää tyhjiä kohtauksia silmittömällä kaatuilulla. Lopputulos on kuitenkin vaatimaton, kuten tähti itsekin päätteli ja jätti elokuvan julkaisun kevääseen 1921.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (poikamies), Ingram B. Pickett (gangstereiden johtaja), Charles Dorety (gangsteri), Bartine Burkett (miljonäärin tytär), Al St. John (mies hiekkakasalla)



ONE WEEK (1920)
Asuntopulan aikana

Buster ja hänen nuorikkonsa saavat häälahjaksi talopaketin, jonka kimppuun he käyvät yhteistuumin. Kaikki ei tietenkään mene suunnitelmien mukaan, sillä Buster ei ole kaikkein etevin timpuri. Tämän lisäksi myös morsiamen entinen mielitietty sotkee kuvioita parhaansa mukaan.

Vaikka Henkivartija (1920) oli Buster Keatonin ensimmäinen itsenäisesti tuotettu lyhytelokuva, julkaistiin Asuntopulan aikana ensin, koska tähti ei ollut tyytyväinen debyyttiinsä. Keatonmaista surrealismia ja toimintaa menestyksekkäästi sekoittavaa lyhytelokuvaa pidetään yhtenä ”kivikasvon” suurista teoksista, eivätkä kriitikot kovin väärässäkään ole. Meno yltyy paikka paikoin aivan järjettömäksi, mikä tässä tapauksessa on vain hyvä asia.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Leikkaus: Buster Keaton Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (sulhanen), Sybil Seely (morsian), Joe Roberts (pianonkantaja)



CONVICT 13 (1920)
Hirtehinen

Buster viettää iltapäiväänsä golfkentällä, kun läheisen vankilan vakioasukas päättää lähteä omille teilleen. Sankarimme menetettyä tajuntansa päähän saadun golfpallon vuoksi, vaihtaa vankikarkuri vaatteensa Busterin vaatteisiin. Paikalle saapuvat poliisit toimittavat Busterin tiilenpäitä lukemaan.

Keatonin kolmas lyhytelokuva ei ole kekseliäisyyden riemuvoitto, vaikka ensimmäistä kertaa keskeisessä osassa olevan Joe Robertsin kapinajakso saakin hymyn huulille. Myös hirttäjäiskohtaus on synkkyydestään huolimatta onnistunut, mutta muuten hauskuus jää vähiin. En myöskään pidä lopetuksesta, joka vaikuttaa turhalta temppuilulta. Vaatimaton kokonaisuus.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (poika), Sybil Seely (tyttö), Joe Roberts (hurjistunut vanki), Edward F. Cline (pyöveli), Joe Keaton (vanki), Harry Keaton (vartija), Louise Keaton



One Week (1920)                  Convict 13 (1920)



THE SCARECROW (1920)
Tulisessa kiireessä / Variksenpelätin

Buster asuu samassa maatalossa hyvän ystävänsä kanssa, jonka lisäksi he vielä tapailevat samaa tyttöä. Kumpikaan sulhasehdokkaista ei miellytä tytön isää, joka ajaa ystävykset pakosalle. He eivät anna kuitenkaan niin helposti periksi, vaan palaavat liehittelemään ihastustaan.

Yksinkertaisista aineksista luotu vauhdikas lyhytelokuva, jossa on yhtälailla meheviä yksityiskohtia ja keatonmaisia keksintöjä, kuin päätöntä säntäilyäkin sinne tänne. Arbucklen Luke-koiralla on keskeinen osa heinäkasaan päättyvässä takaa-ajojaksossa. Ei kaksinen, mutta ei varsinaisesti huonokaan.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (maalainen), Joe Roberts (toinen maalainen), Joe Keaton (farmari), Sybil Seely (farmarin tytär), Edward F. Cline (rekkakuski), Al St. John (motoristi), Luke (koira)



NEIGHBORS (1920)
Uskolliset naapurit

Buster ja Virginia ovat takapihojen Romeo ja Julia. Heidän suhteessaan on kuitenkin yksi mitätön este: kummankaan vanhemmat eivät katso suopeasti jälkipolvensa touhuja. Tästä huolimatta nuoret aikovat mennä naimisiin, vaikka vaikeaa se tuntuu olevan.

Kuinka paljon komiikkaa voi saada irti yhdestä romanssintyngästä? Paljon, jos kyseessä ovat Keatonin ja Clinen kaltaiset komediantekijät. Uskolliset naapurit on niin täynnä kekseliäitä gageja ja tilannekomiikkaa, että vähempilahjaisia on varmasti hirvittänyt. Toiminnan tuoksinaan liitetyt poliisitkin sopivat kokonaisuuteen saumattomasti. Ratkihauska lyhytelokuva, Keatonin parhaita.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (poika), Joe Keaton (hänen isänsä), Virginia Fox (tyttö), Joe Roberts (hänen isänsä), Edward F. Cline (poliisi), James Duffy (tuomari)



THE HAUNTED HOUSE (1921)
Noiduttu talo / Kummitustalo

Buster työskentelee pankkivirkailijana, kun häntä syytetään aiheetta yhtiön rahojen kavaltamisesta. Hän lähtee pakomatkalle ja piiloutuu taloon, joka on rahanpesurikollisten piilopaikka – pitääkseen uteliaat loitolla, he ovat levittäneet sanaa, että talossa kummittelee. Pian Busterinkin ympärillä kuljeskelee jos jonkinlaisia kummajaisia.

Liimapurkilla saa paljon hauskuutta aikaan, mutta kaksikelaisen komedian ainoaksi viihdyttäjäksi siitäkään ei ole. No, onhan tässä lyhytelokuvassa myös kohtaus, jossa mies kootaan pienistä paloista ehjäksi, mutta näistä kekseliäistä vitseistä huolimatta Noiduttu talo jää todella vaatimattomaksi elokuvaksi, oikeastaan se on Keatonin lyhytelokuvien heikointa kolmannesta.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (pankkivirkailija), Virginia Fox (pankinjohtajan tytär), Joe Roberts (kassanhoitaja), Edward F. Cline, Dorothy Cassil, Natalie Talmadge (asiakkaita)



Neighbors (1920)                  The Haunted House (1921)



HARD LUCK (1921)
Kovanonnen poika / Kovanonnenpoika

Buster on menettänyt niin tyttönsä kuin työpaikkansakin eikä elämä tunnu enää miltään – niinpä hän päättää riistää hengen itseltään. Monia erilaisia keinoja koetettuaan hän toteaa senkin mahdottomaksi ja liittyy metsästysseurueeseen. Loppukohtauksessa sankarimme kaivautuu Kiinaan, josta palaa vuosien kuluttua mukanaan vaimo ja jälkikasvua.

Vuosikymmeniä kadoksissa ollut, aivan vastikään koko loistoonsa (viimeinen kohtaus restauroitiin jokunen vuosi sitten) palautettu Kovanonnen poika on harmittavan epätasainen kokonaisuus. Alku, jossa Keaton etsii keinoja päättää päivänsä, on onnistunut, mutta metsästysretkellä meno muuttuu turhan tavanomaiseksi. Loppuhuipentuma on hauska, mutta paras vitsi koetaan Busterin kalareissulla.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (poika), Virginia Fox (Virginia), Joe Roberts (Luke), Bull Montana (Virginian aviomies)



THE GOAT (1921)
Pulmallisessa asemassa / Syntipukki

Buster on vähävarainen nuorukainen, jolle onni ei liiemmin hymyile. Ensin hän jää leipäjonossa ilman ruokaa, sitten hän saa peräänsä joukon poliiseja ja lopuksi hänet sekoitetaan vaaralliseen murhaajaan, Dead Shot Daniin.

Lennokas, runsaasti gageja sisältävä lyhytelokuva lukeutuu Keatonin kuuluisimpiin, mutta aivan täysin se ei onnistu minua vakuuttamaan. Syy on tälläkin kertaa hurjavauhtisessa toiminnassa, joka ei anna sen enempää tilaa hahmojen kuin tapahtumienkaan kehittelylle. Hauskimmassa vitsissä Buster istuu paperimassasta tehdyn hevosen selässä, joka luhistuu hänen painonsa alla juuri kun tunnetun taiteilijan kutsumat vieraat ihailevat tämän aikaansaannosta.

Ohjaus: Buster Keaton, Malcolm St. Clair Käsikirjoitus: Buster Keaton, Malcolm St. Clair Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (poika), Virginia Fox (poliisipäällikön tytär), Joe Roberts (poliisipäällikkö), Malcolm St. Clair (Dead Shot Dan), Edward F. Cline (poliisi puhelinkopissa)



Hard Luck (1921)                  The Playhouse (1921)



THE PLAYHOUSE (1921)
Buster varieteessa / Teatteri

Buster työskentelee näyttämöapulaisena ja uneksii esityksestä, jossa hän esittää jokaisen osan toimien samalla myös katsojana. Aivan sellaiseen hän ei herättyään saa mahdollisuutta, mutta hetken parrasvaloissa kuitenkin: Buster maskeeraa itsensä apinaksi ja toimii erään viihdyttäjän apulaisena. Monien vaiherikkaiden käänteiden jälkeen esitys muuttuu katastrofiksi.

Hauska, kekseliäs ja omaperäinen Buster varieteessa ennakoi unijaksonsa puolesta tulevaa mestarielokuvaa Sherlock Jr., mutta kokonaisuus on vielä tällä kertaa haparoiva. Monet hauskat vitsit seuraavat toisiaan, mutta väliin mahtuu myös tyhjäkäyntiä. Ei mikään mestariteos, mutta keskivertoa mukavampi Buster Keaton -komedia.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Leikkaus: Buster Keaton Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (nuorukainen), Edward F. Cline (orangin kouluttaja), Virginia Fox (kaksoset), Joe Murphy, Joe Roberts



THE BOAT (1921)
Buster merenkulkijana / Vene

Vapaa-aikaveneily ei suinkaan ole niin mukavaa ja harmitonta ajanvietettä kuin annetaan ymmärtää, ainakaan mikäli Keatonia ja Clinea on uskominen. Lyhytelokuvassa Buster merenkulkijana tähti rakentaa itselleen ja perheelleen veneen, jonka kanssa kelpaa seilata Tyynenmeren aalloilla. Merimatka menee kuitenkin pahemman kerran pieleen, sillä perhe joutuu pahaan myrskyyn eikä hukkuminenkaan ole kaukana.

Vaikka Buster merenkulkijana on hyvin pitkälti lyhytelokuva Asuntopulan aikana (1920) merelle siirrettynä, on tämä meriseikkailu Keatonin komeimpia kaksikelaisia, täydellisen absurdi ja ratkiriemukas kokonaisuus, jossa ei tyhjiä hetkiä ole. Jo pelkästään Keatonin nerokas tee se itse -vene on näkemisen arvoinen. Keaton halusi yhdistää nämä teokset yhdeksi nelikelaiseksi, mutta suunnitelmat eivät valitettavasti onnistuneet – uskon, että lopputulos olisi ollut erinomainen.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (mies), Sybil Seely (vaimo), Edward F. Cline (mies hätäkeskuksessa)



THE PALEFACE (1922)
Kalpeanaama / Valkonaama / Tulenkestävä

Tarina valkoisesta miehestä, joka oppii ymmärtämään intiaaneja ja elämään heidän kanssaan, ei ole vain elokuvien Mies hevosena (1970) ja Tanssii susien kanssa (1990) yksinoikeus, sillä jo Keaton käytti aihetta hyväkseen lyhytelokuvassa Kalpeanaama. Tällä kertaa intiaanien rauhaa uhkaa öljy-yhtiö, joka aikoo pakkolunastaa intiaanien maat. Hitaasti käynnistyvä, mutta loppua kohden vilkastuva Kalpeanaama on paikoin varsin synkkiäkin sävyjä saava komedia. Laadullisesti se on vahvaa keskitasoa, mutta ehdottomat huippukohdat jäävät roviokohtausta lukuun ottamatta puuttumaan.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (Pieni päällikkö Kalpeanaama), Virginia Fox (squaw), Joe Roberts (intiaanipäällikkö)



The Paleface (1922)                  Cops (1922)



COPS (1922)
Poliisit / Buster ja poliisiparaati

”En mene naimisiin kanssasi, ennen kuin sinusta tulee menestynyt liikemies”, sanoo Busterin mielitietty ja sulkee suuren rautaportin hänen edessään. Näistä sanoista alkaa huijausten ja väärinkäsitysten värittämä tapahtumasarja, joka huipentuu ikimuistoiseen takaa-ajoon, jossa Busterin perässä pinkoo satapäin poliiseja.

Keatonin kenties tunnetuimman ja parhaimman lyhytelokuvan ydintä ovat vauhti ja kekseliäästi slapstickin perussääntöjä hyödyntävä toiminta. Keatonin esittämän sympaattisen nuorukaisen ajautuminen lain väärälle puolelle on silkkaa sattumaa, mutta silti uskottavasti toteutettu. Tähti varioi takaa-ajokohtauksen elokuvaansa Seitsemän mahdollisuutta (1925) vaihtaen poliisit innokkaisiin vaimoehdokkaisiin. Viimeisessä kuvassa nähdään hautakiveä koristava Busterin hattu.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Buster Keaton, Edward F. Cline Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (nuorukainen), Joe Roberts (poliisipäällikkö), Virginia Fox (pormestarin tytär), Edward F. Cline (kulkuri), Steve Murphy (huijari)



MY WIFE'S RELATIONS (1922)
Vaimoni sukulaiset

Buster joutuu epäonnekkaan sattuman seurauksena naimisiin ja elo vaimon perheessä on kaikkea muuta kuin juhlaa. Elokuvan on kerrottu kuvastaneen Keatonin omaa avioliittoa Natalie Talmadgen kanssa, mutta vaikka näin ei olisikaan, on se silti oiva muistutus jokaiselle poikamiehelle avioliiton mahdollisista vaikeuksista. Muutamat oivallukset ovat loistavia (ruokailukohtaus, valokuvaus), mutta kokonaisuutena Vaimoni sukulaiset jää melko kauas Keatonin parhaista lyhytelokuvista.

Ohjaus: Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton, Elgin Lessley Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (aviomies), Kate Price (vaimo), Monte Collins (isä), Wheezer Dell, Harry Madison, Joe Roberts, Tom Wilson (veljet)



THE BLACKSMITH (1922)
Buster seppänä

Buster on pikkukaupungin sepän oppipoika, joka joutuu mestarinsa putkareissun seurauksena pitämään pajasta huolta ja sehän tarjoaa hauskuutuksia moneen lähtöön. Hyvästä yrityksestä huolimatta Buster seppänä jää keskiverroksi komediaksi, jossa keatonmainen komiikka ei pääse jyräämään täydellä teholla. Elokuvaan on löydetty lähiaikoina lisää materiaalia, joten kenties jonain päivänä saamme nähdä tämän elokuvan sellaisena, kuin Buster Keaton sen tarkoitti.

Ohjaus: Buster Keaton, Malcolm St. Clair Käsikirjoitus: Buster Keaton, Malcolm St. Clair Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (sepän apulainen), Joe Roberts (seppä), Virginia Fox (nainen hevosen kanssa)



FROZEN NORTH (1922)*
Busterin seikkailut Pohjoisnavalla / Kylmä Pohjola

Uni ja todellisuus sekoittuvat ties monettako kertaa Buster Keatonin komediassa. Tällä kertaa ystävämme seikkailee Kanadan suurissa metsissä, jossa hän on valmis menemään äärimmäisyyksiin saadakseen naapurinsa vaimon omakseen. Tummanpuhuva elokuva, jonka viittaukset William S. Hartiin ja Erich von Stroheimiin raivostuttivat ensin mainitun niin pahoin, ettei Hart puhunut Keatonille kahteen vuoteen sanaakaan. Tämä tuskin haittasi Keatonia, sillä Hart oli arvostellut kovin sanoin Roscoe Arbucklea hänen oikeudenkäyntisaagansa aikana. Muutamat Keatonin gageista näyttävät päätyneen Chaplinin Kultakuumeeseen (1925).

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (paha kaveri), Joe Roberts (ajuri), Sybil Seely (vaimo), Freeman Wood (naapuri), Bonnie Hill (hänen vaimonsa), Edward F. Cline (talonmies)



Frozen North (1922)                  Daydreams (1922)



DAYDREAMS (1922)*
Päiväunia / Mielikuvitusta ja todellisuutta

Pikkukylän poika ei suinkaan etsi ensimmäistä kertaa onneaan suurkaupungista, mutta harvoin näissä tarinoissa koetaan samanlaista aallonharjaa ja –pohjaa kuin tässä Keatonin lyhytelokuvassa. Riemukkaasti alkavassa elokuvassa Buster lähettää kotipuoleen värikkäitä kertomuksia menestyksestään, vaikka totuus on huomattavasti karumpi. Loppu on puolestaan todellista synkistelyä, mikä alleviivaa turhankin paljon nuorukaisen epäonnistumisia. Levityksessä olevat printit ovat epätäydellisiä.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (paha kaveri), Joe Roberts (ajuri), Sybil Seely (vaimo), Freeman Wood (naapuri), Bonnie Hill (hänen vaimonsa), Edward F. Cline (talonmies)



© 5.7.2015 Kari Glödstaf