LOVE ’EM AND WEEP (1927)
Mitä tehdä, kun vanha lomaheila saapuu tapaamaan jo vuosia naimisissa ollutta ukkomiestä eikä usko, että paluuta menneeseen suhteeseen ei enää ole? Oikeaa ratkaisua ei ole helppo löytää ja kun tilanteeseen sotkeutuu vielä kaupungin pahin juoruilija, ovat vitsit vähissä.
Laurelin, James Finlaysonin ja Mae Buschin yhteispelille rakennettu komedia on melkoista kohellusta alusta loppuun. Busch on mainio räväkkänä kaunottarena, joka tulee sotkemaan Finlaysonin esittämän ukkomiehen elämän. On kuitenkin todettava, että vähempikin vauhti olisi varmasti riittänyt, nyt paukkuja ei riitä koko kaksikymmenminuuttisen ajaksi. Elokuvasta tehtiin uusintafilmatisointi vuonna 1931. Keskitasoa.
Ohjaus: Fred Guiol, F. Richard Jones Käsikirjoitus: Hal Roach, Stan Laurel, Fred Guiol Kuvaus: Floyd Jackman Leikkaus: Richard C. Currier Puvustus: William Lambert Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Romaine Ricketts), James Finlayson (Titus Tillsbury), Mae Busch (vanha heila), Oliver Hardy (tuomari Chigger), Charlotte Mineau (rva Aggie Tillsbury), Vivien Oakland (rva Ricketts), May Wallace (rva Chigger), Al St. John (taksikuski)
WITH LOVE AND HISSES (1927)
Ensimmäinen maailmansota on käynnissä ja joukko nuoria sotapoikia odottaa lähtöä koulutusleirille. Heidän joukossaan on myös Cuthbert Hope, joka on tyhmä kuin saapas eikä saa kuin kaaosta aikaan. Komentajina hänellä ovat yrmeä kersantti Banner sekä kapteeni Bustle, jonka hermot venyvät amatöörien parissa äärimmilleen.
Pitkälti Laurelin koheltamisen ja kurittoman käytöksen varaan luotu sotilasfarssi tarjoaa muutamia napakoita vitsejä, mutta kokonaisuus ei nouse parivaljakon parhaiden töiden tasolle. Junamatka koulutusleirille on tämän elokuvan parasta antia. James Finlayson on kapteeni Bustlen roolissa tuttuun tapaansa loistava, selättäen koomikkoparin mennen tullen.
Ohjaus: Fred Guiol Käsikirjoitus: Hal Roach, Carl Harbaugh Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Cuthbert Hope), Oliver Hardy (kersantti Banner), James Finlayson (kapteeni Bustle), Frank Brownlee (kenraalimajuri Rohrer), Chet Brandenburg (alokas)
PUTTING PANTS ON PHILIP (1927)
Vieras Skotlannista
J. Piedmont Mumblethunder on amerikkalaisen kaupungin silmäätekevä, joka saa vieraakseen kaukaisen sukulaisen Skotlannista. Tai pikemminkin riesakseen, sillä skottimies Philip aiheuttaa ongelmia kaikkialla missä liikkuukin. Varsinkin kauniit naiset saavat Philipin pään pyörälle.
Huippukoomikotkin lyövät joskus kirveensä kiveen, niin myös Laurel ja Hardy. Clyde Bruckmanin ohjaama Vieras Skotlannista on nopeasti tehdyn oloinen ja parin vitsin varaan rakennettu lyhytelokuva, joka ei naurata kuin kaksikon innokkaimpia faneja. Laurel tekee kiltillä saman, minkä Marilyn melkein 30 vuotta myöhemmin Kesäleskessä (1955).
Ohjaus: Clyde Bruckman Käsikirjoitus: Leo McCarey Kuvaus: George Stevens Leikkaus: Richard C. Currier Välitekstit: H.M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Philip), Oliver Hardy (J. Piedmont Mumblethunder), Charles A. Bachman (virkailija), Harvey Clark (merimies), Ed Brandenburg (bussin rahastaja), Dorothy Coburn (Philipin jahtaama nainen)
THE FINISHING TOUCH (1928)
Viimeinen silaus
Laurel ja Hardy ovat ammattiviimeistelijöitä, siis niitä, jotka laittavat paikat lopulliseen kuntoon ennen kuin asiakas saa ne haltuunsa – he voivat tosin lopettaa hommat, vaikka niitä ei ole vielä edes aloitettu. Tällä kertaa heidän tehtävänään on rakentaa valmiiksi muuan talo, jonka valmistumisesta heille luvataan muhkea bonus.
Käyttökelpoinen, rajattomasti mahdollisuuksia tarjoava idea, mutta toteutus tökkii. Viimeinen silaus on samoja vitsejä loputtomiin toistava elokuva, jossa ei ole juuri mitään omaperäistä. Loppurymistely hymyilyttää, mutta sitä ennen katsoja on ehtinyt tuskastua moneen kertaan. Buster Keatonin talonrakentamiselokuva Asuntopulan aikana (1920) on klassikko, josta tämä on kaukana.
Ohjaus: Clyde Bruckman, Leo McCarey Käsikirjoitus: Stan Laurel Kuvaus: George Stevens Leikkaus: Richard C. Currier Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Oliver), Dorothy Coburn (sairaanhoitaja), Edgar Kennedy (poliisi), Sam Lufkin (talon omistaja)
YOU’RE DARN TOOTIN’ (1928)
Ohukainen ja Paksukainen. Iloiset soittoniekat
Kapellimestarin jäähyväiskonsertista muodostuu Stanin ja Ollien takia katastrofi ja he saavat potkut soittokunnasta. Sen paremmin ei mene siviilissäkään, sillä vuokraemäntä ajaa heidät maksamattomien vuokrien takia kadulle. Kaverukset päättävät perustaa henkensä pitimiksi kahden miehen katumusikanttiryhmän, mutta siitäkään ei tahdo tulla lopulta mitään.
Aitona Laurel & Hardy -klassikkona pidetty Iloiset soittoniekat alkaa suoralla toiminnalla, vetää välillä henkeä ja huipentuu housujenrepimisjuhliin, jollaiset vain tämä parivaljakko osaa järjestää. Kymmenessä päivässä kuvatun lyhytkomedian suosio on fanien keskuudessa melkoinen, mutta omasta mielestäni se kärsii Laurel & Hardy -elokuvien perisynnistä, vitsien liiallisesta toistosta. Hyvästä ideasta huolimatta Iloiset soittoniekat jää keskinkertaiseksi viihteeksi.
Ohjaus: Edgar Kennedy Kuvaus: Floyd Jackman Leikkaus: Richard C. Currier Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stanley), Oliver Hardy (Ollie), Christian J. Frank (poliisi), Agnes Steele (vuokraemäntä), Rolfe Sedan (juopunut mies), Otto Lederer (kapellimestari), Charlie Hall, William Irving, Ham Kinsey, Wilson Benge (muusikoita)
SHOULD MARRIED MEN GO HOME? (1928)
Erä golfia / Villit veijarit
Herra Hardyn ja hänen vaimonsa suunnitelmat rauhallisen iltapäivän viettoon muuttuvat äkisti, kun Stan saapuu pyytämään ystäväänsä golfradalle. Ensi alkuun Hardy kieltäytyy, mutta ystävän aiheutettua tuhoa hänen kodissaan, on golfvarusteet pakko kaivaa esille. Kaikki ei mene tosin suunnitelmien mukaan golfkentälläkään.
Charley Chasen veljen James Parrottin ja Leo McCareyn yhdessä ohjaama golfkomedia on taattua Laurel & Hardy -laatua. Perinteinen piirakoiden heittely saa väistyä mutapaakkujen tieltä loppuhuipentumassa, joka saa jälleen kerran järjettömät mittasuhteet. Harold Lloydin elokuvassa Salamaa ja jyrinää (1923) jättiä näyttelevä John Aasen vilahtaa golfin pelaajien joukossa. Yksinkertainen ja toimiva lyhytelokuva.
Ohjaus: James Parrott, Leo McCarey Käsikirjoitus: Leo McCarey, James Parrott Kuvaus: George Stevens, Jack Roach Leikkaus: Richard C. Currier
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (hra Hardy), Kay Deslys (rva Hardy), Edgar Kennedy (golfaaja), John Aasen (pitkä golfaaja), Charlie Hall (soodanmyyjä)
WE FAW DOWN (1928)
Aviomiehet poikamiesten teillä
Kuinka vaikeaa voikaan olla pokeripeliin pääsy, varsinkin jos vaimot ovat tätä viatonta ajanvietettä vastaan? Entä kuinka lyhyet voivatkaan olla valheen jäljet? Näistä kahdesta asiasta muodostuva Aviomiehet poikamiesten teillä oli Leo McCareyn ensimmäinen Laurel & Hardy -elokuva, mutta kovin merkittävää teosta ei hän vielä ensimmäisenä ohjaustyönään onnistunut luomaan. Lähtökohdat ovat otolliset ja loppuhuipentuma varsin erikoinen, mutta välille mahtuu aivan liian paljon tyhjäkäyntiä.
Ohjaus: Leo McCarey Kuvaus: George Stevens Leikkaus: Richard C. Currier Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Ollie), Bess Flowers (rva Laurel), Vivien Oakland (rva Hardy), Kay Deslys (Kellyn ystävätär), Vera White (Kayn ystävätär)
EARLY TO BED (1928)
Illanvirkut
Ollie perii sedältään sievoisen summan rahaa ja palkkaa ystävänsä Stanin kartanoonsa hovimestariksi. Kaksikon yhteispeli ei suju kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä äkkirikastuneen Ollien käytöksessä on monin paikoin reilusti parantamisen varaa. Nousuhumalaisen Ollien pilojen kohteeksi joutuva Stan saa lopulta tarpeekseen ja päättää näyttää, että myös hän osaa käyttäytyä kaikkien hyvien tapojen vastaisesti.
Humalaisen miehen laittaminen nukkumaan ei ole kaikkein omaperäisin idea, mutta perinteisistä normeista poiketen tällä kertaa ei pakoilla vihaista anoppia tai nalkuttavaa vaimoa, vaan pidetään yksinkertaisesti hauskaa – jos jonkun mielestä pelkkä tavaroiden hajottaminen on ylipäätään hupaisaa. Samppanjaa nautiskelleen Ollien ja hänen käytökseensä turhautuneen Stanin riehuessa mikään ei ole turvassa ja loppu kohoaa taas omiin korkeuksiinsa. Ensimmäinen parivaljakon elokuvista, joissa ei ole ainoatakaan sivuosan esittäjää (koiraa ei oteta lukuun).
Ohjaus: Emmett J. Flynn Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Ollie)
LIBERTY (1929)
Vapaus / Oi, ihana vapaus / Vapaalla jalalla
Stan ja Ollie ovat vankikarkureita, jotka pääsevät ystäviensä avustuksella kaupunkiin. Virkavalta saa heistä kuitenkin vihiä ja kaksikon pakomatka huipentuu rakennustyömaalle ja kymmenien metrien korkeuteen.
Harold Lloydin elokuvien Turvallisuus viimeiseksi! (1923) ja Hiljaa mäissä (1928) ideoita ja gageja kierrättävä, mutta niitä taitavasti omanlaisikseen työstänyt työryhmä saa Vapauden tuntumaan omaperäiseltä ja raikkaalta. Housujen vaihtamisesta saadaan paljon hupia, eikä teräspalkeilla keikkumisestakaan jää valitettavaa. Ainoa heikkous on mielestäni lopetus, joka olisi voinut sitoa tarinan langat yhteen, eikä jättää sitä avoimeksi. Pienissä rooleissa mukana myös James Finlayson ja Jean Harlow.
Ohjaus: Leo McCarey Käsikirjoitus: Leo McCarey Kuvaus: George Stevens Lavastus: Theodore Driscoll, Morey Lightfoot Leikkaus: Richard Currier, William H. Terhune Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Ollie), Sam Lufkin (pakoauton kuljettaja), James Finlayson (kauppias), Jack Hill (poliisi), Ed Brandenburg (taksikuski), Jean Harlow (nainen taksissa)
BIG BUSINESS (1929)
Joulukuusikauppiaat / Hieno liikeyritys / Kuusikauppiaat / Kauppa kuin kauppa
Stan ja Ollie ovat joulukuusikauppiaita, mutta kauppa ei käy aivan odotetulla tavalla. Kun eräs kaupoista kieltäytyvä yrmeä lähiöläinen kohtelee parivaljakkoa tylysti, päättää kaksikko antaa miehelle opetuksen.
Erittäin yksinkertainen, mutta silti ensiluokkainen Joulukuusikauppiaat on täyttä toimintaa alusta loppuun. Hahmoja ei kehitellä millään lailla, mutta ei sen väliäkään. Hävitys on totaalinen, kun kaverukset menettävät malttinsa. Mykän kauden jouluhupailu, jossa ei joulumieltä ole tosin tippaakaan. Pidempi arvostelu.
Ohjaus: James W. Horne, Leo McCarey Käsikirjoitus: Leo McCarey Kuvaus: George Stevens Lavastus: Ham Kinsey, Tom Minz Leikkaus: Richard C. Currier Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Ollie), James Finlayson (asiakas) Tiny Sandford (poliisi), Charlie Hall, Retta Palmer (naapureita)
DOUBLE WHOOPEE (1929)
Broadway, tuhansien seikkailujen katu. Oman arvonsa tunteva ulkomaalainen prinssi on saapumassa hienostohotelliin, jonne käy myös Laurelin ja Hardyn tie. Ovimieheksi ja kantajaksi pestatut ystävykset eivät ole aina tilanteen tasalla, joten pian hotellissa on täysi kaaos, joka vaikeuttaa melkoisesti myös prinssin elämää.
Monilta osin ennalta-arvattava, mutta silti hauska ja toimiva Double Whoopee lukeutuu Laurelin ja Hardyn parhaiden mykkälyhäreiden joukkoon. Selkeät viittaukset Erich von Stroheimin hahmoon ja F. W. Murnaun Viimeiseen mieheen (1924) toimivat loistavasti. Tuleva supertähti Jean Harlow saapuu hotelliin hieman yli puolenvälin jälkeen, eikä tämäkään vierailu suju ongelmitta. Tutustumisen arvoinen teos.
Ohjaus: Lewis R. Foster Käsikirjoitus: Leo McCarey Kuvaus: Jack Roach, George Stevens Leikkaus:Richard C. Currier Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Stan Laurel (Stan), Oliver Hardy (Ollie), Jean Harlow (blondi), William Gillespie (hotellinjohtaja), Hans Joby (prinssi), Charley Rogers (pääministeri), Tiny Sanford (poliisi)