THE FLIRT (1917)*
Naisia jahtaava poikamies (Harold Lloyd) pestautuu pieneen kahvilaan töihin saadakseen olla kauniin neitokaisen (Bebe Daniels) lähettyvillä. Pesti on kaikkea muuta kuin menestys, sillä Harold keskittyy työnteon sijaan flirttailemaan Beben kanssa, mikä ei tietenkään sovi paikan omistajalle (Snub Pollard) ja aiheuttaa kaaosta myös muualla ravintolassa. Lopulta Harold suututtaa erään äkkipikaisen ravintolavieraan, joka tempaisee aseen taskustaan ja alkaa ammuskella ympäriinsä.
The Flirt on hyvävauhtinen ja tiiviiksi pakattu yksikelainen, jossa jokainen mahdollinen gagi on valjastettu elokuvan tarkoitukseen. Tästä huolimatta lopputulos ei ole täyteen ahdettu ja vitseiltään teennäinen, vaan kaikin puolin toimiva kokonaisuus. Sensuuriviranomaiset eivät kaikkialla pitäneet kohtauksesta, jossa Harold kiillottaa kenkänsä ja käsissään pitelemän tarjottimen tiskarin hytkyvän takapuolen avulla, mutta kekseliäs jakso on yhytetty säilyneisiin kopioihin.
Ohjaus: William Gilbert Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (tyttö), Harry Pollard (Snub)
ALL ABOARD (1917)*
Harold ja Bebe ovat rakastavaisia, mutta kilpakosijan väliintulo sotkee heidän suunnitelmansa, sillä Beben vanhemmat eivät pidä tyttärensä poikaystävästä. He päättävät matkata Bermudalle, jonne Harold seuraa heitä. Toteutukseltaan yksinkertainen, mutta gageiltaan rikas elokuva on yhdistelmä tilannekomiikkaa ja räväkkää slapstickiä, joka huipentuu myrskyävällä merellä käytävään Haroldin ja kilpakosijan välienselvittelyyn. Ei mikään unohtumaton lyhytelokuva, mutta kepeän viihdyttävä vielä näin yli sadan vuoden jälkeenkin.
Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (tyttö), Gus Leonard (tytön isä), ”Snub” Pollard (juopunut matkustaja)
TWO GUN GUSSIE (1918)
Mestaripianisti Harold sotketaan kulmakunnan pahimpaan roistoon ja pian koko lännenkaupunki sheriffiä myöten on valmis syömään hänen kädestään. Ongelmia ilmenee kuitenkin pian, sillä sekaannuksen taustalla on roisto itse ja hän päättää kouluttaa nuorta arkajalkaa. Peritavallinen lännenkomedia, jonka kekseliäimmässä gagissa Snub siistii itseään käyttäen sheriffin virkamerkkiä peilinä.
Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (Two-Gun Gussie), Bebe Daniels (tyttö), “Snub” Pollard (Snub), William Blaisdell (Dagger-Toot Dan), Charles Stevenson (Whooping-Cough Charlie, sheriffi)
ARE CROOKS DISHONEST? (1918)
Harold ja Snub huijaavat ihmisiä ”arvokkailla” sormuksilla. Kuinka ollakaan, he joutuvat vielä kekseliäämmän huijarin kynsiin ja menettävät rahansa. Poliisin seuraa välttävät kaverukset päätyvät professori Goulashin vastaanotolle, jonne saapuu myös varsin tuttu vieras. Komiikka muistuttaa Lloydin gag-painotteisia elokuvia ja siitä puuttuu persoonallisuus. Muutaman hymynkareen aikaansaava yksikelainen lukeutuu tähden vaatimattomampien töiden joukkoon.
Ohjaus: Gil Pratt
Näyttelijät: Harold Lloyd (Harold), ”Snub” Pollard (Snub), Bebe Daniels (nti Goulash), William Blaisdell (professori Goulash)
ASK FATHER (1919)
Harold Lloyd teki vuonna 1919 koko joukon yksikelaisia. Yksikään niistä ei ole saavuttanut kuolemattomuutta, mutta varsin hauskoja teoksia niidenkin joukosta löytyy. Esimerkkinä vaikkapa Ask Father, jossa Lloydin esittämä nuorimies yrittää turhaan päästä rikkaan miehen pakeille pyytämään tämän tyttären kättä. Yksinkertaisesta aiheesta ja pojan sinnikkyydestä saadaan irti muutamat mehevät naurut, tarinan opetuksena voisi puolestaan pitää sitä, ettei suotta kannata mennä merta edemmäs kalaan. Seinänkiipeämiskohtaus ennakoi Turvallisuus viimeiseksi! (1923) -klassikkoa.
Ohjaus: Hal Roach Käsikirjoitus: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (toimiston tyttö), "Snub" Pollard (Pomon sihteeri), Wallace Howe (Pomo)
I'M ON MY WAY (1919)
Epätavallisen julma ja pahanilkinen Harold Lloyd -komedia, jossa tähti empii mennäkö naimisiin vai ei? Vierailtuaan tulevan morsiamensa naapurissa hän ymmärtää, ettei perhe-elämä ole välttämättä hänen juttunsa. Harold on kuin Keystone-aikojen Chaplin, läpsimässä ja potkimassa muita parhaansa mukaan. Avioliiton esittäminen kauhukuvana on poikkeava piirre Lloydin elokuvissa, yleensähän tämä poikamies purjehtii avioliiton satamaan mielellään.
Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (tyttö), ”Snub” Pollard (naapuri), Margaret Joslin Todd (hänen vaimonsa)
RING UP THE CURTAIN (1919)
Harold työskentelee näyttämöapulaisena surkeasti menestyvässä teatterissa, johon saapuu esiintymään hyvin erikoinen näyttelijäseurue. Hän iskee välittömästi silmänsä ryhmän kaunottareen, mutta valitettavasti tällä on jo miesystävä näyttelijöiden keskuudessa. Se ei silti estä häntä sabotoimasta ryhmän esitystä.
Teatterimiljöö oli mykkäkaudella hyvin yleinen tapahtumaympäristö ja sen ympärille rakennettiin parhaimmillaan aivan loistavia elokuvia, mutta Lloydin teos ei kuulu niihin. Pikemminkin toiseen päähän, sillä miljöön käyttö on vähäistä, gagit yksinkertaisia, Lloydin hahmo turhan chaplinmainen ja eläinten kohtelukin vähintäänkin epäilyttävää. Annette D’Agostino Lloyd tietää kertoa, että Ring Up the Curtain oli Number, Please? (1920) –lyhytelokuvan ohella ainoa Lloydin elokuva, jossa ei ollut onnellista loppua.
Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (näyttämöapulainen), Bebe Daniels (tyttö), ”Snub” Pollard (mies), Bud Jamison (teatterinjohtaja)
BILLY BLAZER, ESQ (1919)
Peaceful Valen pikkukaupunkia pidetään rauhallisena, mikäli ketään ei ole ammuttu 20 minuuttiin. Kun valtaapitävä hämärämies päättää häätää saluunanomistajan kaupungista, on paikalle saapuvalla asetaiturilla Billy Blazerilla töitä. Blazer käy rohkeasti rikollisia vastaan tarkoituksenaan puhdistaa kaupunki hämärämiehistä sekä valloittaa saluunanomistajan tyttären sydän.
Ripeävauhtinen ja erittäin suoraviivainen, mutta silti kekseliäs ja miellyttävä yksikelainen esittelee Harold Lloydin kiertelevänä lännensankarina. Luodit viuhuvat vähän joka suuntaan ja miestä kaatuu solkenaan, kun Lloydin esittämä Billy Blazer antaa kuudestilaukeavien laulaa. Sheriffinä toimiva ”Snub” Pollard oli australialaislähtöinen koomikko, jonka uran huippuhetket sijoittuivat mykkäkaudelle. Saluunanomistajan tytärtä esittävä Bebe Daniels oli Lloydin vakituinen kumppani myös siviilissä.
Ohjaaja: Hal Roach
Näyttelijät: Harold Lloyd (Billy Blazer), Bebe Daniels (Nell), "Snub" Pollard (sheriffi), Sammy Brooks, Billy Fay, Noah Young
JUST NEIGHBOURS (1919)
Harold ja Snub ovat yhteen hiileen puhaltavia naapureita, joiden lämpimät välit alkavat viiletä, kun Haroldin tarjoama apu kanahäkin rakentamisen suhteen päättyy epäonnekkaasti. Kommellus seuraa toistaan ja pian naapurukset ovat ilmiriidassa. Mykkäkauden kevytversio Aku Ankan ja Teppo Tulpun yhteenotoista on pienistä yksityiskohdista luotu, uskottava lyhytelokuva. Välitekstit ennakoivat Lloydin pitkien elokuvien kekseliäitä tekstiplansseja.
Ohjaus: Harold Lloyd, Frank Terry Kuvaus: Fred Guiol
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (morsian), “Snub” Pollard (naapuri), Margaret Joslin (hänen vaimonsa)
BUMPING INTO BROADWAY (1919)
Broadway. Rahaa ja kimallusta, samppanjaa, kauniita naisia ja meneviä miehiä, kuuluisuuksia. Neonvalojen varjossa on kuitenkin koko joukko tuntemattomia, jotka yrittävät lyödä läpi maailman kuuluisimmalla teatterikadulla. Heidän joukossaan köyhä, musikaalista roolia havitteleva tyttö (Daniels) ja vielä köyhempi näytelmäkirjoittaja (Lloyd), joiden elämä kietoutuu erinäisten sattumien seurauksena toisiinsa.
Kekseliäs, runsaasti hauskoja gageja sisältävä kertomus maineen ja mammonan tavoittelusta. Jopa pitkä takaa-ajojakso, jossa Lloydin esittämä poika pakenee poliiseja, toimii mallikkaasti. Välitekstit ovat tälläkin kertaa nerokkaita ja kokonaisuutena Bumping into Broadway kuuluu tähtikoomikon parhaiden lyhytelokuvien joukkoon. Lloydin silmälasihahmon ensimmäinen kaksikelainen elokuva.
Ohjaus: Hal Roach Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (tyttö), ”Snub” Pollard (musikaalin ohjaaja), Helen Gilmore (vuokraemäntä), Noah Young (hänen apulaisensa)
CAPTAIN KIDD'S KIDS (1919)
Harold on viettänyt viimeistä poikamiesiltaa ja herää melkoisessa kohmelossa. Oloa ei suinkaan paranna, että tulevan morsiamen äiti on saanut kuulla vävynsä seikkailuista ja on viemässä tytärtään Kanarian saarille. Harold lähtee palvelijansa Snubin kanssa selvittelemään asiaa, mutta joutuu yllättävään ja eriskummalliseen seikkailuun naismerirosvojen parissa.
Jeffrey Vancen mukaan Lloyd piti tätä elokuvaa heikoimpana kaksikelaisenaan. Idea on mainio, mutta selkeästi kahteen osaan jaetun elokuvan juonikuvioita ei kehitellä juuri mihinkään suuntaan. Lopussa langat sidotaan yhteen kaikkein helpoimmalla tavalla, mikä tuntuu katsojan aliarvioimiselta. Lloydin ja Danielsin viimeinen yhteistyö, sillä jälkimmäinen siirtyi Paramountin riveihin, jonka myötä myös siviilielämän suhde tuli pian päätökseen. Komediaohjaaja Fred C. Newmeyer esittää kiinalaista kokkia.
Ohjaus: Hal Roach
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Bebe Daniels (tyttö), ”Snub” Pollard (palvelija), Helen Gilmore (tytön äiti), Freddie Newmeyer (Ah Nix)
FROM HAND TO MOUTH (1919)
Kädestä suuhun
Laitakaupungille sijoittuva elokuva, jossa Harold esittää köyhää nuorukaista, jonka ainoat ystävät ovat pikkutyttö ja rampautunut kulkukoira. Harold tutustuu sattumalta kauniiseen perijättäreen, joka auttaa hänet pahasta pulasta. Muutaman mutkan kautta Harold puolestaan pelastaa neidon kidnappaajien kynsistä ja auttaa tätä saamaan suuren perinnön haltuunsa.
Chaplinmainen, elämän varjopuolesta kertova kaksikelainen, josta ei puutu sen enempää vauhtia kuin toimintaakaan. Kokonaisuutena varsin hallittu, joskaan ei kovin omaperäinen teos. Loppuhuipentumassa Harold kerää kokonaisen poliisien armeijan ajamaan häntä takaa – tarkoituksenaan hänellä on johdattaa poliisit kidnappaajien piilopaikkaan. Lloydin ja hänen tulevan vaimonsa Mildred Davisin ensimmäinen yhteistyö.
Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Alfred Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (perijätär), Paggy Cartwright (orpotyttö), ”Snub” Pollard (kidnappaaja), Gus Leonard (Will Walling, kiero lakimies)
HAUNTED SPOOKS (1920)
Kummitusyö
Nuori Mildred-neito perii isoisänsä vanhan kartanon sillä ehdolla, että hän asuu siellä vuoden ajan aviomiehensä kanssa. Naimaton Mildred löytää kyllä miehen rinnalleen, mutta elämä aavemaisessa kartanossa osoittautuu odotettua vaikeammaksi, sillä kummitukset eivät suostu luovuttamaan helpolla asuinpaikkaansa uusille tulijoille.
Kummitustalojen tarjoamat puitteet olivat suuressa suosiossa mykkäkoomikoiden keskuudessa, mutta yllättäen Lloydin teos jää niiden jälkijoukkoon. Alkuosa on turhan pitkä, eikä kunnon kummitteluja ehdi lopulta syntyä – toisaalta, meno on niin tavanomaista, että olisiko tekijöillä riittänyt ideoitakaan parempaan? Kartanojakson komeinta antia ovat Walter Lundinin valaisuratkaisut, jotka ovat hyvinkin saattaneet toimia esikuvina Paul Lenille tämän tehdessä kummituskartanoklassikkonsa Kissa ja kanarialintu (1927).
Ohjaus:Alf Goulding, Hal Roach Kuvaus: Alfred Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Wallace Howe (setä), Ernest Morrison (pikkupoika), Blue Washington (hovimestari), Dee Lampton (lihava hovimestari)
AN EASTERN WESTERNER (1920)
Idästä länteen
Harold on vauhdikasta elämää viettävä rikkaan perheen poika, joka lähetetään länteen setänsä ranchille oppimaan hieman käytöstapoja. Pojan epäonneksi sedän kotikylä Piute Pass on raavaiden miesten tyyssija, jossa ei suvaita kaupungista saapuneita arkajalkoja. Harold yrittää selvitä kunnialla vaikeista olosuhteista ja tehdä samalla vaikutuksen kaupunkiin saapuvaan nuoreen tyttöön.
Vauhdikas western-parodia, joka ei kuitenkaan ota otollisista lähtökohdistaan kaikkea irti. Haroldin savukkeenkäärimismetodit ovat kieltämättä erikoiset ja pokeripöytäkohtaus muutenkin mainio, mutta lopputulos on kaikesta huolimatta tasapaksu. Lloydin ensimmäinen elokuva Haunted Spooks (1920) -lyhytelokuvan mainoskuvauksissa sattuneen onnettomuuden jälkeen.
Ohjaus: Hal Roach Käsikirjoitus: Frank Terry Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Noah Young (Tiger Lip Tompkins)
GET OUT AND GET UNDER (1920)
Yli kivien ja kantojen / Läpi harmaan kiven
Mitä tapahtuu, kun tarkkaan huollettu ja pumpulissa pidetty T-Ford alkaa temppuilla juuri silloin kun ei pitäisi? Menopelin ongelmista kärsivän Haroldin matka harrastelijateatterin näytelmään muuttuu painajaiseksi, kun epäonni ja tekniset pulmat saavat vallan.
Yhden vitsin ympärille kekseliäästi luotu gag-kavalkadi on viimeisiä minuutteja lukuun ottamatta erittäin toimiva kokonaisuus. Loppu on luonnollinen, mutta elokuvan muuhun tasoon verrattuna heikompi jo pelkästään itsestäänselvyytensä vuoksi. Charley Chase rakensi autonkorjausepisodista oman version lyhytelokuvaansa All Wet (1924). Keskivertoa parempi Lloyd-lyhytelokuva, josta olisi voinut hiotummalla lopetuksella muodostua pienimuotoinen klassikko.
Ohjaus: Hal Roach Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Fred McPherson (kilpailija)
NUMBER, PLEASE? (1920)
Lupa äidiltä
Harold on menettänyt rakkaansa toiselle ja etsii nyt lohdutusta huvipuistosta. Harmaaksi muuttunut arki saa kuitenkin värisävyjä, kun hänen entinen tyttöystävänsä saapuu paikalle ja Harold pääsee yrittämään hänen valloittamistaan takaisin. Se vaatii kuitenkin erinäisiä toimenpiteitä, kuten vaikkapa nykyisen poikaystävän sysäämistä syrjään.
Perinteinen kilpajuoksu tytön suosiosta tarjoilee muutamia mukavia yksityiskohtia ja vauhdikkaita jaksoja, mutta keskeiset vitsit (puhelinkoppi, varastetun rahapussin etsintä) ovat omaan makuuni aivan liian venytettyjä. Dramaattinen alkujakso, jossa kerrotaan miten miehet etsivät lohtua rakkaushuolissaan, on sen sijaan erittäin hauska ja toimii hyvin muuten perinteisessä komediassa. Loppuhuipentuma on poikkeava.
Ohjaus: Fred C. Newmeyer, Hal Roach Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Ray Brooks (kilpakosija)
I DO (1921)
Harold ja Mildred saavat kaitsettavakseen Haroldin lankomiehen neljävuotiaan pojan. Tehtävä osoittautuu ennakoitua vaikeammaksi, sillä lapsi on todellinen täystuho: kaikki mihin hän yltää, on vaarassa tuhoutua. Kun lähistöllä liikkuu vielä oletettu murtovaras, on lastenhoitajien ilta kaikkea muuta kuin leppoisa.
Näppärä ja tasapainoinen lyhytelokuva, joka oli alun perin tarkoitus tehdä kolmekelaisena, mutta ennakkonäytäntöjen perusteella lyhennettiin kahteen kelaan – tämän vuoksi alku tuntuu hieman irtonaiselta. I Do onnistuu esittämään hienosti kaikki lastenhoidon kauhukuvat. Erinomaisista gageista paras on se, kun Harold yrittää saada maitoa tuttipulloon. Lloydin parhaiten menestyneitä lyhytelokuvia, klassikko.
Ohjaus: Hal Roach Käsikirjoitus: Hal Roach, Sam Taylor Kuvaus: Walter Lundin Leikkaus: Thomas J. Crizer Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Harris (tyttö), William Gillespie (lanko), Jackie Morgan (häiritsijä), Jackie Edwards (kiusankappale)
NEVER WEAKEN (1921)
Tarina tytöstä ja pojasta. Autettuaan rakkaansa työnantajaa saamaan asiakkaita, poika palaa tytön luo ylpeänä. Seuraa väärinkäsitys, jonka seurauksena poika luulee saaneensa rukkaset ja alkaa tämän seurauksena suunnitella itsemurhaa. Monta eri tapaa kokeiltuaan hän tulee toisiin ajatuksiin, mutta siinä vaiheessa hän roikkuu jo maan ja taivaan välillä pilvenpiirtäjän rungolla.
Lloydin viimeinen lyhytelokuva sisältää unohtumattoman trillijakson keskeneräisen pilvenpiirtäjän työmaalla, mutta suurimmalta osin Never Weaken vaikuttaa rutiinityöltä. Lloyd piti elokuvaa parhaana kolmekelaisenaan, omasta mielestäni alku- ja loppuosien epätasaisuus nakertavat elokuvan tehoja liikaa. Lloydilla kerrotaan olleen stuntmies kaikkein vaarallisimmissa kohtauksissa, joskin tämä tieto laskettiin julkisuuteen vasta tähden kuoleman jälkeen.
Ohjaus: Fred C. Newmeyer Käsikirjoitus: Hal Roach, Sam Taylor Kuvaus: Walter Lundin Leikkaus: Thomas J. Crizer Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Roy Brooks (toinen mies), Mark Jones (akrobaatti), William Gillespie (tohtori), Charles Stevenson (poliisi)