WESTERN

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

THE GREAT TRAIN ROBBERY (1903)
Suuri junaryöstö

Joukko roistoja hyökkää matkustajajunan kimppuun ja varastaa paitsi arvokuljetuksen, myös matkustajien omaisuuden. Pakenevat roistot eivät ehdi liiemmälti saaliistaan nauttia, sillä peräänsä he saavat joukon lainvalvojia. Lain koura yhyttää roistot näiden piilopaikassa, jossa käydään lopullinen välienselvittely.

Jos Georges Méliès esitteli science fictionin perusteet elokuvassa Matka kuuhun (1902), määritteli Edwin S. Porter lännenelokuvan rakenteen Suurella junaryöstöllä. Ripeävauhtinen kymmenminuuttinen western on elokuvan pioneeriaikojen suurimpia klassikoita, hienostunut ja täysiverinen toimintaelokuva. Kuuluisa lännenelokuvatähti Broncho Billy Anderson tekee kolmoisroolin. Pidempi arvostelu.

Ohjaus: Edwin S. Porter Käsikirjoitus: Edwin S. Porter (Scott Marblen tarinasta) Kuvaus: Edwin S. Porter, Blair Smith
Näyttelelijät: "Broncho Billy" Anderson (lainsuojaton / ammuttu matkustaja / arkajalka), George Barnes, John Manus Dougherty Sr., Frank Hanaway (lainsuojattomia), A. C. Abadie, Walter Cameron (sheriffejä), Mary Snow (pikkutyttö)



THE RED MAN’S VIEW (1909)

Ryhmä valkoihoisia valloittajia ajaa pienen kiowaintiaanien leirin pois mailtaan ja vangitsee yhden squawn palvelijakseen. Kiowat matkaavat länteen, mutta sielläkin heidät komennetaan muualle. Iäkäs päällikkö kuolee matkalla kohti uusia asuinsijoja, joita ei kuitenkaan tunnu heimolle löytyvän.

Vaikka intiaanit esitettiinkin monissa Hollywood-westerneissä raakalaismaisina villeinä, jotka valkoiset ajoivat oikeutetusti reservaatteihin, oli elokuvantekijöiden joukossa myös niitä, jotka näkivät asiat toisessa valossa. Griffithin The Red Man’s View on hieno esimerkki mykkälyhäristä, joka esittää valkoisten häikäilemättömyyden ja raakalaismaisuuden kaunistelemattomasti ja liioittelematta.

Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: Frank E. Woods Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Owen Moore (Silver Eagle), James Kirkwood (Silver Eaglen isä), Lottie Pickford (Minnewanna), Kate Bruce, Dorothy West (intiaaneja), Mack Sennett, Arthur V. Johnson, Henry Lehrman (valloittajia)



THE HOUSE OF CARDS (1909)

Vanhaa viisautta herrain kanssa marjaan menemisen kannattavuudesta voi soveltaa tämän elokuvan kohdalla myös pokeripeliin. Sen saa kokea mainari Tom, joka tulee tallettamaan huomattavan summan rahaa Cedar Gulchin pankkiin, mutta päätyykin pokeripöytään, jossa ammattipelurit putsaavat hänet puille paljaille. Tom on vararikossa, joten hän turvautuu epätoivoiseen ratkaisuun.

Kymmenen vuotta aikaisemmin tehtynä The House of Cards olisi vaikuttava pioneeriajan western, mutta vuoden 1909 teoksena siinä alkaa esiintyä auttamattomasti kömpelyyttä ja vanhanaikaisuutta. Näyttelijät ovat tahoillaan hyviä ja tarinassakin on tehoa, mutta kun muu toteutus on kuin suoraan teatterin lavalta, ei tätä voi pitää kovinkaan hyvin aikaa kestäneenä elokuvana. Lännenelokuvien historiasta kiinnostuneet saanevat tästä enemmän irti kuin muut.

Ohjaus: Edwin S. Porter Käsikirjoitus: Edwin S. Porter
Näyttelijät: Mary Fuller (tyttö), Marc McDermott (Tom Crawford), Herbert Prior (Kalkkarokäärme-Jim, sheriffi)



BRONCHO BILLY AND THE SCHOOLMISTRESS (1910)

Uusi opettajatar saapuu Snakesvilleen ja sekoittaa kaupungin nuorten miesten päät. Neiti itse ihastuu Broncho Billyyn, mitä kaikki eivät katso hyvällä. Kun tilaisuus koittaa, yrittää kateellinen kilpakosija raivata Billyn tieltään siinä kuitenkaan onnistumatta. Yksikelainen, varsin vaatimaton western on muutamaa tyylikästä kuvakompositiota lukuun ottamatta vain kuriositeettitapaus. Nykykatsojaa ilahduttavat kekseliäät, joskin stereotyyppiset, paikannimet Snakesville, Rattlesnake County ja Coyote County.

Ohjaus: Gilbert M. Anderson Kuvaus: Jess Robbins
Näyttelijät: Gilbert M. Anderson (Broncho Billy), Brinsley Shaw (hänen kilpailijansa), Augustus Carney (Alkali Ike), Arthur Mackley (ajuri / tohtori), Fred Church (Jack Heyworth)


Broncho Billy and the Schoolmistress (1910)                  The Better Man (1912)



THE BETTER MAN (1912)

Pahinkin lainsuojaton on naisen ja lapsen surun edessä voimaton, ainakin Vitagraphin tuottaman The Better Manin mukaan. Elokuva kertoo peluri Jim Saundersista ja hänen laiminlyömästä perheestään. Samaan aikaan kun Saunders itse viihtyy korttipöydässä, hänen poikansa tekee kuolemaa ja vain hevosvaras Miguel Gomezin hyväsydämisyys voi pelastaa perheen tragedialta.

The Better Man on osa Uudesta-Seelannista vuonna 2010 löytynyttä filmiaineistoa. Kopiosta puuttuu selkä alku että loppu, mutta kokonaisuus on silti helposti ymmärrettävissä, kiitos selittävien välitekstien. Yksinkertaisesti toteutettu lännenelokuva on juoneltaan yllättävän rikas, eikä loppuratkaisukaan ole kaikkein tavallisin. Kokonaisuus jää kaikesta huolimatta laimeaksi.

Ohjaus: Rollin S. Turgeon
Näyttelijät: George Stanley (Miguel Gomez), Robert Thornby (Jim Saunders), Anne Schaefer (rva Saunders)


A LIFE FOR A KISS (1912)*

Yksinkertainen ja kaikkinensa hyvin vaatimaton takaa-ajowestern, jossa lainsuojattoman perässä on milloin joukko lainvalvojia, milloin lainkuuliaiset kansalaiset. Loppuhuipentuma käydään tietysti jyrkänteen reunalla ja tilanteen ratkaisijaksi nousee erään cowboyn tarkkasilmäinen vaimo, joka ampuu tarinan roiston hengiltä. Ohjaaja Allan Dwanin ja miespääosanesittäjä J. Warren Kerriganin nimet ovat melkeinpä ainoa syy tähän elokuvaan tutustumiseen.

Ohjaus: Allan Dwan
Näyttelijät: J. Warren Kerrigan, Pauline Bush, Jack Richardson, Pete Morrison



LAST OF THE LINE (1914)

Harmaa Saukko on iäkäs intiaanipäällikkö, joka on lähettänyt poikansa Tiamin valkoisten kouluun saamaan hieman sivistystä. Ylpeä isä odottaa innolla pojan paluuta, onhan Tiam viimein kypsä ottamaan heimon johdettavakseen. Isän suureksi pettymykseksi kotiin palaa kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteitä kunnioittava ja ylväs nuorukainen: Tiam juopottelee päivästä toiseen, lähentelee heimon nuoria naisia häpeilemättömästi ja on muutenkin räävitön. Kun hän lopulta hyökkää ystävineen armeijan rahalähetyksen kimppuun, on isän puututtava asioihin.

Intiaanien sopeuttaminen valkoisen väestön joukkoon on ollut aiheena muutamissa muissakin mykkäelokuvissa ja kaikki ne ovat osoittaneet, kuinka vaikea tehtävä on ollut kyseessä. Hyvä intiaani – paha valkoinen mies on asetelmana tietenkin osoitteleva ja kulunut, mutta siitä huolimatta Thomas H. Incen tuottama teos toimii varsin mallikkaasti. Sessue Hayakawa vakuuttaa Tiamin roolissa, mutta vieläkin komeamman roolisuorituksen tekee intiaanipäällikköä esittävä Joe Goodboy. Hänessä on juuri sellaista roolissa tarvittavaa ylväyttä ja rauhallisuutta, jota suurissa tasangon päälliköissä on totuttu näkemään. Toisena käsikirjoittajana toimineesta C. Gardner Sullivanista tuli varsin maineikas kynämies Hollywoodissa. Elokuvaa on esitetty myös nimellä Pride of Race.

Ohjaus: Jay Hunt Käsikirjoitus: C. Gardner Sullivan, Thomas H. Ince
Näyttelijät: Joe Goodboy (intiaanipäällikkö Harmaa Saukko), Sessue Hayakawa (Tiam, hänen poikansa), Tsuru Aoki (intiaanityttö joen rannalla), Stanley Bingham (armeijan komentaja)



THE PITCH O' CHANCE (1915)

Rocky Scott on kaveri, joka on valmis lyömään vetoa mistä tahansa. Vieraillessaan läheisessä kylässä hän asettuu korttihai Kentuckin pöytään. Itsekin etevänä pelimiehenä Rocky puhdistaa kanssapelaajiensa taskut, eikä aikaakaan, kun panoksena on Kentuckin naisystävä, jonka menettäminen on korttihaille liikaa.

Frank Borzagen ensimmäinen ohjaustyö on William S. Hartin koulukuntaa edustava ”realistinen” western, joka ihastuttaa erityisesti huolitellulla ulkoasulla ja vähäeleisillä näyttelijäsuorituksilla – erityisesti jaloa Rocky Scottia esittävä ohjaaja on oivassa vedossa. Kerronta on varmaotteista, mutta ohjaajan kirjoittama tarina olisi kaivannut hieman enemmän sisältöä ja toimintaa. Kuvaus on hienoa ja maisemia käytetään hienosti tarinan tukena. Mukava tuttavuus.

Ohjaus: Frank Borzage Käsikirjoitus: Frank Borzage Kuvaus: L. Guy Wilky
Näyttelijät: Frank Borzage (Rocky Scott), Helene Rosso (Nan), Jack Richardson (Kentuck), Lizette Thorne (Kate)



The Pitch o' Chance (1915)                  The Pilgrim (1916)



THE PILGRIM (1916)

Borzage on eastwoodmainen muukalainen, joka ei puhu, vaan toimii, kun on tarvetta. Hän on mies ilman nimeä, joka tulee ja menee mielensä mukaan. Saatuaan pestin suurelle ranchille muukalainen joutuu vaikeuksiin, kun paikallinen kovanaama aikoo pumpata hänet täyteen lyijyä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lyhyt romanssi ranchin omistajan tyttäreen päättyy tämän kertoessa olevansa jo varattu. The Pilgrim on spagettiwesternmäisen melankolinen länkkäri, jonka viimeinen kuva osoittaa, kuinka yksinäistä kulkijan elämä lopulta onkaan.

Ohjaus: Frank Borzage Käsikirjoitus: Edward Kaufman Kuvaus: L. Guy Wilky
Näyttelijät: Frank Borzage (muukalainen), Anna Little (Nita Dudley), Jack Richardson (Joe Mex), Dick La Reno (Jim Niles), Mary Gladding (Little Eva)



LEGAL ADVICE (1916)

Siinä missä William S. Hart oli totisuuden ja realismin nimeen vannova lännensankari, oli Tom Mix showmies henkeen ja vereen. Tästä hyvänä esimerkkinä käy vuonna 1916 valmistunut Legal Advice, jossa Mix yrittää tehdä vaikutusta kaupunkiin saapuneeseen asianajajanaiseen. Vauhdikasta lännenkomediaa säestävät kekseliäät, runomuotoon muokatut välitekstit. Mukana menossa myös Tony the Wonder Horse, Tom Mixin pitkäaikainen hevonen. Miellyttävä, joskaan ei kuolematon westerntuttavuus.

Ohjaus: Tom Mix Käsikirjoitus: Tom Mix Kuvaus: Chuck Welty
Näyttelijät: Tom Mix (Tom), Victoria Forde (Vicky Sands), Pat Chrisman (tuomari), George Panky (sheriffi), Sid Jordan, Joe Ryan, Ed Jones, Dick Crawford, Dick Parker (karjapaimenia)



OUT WEST (1918)

Fatty seikkailee jossain aavalla preerialla, joutuu vihamielisten intiaanien hyökkäyksen kohteeksi ja päätyy Last Chancen pikkukaupunkiin. Uudessa kotikylässään Fatty liittyy sheriffin joukkoihin ja yhdessä he laittavat kaupunkia terrorisoivan pikkurikollisen kuriin.

Napakka, vanhoja lännenkliseitä oivasti pyörittelevä teos. Hulvattomimmassa jaksossa kaupunkiin saapuva Arbuckle hätistää paitsi roistot pakosalle, peittoaa myös häntä takaa-ajaneet ihmissyöjäintiaanit. Kokonaisuutena hivenen liian epätasainen lännenparodia, lukeutuu kuitenkin Arbucklen parhaiden elokuvien joukkoon. Pidempi arvostelu.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle (Natalie Talmadgen tarinasta) Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: ”Fatty” Arbuckle (kulkuri), Buster Keaton (Bill Bullhorn), Al St. John (Wild Bill Hiccup), Alice Lake (Pelastusarmeijan nainen), Joe Keaton (mies junassa)



TWO GUN GUSSIE (1918)

Mestaripianisti Harold sotketaan kulmakunnan pahimpaan roistoon ja pian koko lännenkaupunki sheriffiä myöten on valmis syömään hänen kädestään. Ongelmia ilmenee kuitenkin pian, sillä sekaannuksen taustalla on roisto itse ja hän päättää kouluttaa nuorta arkajalkaa. Peritavallinen lännenkomedia, jonka kekseliäimmässä gagissa Snub siistii itseään käyttäen sheriffin virkamerkkiä peilinä.

Ohjaus: Alf Goulding Kuvaus: Walter Lundin Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (Two-Gun Gussie), Bebe Daniels (tyttö), “Snub” Pollard (Snub), William Blaisdell (Dagger-Toot Dan), Charles Stevenson (Whooping-Cough Charlie, sheriffi)



BILLY BLAZER, ESQ (1919)

Peaceful Valen pikkukaupunkia pidetään rauhallisena, mikäli ketään ei ole ammuttu 20 minuuttiin. Kun valtaapitävä hämärämies päättää häätää saluunanomistajan kaupungista, on paikalle saapuvalla asetaiturilla Billy Blazerilla töitä. Blazer käy rohkeasti rikollisia vastaan tarkoituksenaan puhdistaa kaupunki hämärämiehistä sekä valloittaa saluunanomistajan tyttären sydän.

Ripeävauhtinen ja erittäin suoraviivainen, mutta silti kekseliäs ja miellyttävä yksikelainen esittelee Harold Lloydin kiertelevänä lännensankarina. Luodit viuhuvat vähän joka suuntaan ja miestä kaatuu solkenaan, kun Lloydin esittämä Billy Blazer antaa kuudestilaukeavien laulaa. Sheriffinä toimiva ”Snub” Pollard oli australialaislähtöinen koomikko, jonka uran huippuhetket sijoittuivat mykkäkaudelle. Saluunanomistajan tytärtä esittävä Bebe Daniels oli Lloydin vakituinen kumppani myös siviilissä.

Ohjaus: Hal Roach
Näyttelijät: Harold Lloyd (Billy Blazer), Bebe Daniels (Nell), "Snub" Pollard (sheriffi), Sammy Brooks, Billy Fay, Noah Young



THE PALEFACE (1922)
Kalpeanaama / Valkonaama / Tulenkestävä

Tarina valkoisesta miehestä, joka oppii ymmärtämään intiaaneja ja elämään heidän kanssaan, ei ole vain elokuvien Mies hevosena (1970) ja Tanssii susien kanssa (1990) yksinoikeus, sillä jo Keaton käytti aihetta hyväkseen lyhytelokuvassa Kalpeanaama. Tällä kertaa intiaanien rauhaa uhkaa öljy-yhtiö, joka aikoo pakkolunastaa intiaanien maat. Hitaasti käynnistyvä, mutta loppua kohden vilkastuva Kalpeanaama on paikoin varsin synkkiäkin sävyjä saava komedia. Laadullisesti se on vahvaa keskitasoa, mutta ehdottomat huippukohdat jäävät roviokohtausta lukuun ottamatta puuttumaan.

Ohjaus: Edward F. Cline, Buster Keaton Käsikirjoitus: Edward F. Cline, Buster Keaton Kuvaus: Elgin Lessley Tekniikka: Fred Gabourie
Näyttelijät: Buster Keaton (Pieni päällikkö Kalpeanaama), Virginia Fox (squaw), Joe Roberts (intiaanipäällikkö)



The Paleface (1922)                  The Uncovered Wagon (1923)



THE UNCOVERED WAGON (1923)*

James Cruzen Karavaania (1923) parodioiva The Uncovered Wagon kertoo T-mallin Fordeilla länteen matkaavasta autokolonnasta. Ryhmän johtajana toimii komediatähti Charley Chasen veljen Paul Parrottin esittämä Bill Bunion, joka 40 vuotta armeijassa ja 40 vuotta laivastossa palveltuaan on edelleen 18-vuotias ja täynnä intoa uusiin seikkailuihin. Ryhmä kohtaa matkallaan monenlaisia vaaroja ja elokuva huipentuu intiaanien hyökkäykseen.

Ripeävauhtinen ja kekseliäs yksikelainen kääntää ympäri muutamia Cruzen teoksen keskeisimpiä kohtia ja tekee ne onnistuneesti. Intiaanien hyökkäysjakso on monille tuttu englantilaisen Iron Maidenin Run to the Hills (1982) -videosta, jossa onkin esitelty jakson parhaat palat. Paul Parrott näyttelee hyvin samankaltaisesti kuin kuuluisa veljensä, mikä on tietyllä tavalla harmi, sillä näin hän jää hyvin persoonattomaksi. J. A. Howe ohjasi myös toisen karavaanielokuville naureskelevan teoksen Two Wagons: Both Covered (1924).

Ohjaus: Jay A. Howe
Näyttelijät: Paul Parrott (Bill Bunion), Katherine Grant (Mollie), Wallace Howe (Hoot Skingate), Noah Young, George Rowe, Mark Jones



© 4.2.2019 Kari Glödstaf