The Blot

THE BLOT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Köyhyys, talouden pelimerkkien epätasa-arvoinen jakautuminen ja muut epäkohdat eivät ole vain meidän aikamme puheenaiheita, vaan ne ovat olleet esillä aina. Aihe ei ollut tuntematon varhaisille elokuvantekijöillekään, jotka käsittelivät köyhyyttä useista eri näkökulmista jo mykkäkaudella. Niin myös aikansa kuuluisin amerikkalainen naispuolinen elokuvaohjaaja Lois Weber, joka loi katseensa kouluttautuneen kansanosan köyhyyteen elokuvassa The Blot. Elokuva lukeutui ohjaajan omiin suosikkeihin, mutta ei ajankohtaisuudestaan huolimatta tavoittanut maksavaa yleisöä, eikä oikein vakuuttanut kriitikoitakaan. Lopulta se unohdettiin ja kadotettiin yli viideksi vuosikymmeneksi, kunnes kopio löytyi American Film Instituten hallusta vuonna 1975.

The Blot on kertomus yliopistossa opettavan professorin tyttärestä Ameliasta ja häneen ihastuneesta, taloudellisesti menestyneen perheen pojasta Philistä. Vaikka molemmat perheet ovat yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa, ovat ne taloudellisesti tarkasteltuna taulukon ääripäissä. Amelian perhe elää jatkuvassa köyhyydessä: ruokaa on vähän, vaatteet ovat kuluneet ja rispaantuneet ja leveimmin taloudessa elää tyttären kissa, joka käy päivittäin vierailemassa naapurissa asuvan kenkäpohatan roskatynnyrillä.

Philillä ei ole näitä ongelmia, sillä hän on tottunut ystäviensä kanssa tuhlaamaan surutta kaiken, minkä vanhemmiltaan saavat. Phil oppii elämän perusrealiteetteja vasta rakastumisen kautta. Ennen Ameliaa hän on vähät välittänyt mistään muusta kuin itsestään ja pitänyt kaikkea itsestäänselvyytenä, mutta tytön perheen taloudelliset huolet saavat hänen silmänsä avautumaan ja lopussa Philistä tulee jopa huomattava yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka tekee merkittävän aloitteen kouluttautuneiden opettajien auttamiseksi.

The Blot                  The Blot

The Blotin aihe oli ilmestyessään hyvin ajankohtainen ja huolestuttava. Sodan jälkeinen Yhdysvallat eli nousukauden alkuhuumaa ja erilaiset hyödykkeet alkoivat olla vapaasti kaikkien saatavilla. Tällaisten tuotteiden valmistajat käärivät sievoiset tuotot taskuihinsa ja alkoivat vaurastua. Koulutus ei enää ollutkaan automaattinen tie taloudelliseen menestykseen, mikä näkyy The Blotin tarinassa professoriperheen köyhyytenä. Heidän vastapuolellaan on naapurissa asuva kengänvalmistaja Hans Olsen perheineen, jonka pienimmillä lapsilla on varaa pitää leikeissään lähes 20 dollarin korkokenkiä, kun taas aidan toisella puolella tuskaillaan rikkinäisten vaatteiden kanssa.

Ohjaamisen lisäksi myös alkuperäistarinan suunnittelusta vastannut Weber lataa elokuvaansa koko joukon sosiaalisia epäkohtia. Erityisen innokkaasti hän osoittaa, kuinka äkillinen varakkuus muuttaa ihmisen persoonaa ja synnyttää helposti pahanilkisyyttä ja muiden vähättelemistä. Painotukset ovat monin paikoin ylikorostettuja, mutta siitä huolimatta elokuvaa seuraa kiinnostuneena. Ohilyöntejäkin sattuu, mutta kokonaisuutta ajatellen Weber pysyy yllättävän rauhallisena ja pitää kokonaisuuden hienosti tasapainossa. Loppu on sen sijaan silkkaa satuilua, mutta sopii tällaiseen elokuvaan loistavasti.

The Blot on kahden näyttelijän juhlaa. Claire Windsor Ameliana ja Louis Calhern Philinä tekevät tyylikkäät roolisuoritukset ilman liioittelun häivää. Erityisesti Calhernin hahmoon on kiinnitetty aikaa ja vaivaa: hänen muutoksensa rikkaan perheen joutilaasta perillisestä yhteiskunnasta huolehtivaksi nuorukaiseksi on toteutettu uskottavasti ja luonnollisesti. Professorin rouvaa esittävän Margaret McWaden kasvoilla paistaa korostetun ilmeinen kärsimys koko elokuvan ajan ja hänen miehensä jää turhan etäiseksi. Heidän hahmojaan syventämällä lopputulos olisi ollut vieläkin vaikuttavampi.

THE BLOT, 1921 Yhdysvallat

Tuotanto: Lois Weber Productions Ohjaus: Lois Weber Käsikirjoitus: Marion Orth, Lois Weber Kuvaus: Philip R. Du Bois, Gordon Jennings
Näyttelijät: Claire Windsor (Amelia Griggs), Philip Hubbard (prof. Andrew Theodore Griggs), Margaret McWade (rva Griggs), Louis Calhern (Phil West), Marie Welcamp (Juanita Claredon), Gertrude Short (neiti Olsen)



© 21.4.2018 Kari Glödstaf