MYRSKYLUODON KALASTAJA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kolmella loisteliaalla elokuvalla maamme ohjaajien eturiviin pikavauhtia noussut Erkki Karu jatkoi onnistuneesti myös neljännellä elokuvallaan. Kieltolaista ja alkoholin salakuljettamisesta kertova Myrskyluodon kalastaja lukeutuu KAVI:n tämän vuoden merkittävimpiin restaurointeihin ja vielä hienommaksi asian tekee se, että alun perin elokuvaa pidettiin huomattavasti vajaampana kuin miksi se lopulta osoittautui. Aivan kaikkea ei ole saatu pelastettua, mutta puutteistaan ja vioittuneesta materiaalistaan huolimatta Myrskyluodon kalastaja on helposti seurattava, viihdyttävä ja tyylikäs elokuva.

Myrskyluodon kalastaja kertoo äitinsä kanssa kotisaarellaan asuvasta Eerik Stormista, jonka edesmenneen isän ottama velka huolestuttaa nuorta miestä. Kalastajana toimivan Eerikin verkot ovat nimittäin olleet tyhjinä jo jonkin aikaa ja rahapula alkaa olla todellinen. Tilannetta synkistää patruuna Alfred Strömin lähettämä kirje, jossa hän uhkaa myydä Eerikin kotisaaren toisaalle, jos rästissä olevaa velkasummaa ei makseta viikon kuluessa.

Epätoivoinen Eerik saa mielenkiintoisen tarjouksen, kun kaupungista saapunut metsästäjäryhmä pyytää häntä oppaakseen. Hyvän palkkion saaneen Eerikin järkytykseksi miehet osoittautuvat spriin salakuljettajiksi, eikä tämä sovi kunniallisen nuorukaisen pirtaan. Hän päättää paeta ja saattaa rikolliset virkavallan kynsiin.

Myrskyluodon kalastaja                  Myrskyluodon kalastaja

Karun ja kirjailija Erkki Kivijärven yhdessä työstämä käsikirjoitus henkii vahvasti valmistumisaikaansa: kieltolaki ja salakuljetus olivat päivän puheenaiheita. Jotta elokuvalla olisi entistä enemmän yhtymäkohtia todelliseen elämään, Karu suunnitteli juoneen dokumentinomaisen jakson, jossa esitellään salakuljettamista ja laittoman alkoholin aiheuttamia ongelmia. Sormenheristely ei toimi nykykatsojan kohdalla, mutta Karua täytyy silti onnitella siitä, että hän on pyrkinyt esittämään merellä juopottelevien ja soutuveneessä tappelevien miesten hyvinkin tyypillisen kohtalon luonnollisen yksinkertaisesti ja liioittelematta. Toimintaa olisi saanut kuitenkin olla lisää, se kun on tämän kaltaisissa elokuvissa jokseenkin määräävä tekijä.

Myrskyluodon kalastaja on kuvastoltaan yksi kauneimmista kotimaisista mykkäelokuvista – etenkin jos pitää merestä, saarista ja auringosta. Aikansa osaavimmat kameramiehet Kurt Jäger ja Frans Ekebom ovat tallentaneet pienimuotoisia maalauksia sieltä täältä ja lopputulos on niin näyttävä, että kotimaisia mykkäelokuvia vaivaavat jatkuvuusvirheetkin ovat miltei hyväksyttävissä. Sisäkohtauksissa on Karulle ominaista staattisuutta ja teatterimaisuutta, vaikka silläkin saralla hän on kehittynyt sitten Koskenlaskijan morsiamen ja Nummisuutareiden.

Myrskyluodon kalastaja                  Myrskyluodon kalastaja

Eerik Stormia esittävä Wilho Ilmari oli roolissaan ensikertalainen, eikä hän kovin unohtumattomasti työstään suoriudukaan. Ilmari tekee kyllä parhaansa, mutta jää karismattomana täysin vastapelurinsa, salakuljettajien johtajaa esittävän Axel Slangusin varjoon. Myrskyluodon kalastaja oli oopperalaulajana uransa luoneen Yrjö Somersalmen ensimmäinen elokuvarooli. Eerikin rakasta Kirstiä esittävä Irja Lindström puolestaan jätti elokuvanäyttelemisen tämän roolin jälkeen, hänen toinen valkokangasesiintymisensä oli edellisvuonna valmistuneessa Rautakylän vanhassa paroonissa.

Myrskyluodon kalastaja sai osakseen varsin maireat arvostelut ja Helsingin Sanomien Wolmar Neiron mukaan ”elokuvan laatu on niin korkea, että se merkitsee uuden kauden alkua Suomi-Filmin toiminnassa”. Soraääniäkin esiintyi ja erityisen kriittisesti Myrskyluodon kalastajaan suhtautui Ylioppilaslehden kriitikko O.P., jonka mukaan elokuvaa katsoessa ”luulee todellakin katselevansa jotakin esitystä kymmenen vuotta sitten”. Kumpi kriitikoista on ollut lähempänä totuutta, sen pääsee piakkoin jokainen itse katsastamaan.

MYRSKYLUODON KALASTAJA, 1924 Suomi

Tuotanto: Suomi-Filmi Oy Ohjaus: Erkki Karu Käsikirjoitus: Erkki Karu, Erkki Kivijärvi Kuvaus: Kurt Jäger, Frans Ekebom Lavastus: Carl Fager Leikkaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Wilho Ilmari (Eerik Storm), Wilhelmiina Tuukkanen (Maria Storm, Eerikin äiti), Emil Lindh (Yrjö Boman, luotsivanhin), Agnes Lindh (Loviisa, hänen vaimonsa), Irja Lindström (Kirsti Boman, heidän tyttärensä), Alarik Korhonen (kauppias Herman Strutberg), Axel Slangus (Jysky, salakuljettajien päällikkö), Yrjö Somersalmi (Toivo Ström), Alfred Roini (patruuna Alfred Ström), Annie Mörk (työmiehen vaimo)


Lähdemateriaali ja kuvat: KAVI



© 28.9.2018 Kari Glödstaf