THE ADVENTURES OF DOLLIE (1908)
Romaniperhe kidnappaa pienen Dollien, joka onnistuu sattuman kautta pelastautumaan ja löytämään tiensä takaisin vanhempien luo. Griffithin ensimmäisessä ohjaustyössä on tarinankerronnan taitoa ja draaman tajua vaikka muille jakaa. Myös luonto näyttäytyy rikkaana ollen keskeinen osa tapahtumien kulkua. Juonessa on yhtäläisyyksiä Cecil B. Hepworthin Englannissa ohjaamaan Rescued by Roveriin (1905).
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Arthur Johnson, Linda Arvidson, Charles Inslee, Madeline West.
Ensi-ilta: 14.7.1908 / ---
THE FIGHT FOR FREEDOM (1908)
Pedro joutuu kapakassa ongelmiin, ampuu vastustajansa ja pakenee. Hän saa peräänsä sheriffin ja ampuu tämänkin, mutta syyllisyys vieritetään kuitenkin hänen naisystävänsä harteille. Pedro pelastaa naisensa vankilasta, mutta he jäävät takaa-ajon aikana lainvalvojien kynsiin. Vivahteikas, moniulotteinen ja vauhdikas lännenelokuva, jossa on kestoonsa nähden aivan liikaa juonenkäänteitä. Elokuva kuvattiin heti The Adventures of Dollien jälkeen ja ensi-iltojen välissä oli ainoastaan kolme päivää.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin, Billy Bitzer.
Näyttelijät: Florence Auer, Anthony O’Sullivan, Edward Dillon, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 17.7.1908 / ---
THE REDMAN AND THE CHILD (1908)
Kaksi onnenonkijaa tappaa iäkkään mainarin ja kidnappaa hänen lapsenlapsensa saadakseen tietää erään intiaanin aarrekätköstä. Tämä saa kuitenkin vihiä asiasta ja päästää roistot päiviltä. Kokonaan ulkoilmassa kuvatussa elokuvassa on onnistunutta ympäristön käyttöä, joskin juonenkäänteitä on tälläkin kertaa hivenen liikaa.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: John Tansey, Linda Arvidson, George Gebhardt, Charles Inslee, Harry Solter.
Ensi-ilta: 28.7.1908 / ---
DECEIVED SLUMMING PARTY (1908)
Joukko hyväntekijöitä tutustuu Chinatowniin, jossa heitä huiputetaan erilaisilla performansseilla vierailukohde toisensa jälkeen. Aikalaiskriitikoiden mukaan temput olivat vanhanaikaisia jo tuolloin, silmiinpistävää on myös kiinalaisravintolan ”ruokalista”, joka sisältää niin haudutettua kissaa kuin keitettyä rottaakin. Griffith ohjasi elokuvan yhdessä Wallace McCutcheonin kanssa, mutta tarkkaa varmuutta ei ole, kumpi teki mitäkin. Griffith esiintyy elokuvassa itsekin, kuten myös Mack Sennett.
Ohjaus: D. W. Griffith, Wallace McCutcheon. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Edward Dillon, D. W. Griffith, Mack Sennett, Harry Solter, George Gebhardt, Charles Inslee, Anthony O’Sullivan.
Ensi-ilta: 31.7.1908 / ---
THE BANDIT’S WATERLOO (1908)
Joukko maantierosvoja käy kaikkien ohikulkijoiden kimppuun, mutta erehtyy kerran ryöstämään heille liian nokkelan naisen, joka huijaa koko ryhmää. Parissa päivässä kuvattu kömpelö yksikelainen, jossa ei pystytä hyödyntämään edes ulkoilmakohtausten mahdollistamaa tila-avaruutta.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Marion Leonard, Linda Arvidson, Harry Solter, Charles Inslee.
Ensi-ilta: 4.8.1908 / ---
A CALAMITOUS ELOPEMENT (1908)
Nuoren tytön isä ei hyväksy sulhasehdokasta, joten rakastavaiset päättävät paeta. Heidän epäonnekseen tilanteeseen sotkeutuu myös muuan kulkuri, joka ryöstää heidät.A Calamitous Elopement oli ensimmäinen elokuva, jossa Billy Bitzer toimi Griffithin pääkuvaajana. Myös sittemmin Griffithin tähdeksi noussut Robert Harron vilahtaa pienessä roolissa. Elokuvan loppupuolella nähdään myös Biograph-yhtiön toimistorakennus.
”Näytteleminen on niin liioiteltua, että on vaikeaa sanoa, missä melodraama loppuu ja farssi alkaa. Toisinaan elokuva muistuttaa amatöörien kesäteatteria tai lasten näytelmää.” (Antti Alanen).
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer, Arthur Marvin.
Näyttelijät: Linda Arvidson, Harry Solter, Charles Inslee, George Gebhardt, D. W. Griffith, Robert Harron.
Ensi-ilta: 7.8.1908 / ---
THE GREASER’S GAUNTLET (1908)
Jose lähtee kotikylästään maailmalle, jossa odottavat vain ongelmat. Hän on lähellä tulla aiheetta lynkatuksi, mutta muuan Mildred pelastaa hänet viime hetkellä. Vuosien kuluttua Jose saa mahdollisuuden tasata tilit. Juoneltaan moneen suuntaan polveileva elokuva ei toimi tältä osin, mutta kuvaus on aiempaa kehittyneempää, sillä kameraa siirrellään jo lähemmäs näyttelijöitä. Miespääosaa esittävä Wilfred Lucas muistettaneen parhaiten Viimeisestä mohikaanista (1920).
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Wilfred Lucas, Marion Leonard, Harry Solter, Charles Inslee, George Gebhardt, Linda Arvidson, Arthur Johnson, Anthony O’Sullivan.
Ensi-ilta: 11.8.1908 / ---
THE MAN AND THE WOMAN (1908)
Alkoholiin mieltynyt mies järjestää valehäät ja hylkää sitten vaimonsa tämän saatua lapsen. Tutunoloinen tarina muistuttaa reilua kymmentä vuotta myöhemmin valmistunutta elokuvaa Läpi myrskyn (1920). Kahdessa päivässä kuvatulla elokuvalla on hetkensä, vaikka kokonaisuus ei ole mitenkään mieleenpainuva.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin, Billy Bitzer.
Näyttelijät: Linda Arvidson, Harry Solter, Charles Inslee, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 14.8.1908 / ---
THE FATAL HOUR (1908)
Viggo Larsenin Tanskassa tekemien ihmiskauppaelokuvien suosio ylsi Yhdysvaltoihinkin, jossa Griffith loi kertomuksen nuoria naisia pelastavasta naisetsivästä. Ensimmäistä kertaa käytetystä viime hetken pelastusjaksosta muodostui myöhemmin ohjaajan tavaramerkki. Elokuvassa on yritystä, vaikkakin vauhti on vielä tarinan kehittelyä tärkeämpää.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Linda Arvidson, Harry Solter, George Gebhardt, D. W. Griffith, Anthony O’Sullivan.
Ensi-ilta: 18.8.1908 / ---
FOR LOVE OF GOLD (1908)
Jack Londonin novelliin perustuva kertomus kahdesta roistosta, jotka ryöstävät rikkaan miehen omaisuuden, ajautuvat saalin jaon aikana riitaan, ja tappavat toisensa. Yksinkertainen, kolmekohtauksinen elokuva on jäänyt elämään väitteestä, jonka mukaan ”Griffith siirtää kameraa kesken kohtauksen saadakseen paremmin tuotua ilmi, mitä näyttelijöiden kasvoilla näkyy”. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kamera on roistojen piilopaikkaa käsittelevissä kohtauksissa jo lähtökohtaisesti lähempänä päähenkilöitä kuin yleensä. Griffith oli käyttänyt vastaavaa tehokeinoa jo aiemmin elokuvissaan A Calamitous Elopement ja A Greaser’s Gauntlet.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa (Jack Londonin novellin pohjalta). Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Harry Solter, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 21.8.1908 / ---
BALKED AT THE ALTAR (1908)
Lemmenkipeä maalaisneitonen etsii itselleen sulhasta ja lopulta saa kuin saakin naarattua sellaisen alttarille. Juonessa on yhtymäkohtia Edwin S. Porterin komediaan How a French Nobleman Got a Wife Through the New York Herald Personal Columns (1904). Ensi alkuun elokuva vaikuttaa tyypilliseltä hääkomedialta, jossa aviomies yrittää vältellä papin aamenta. Lopputwisti, jonka mukaan ”hyvä kirja voittaa huonon aviomiehen koska tahansa”, kiepauttaa kokonaisuuden toisin päin. Neidon lukema kirja on Elinor Glynin kohuromaani Three Weeks vuodelta 1907, josta Alan Crosland ohjasi samannimisen kokoillan elokuvan vuonna 1924.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Mabel Stoughton, Arthur Johnson, George Gebhardt, Robert Harron, Linda Arvidson.
Ensi-ilta: 25.8.1908 / ---
FOR A WIFE’S HONOR (1908)
Kun aviomies lähtee kotoaan, päättää juuri irtisanottu taloudenhoitaja järjestää tämän vaimon pulaan. Hän lukitsee vaimon samaan huoneeseen taloon saapuvan vieraan kanssa ja istuttaa näin aviomiehen mieleen epäilyn luvattomasta suhteesta. Elokuvalla on liikaa sisältöä reilun kahdeksan minuutin kestoon nähden, kuvalliselta ilmaisultaan Griffith otti taka-askeleen palaten pelkkään kokokuvan käyttöön.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Charles Inslee, Harry Solter, George Gebhardt, Linda Arvidson, Arthur Johnson.
Ensi-ilta: 28.8.1908 / ---
BETRAYED BY A HANDPRINT (1908)
Nuori nainen varastaa kalliin kaulakorun ja piilottaa sen saippuapalan sisään. Käry käy sormenjälkien takia, mutta sääliä tunteva rikoksen kohde ei ilmianna varasta. Lähikuva koverrettuun saippuaan laitettavasta korusta hätkähdyttää, myös trillijakso onnistuu luomaan illuusion putoamisvaarasta ilman että mitään konkreettista näytetään.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin, Billy Bitzer.
Näyttelijät: Florence Lawrence, Linda Arvidson, Harry Solter, George Gebhardt, Mack Sennett.
Ensi-ilta: 1.9.1908 / ---
MONDAY MORNING IN A CONEY ISLAND POLICE COURT (1908)
Billy Bitzerin ensimmäinen Griffithille yksin kuvaama elokuva on yhdellä otolla toteutettu farssi, jossa oikeudenkäyntiin raahataan eri asteisia lainrikkojia yksi toisensa jälkeen. Päivä käy loppua kohden yhä hurjemmaksi, kunnes päättyy kahden konnan nyrkkeilyotteluun – kaaoksen rakentelu muistuttaa Ohukaisen ja Paksukaisen tulevia lyhytelokuvia, etenkin Vuosisadan taistelun (1927) piirakanpaiskomisfinaalia. Lopputulos ei ole kuitenkaan yhtä hauska.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: John R. Cumpson, Harry Solter, Anthony O’Sullivan, Mack Sennett, George Gebhardt, Robert Harron.
Ensi-ilta: 4.9.1908 / ---
THE GIRL AND THE OUTLAW (1908)
Lähes kaoottisen, monimutkaisen juonen sisältävä yksikelainen, jossa lainsuojattomien leirissä oleileva nainen pelastaa heidän kaappaamansa maatilan tyttären. Naisia riepotellaan rivakammin kuin Gishin sisaruksia milloinkaan. Florence Lawrencen roolisuoritus on ainoa mitä tästä jää mieleen, jos sekään. Kuvauksiin käytetiin kolme päivää, mikä oli päivän normaalia enemmän.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Florence Lawrence, Harry Solter, George Gebhardt, Arthur Johnson, Mack Sennett, Charles Inslee.
Ensi-ilta: 8.9.1908 / ---
BEHIND THE SCENES (1908)
Teatterinäyttelijän on mentävä näytökseen, vaikka joutuukin jättämään pahasti sairaan lapsensa muiden hoidettavaksi. Kapitalisteja ja ahneutta aina kritisoineen Griffithin tähtäimessä on tällä kertaa viihdeteollisuus, joka ei kohtele työntekijöitään yhtään sen paremmin kuin teollisuuspohatatkaan. Dramaattinen loppukohtaus on todella pahasti ylinäytelty, mikä syö sen tehoja ainakin nykykatsojan silmissä.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Florence Lawrence, Gladys Egan, Robert Harron, Charles Inslee, Goerge O’Nicholls, Mack Sennett, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 11.9.1908 / ---
THE RED GIRL (1908)
The Red Girl kertoo sekavan tarinan meksikolaisesta naisesta, joka ryöstää kullankaivajan tyttären omaisuuden ja pakenee. Pian hänen perässään on ryöstetyn naisen lisäksi joukko lainvartijoita sekä nuori squaw, jonka rakastetun meksikolaisnainen vei mennessään. Kuriositeettinimike, joka osoittaa kuitenkin, että Griffith oli aina parhaimmillaan ja kiinnostavimmillaan silloin, kun kamera vietiin ulos, kauas studion halvoista lavasteista.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Florence Lawrence, Charles Inslee, Harry Solter, Linda Arvidson, Mack Sennett.
Ensi-ilta: 15.9.1908 / ---
THE HEART OF O YAMA (1908)
Griffithin harvoja itämaille sijoittuvia elokuvia, kertomus nuoresta naisesta, jonka on naitava ylempään säätyyn kuuluva mies, jotta voisi säästää todellisen rakkaansa hengen. Kerronta on kömpelöä, eikä juonessakaan ole mitään erikoista: kukapa osaisi arvata, että kaikki päättyy naisen tekemään harakiriin?
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa (Victorien Sardoun näytelmän pohjalta). Kuvaus: Arthur Marvin.
Näyttelijät: Florence Lawrence, George O. Nicholls, Harry Solter, George Gebhardt, D. W. Griffith.
Ensi-ilta: 18.9.1908 / ---
WHERE THE BREAKERS ROAR (1908)
Nuori mies pakenee matkalla mielisairaalaan ja hyökkää rannalla olevan naisen kimppuun. Veneellä tapahtuva takaa-ajo on toteutettu jännittävämmin kuin mitä The Red Girlin vastaava, mutta muita kohokohtia tässä ei olekaan – ellei sellaiseksi lasketa kohtausta, jossa murhamies astelee kohti kameraa.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Arthur Marvin, Billy Bitzer.
Näyttelijät: Arthur Johnson, Linda Arvidson, Florence Lawrence, Charles Inslee, Mack Sennett, Edward Dillon, Robert Harron, Harry Solter, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 22.9.1908 / ---
A SMOKED HUSBAND (1908)
Mies epäilee vaimoaan uskottomuudesta ja päättää tarkkailla tämän tekemisiä kotinsa savupiipusta käsin. Kaaoshan siitä syntyy, sillä uuniin laitetaan tuli, eikä piipusta kapuavaa miestä uskota siksi kuka hän väittää olevansa. Kohelluskomediat eivät koskaan olleet Griffithin ominta osa-aluetta, eikä tässäkään elokuvassa ole mitään mieleen jäävää.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: Frank E. Woods. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: John R. Cumpson, Florence Lawrence, Arthur Johnson, Linda Arvidson, Charles Inslee, Mack Sennett, Robert Harron, Harry Solter, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 25.9.1908 / ---
THE STOLEN JEWELS (1908)
Pieni lapsi piilottaa äitinsä korut leikkikoiransa sisään, mikä aiheuttaa melkoisen katastrofin. Yksinkertainen jekku kasvaa dramaattisiin mittoihin ja vaikka loppu onkin selvillä hyvissä ajoin, onnistuu Griffith rakentelemaan tunnelmaa hienosti. ”Rikosdraama ilman rikosta, mysteeri ilman mysteeriä.” (Tracey Goessel). Ohjaaja vilahtaa pienessä sivuosassa.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Harry Solter, John R. Cumpson, Florence Lawrence, Linda Arvidson, Charles Inslee, George Gebhardt, D. W. Griffith.
Ensi-ilta: 29.9.1908 / ---
THE DEVIL (1908)
Piru pyrkii rikkomaan nuoren parin avioliiton yhyttämällä taiteilijana työskentelevän miehen mallinsa kanssa ja hankkimalla taitelijan vaimolle rakastajan. Keppostelevaa pirua esittävä George Gebhardt on kohtaus toisensa jälkeen elementissään. Pirun maskeerauksessa on otettu mallia Georges Mélièsin vastaavanlaisista elokuvista.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa (Ferenc Molnárin näytelmästä). Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Harry Solter, Claire McDowell, Florence Lawrence, Arthur Johnson, Mack Sennett, George Gebhardt.
Ensi-ilta: 2.10.1908 / ---
THE ZULU’S HEART (1908)
Zulujen päällikön lapsi on kuollut ja tämän seurauksena he päättävät hyökätä lähistöllä liikkuvien valkoisten kimppuun. Verilöylyn estää ainoastaan valkoisen naisen pieni tytär, jonka hyväsydämisyys sulattaa zulupäällikön sydämen. Amerikka ei näytä Afrikalta ja mustiksi maalattujen valkoisten näyttelijöiden hyppiminen on tragikoomisen näköistä. Griffithin heikoimpia lyhytelokuvia.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Charles Inslee, George Gebhardt, Harry Solter, John R. Cumpson, Florence Lawrence, Arthur Johnson, Gladys Egan.
Ensi-ilta: 6.10.1908 / ---
FATHER GETS IN THE GAME (1908)
Kuinkahan moni vanhempi on joutunut huomaamaan, ettei lapsi enää jossain vaiheessa halua viettää aikaansa heidän kanssaan. Father Gets in the Game kertoo isästä, joka haluaisi lähteä lastensa kanssa ulos, mutta nämä kieltäytyvät kunniasta ja viettävät iltansa ennemmin kavereidensa seurassa. Salaperäinen vieras muuttaa isän taas nuorukaiseksi, ja tämä päättääkin antaa lapsilleen opetuksen ja lähtee sekoittamaan heidän suunnitelmansa.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Mack Sennett, George Gebhardt, Harry Solter, Charles Avery, Florence Lawrence.
Ensi-ilta: 10.10.1908 / ---
THE BARBARIAN, INGOMAR
Antiikin maailmaan sijoittuva kertomus barbaarista, joka rakastuu isäänsä etsivään nuoreen naiseen. Myöhemmin hänen onnistuu pelastaa ihastuksensa pahasta pulasta ja lopulta he saavat toisensa. Italialaisten spektaakkelien vanavedessä valmistunut vaatimaton yksikelainen.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa (Maria Lowellin näytelmän pohjalta). Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Charles Inslee, Florence Lawrence, George Gebhardt, Harry Solter, Arthur Johnson, Mack Sennett.
Ensi-ilta: 13.10.1908 / ---
THE VAQUEROR’S VOW (1908)
Kertomus kauniista meksikolaisnaisesta, joka menee naimisiin varakkaamman kosijan kanssa. Mies osoittautuu huonoksi valinnaksi, jolloin apuun rientää alun perin lehdelle soittelemaan jäänyt köyhä vaquero. Keskinkertainen draama, jonka juonenkäänteitä ja tyyliä on vaikea muistaa enää pari viikkoa elokuvan näkemisen jälkeen.
Ohjaus: D. W. Griffith. Käsikirjoitus: ei tietoa. Kuvaus: Billy Bitzer.
Näyttelijät: Charles Inslee, George Gebhardt, Harry Solter, Arthur Johnson, Mack Sennett, Florence Lawrence.
Ensi-ilta: 16.10.1908 / ---