Waldemar Bonselsin maailmanlaajuista suosiota nauttivan lastenkirjan (ilm. 1912, suom. 1919) kuuluisin muunnelma lienee meidänkin televisiossamme esitetty saksalais-itävaltalais-japanilainen animaatiosarja vuodelta 1975, joka poiki myöhemmin vielä sarjakuvalehdenkin. Harva sen sijaan tietää, että aiheesta filmattiin merkittävä elokuva jo mykkäkaudella, jossa käytettiin animaation sijaan oikeita hyönteisiä. Erikoiseksi vuonna 1926 ensi-iltansa saaneen Maija Mehiläisen ihmeelliset seikkailut tekee myös se, että elokuvan restaurointien pohjana oleva kopio löydettiin Suomesta.
Kuten elokuvan nimikin kertoo, sen päähahmo on nuori mehiläisneito Maija, jonka tie vie kotipesästä niittyjen kautta metsiin. Nuoruuden huolettomuus ja seikkailunhalu vievät Maijan kiperiinkin paikkoihin, mutta neuvokkuus ja ystävien apu auttavat hänet pahoista tilanteista kerta toisensa jälkeen. Lopulta Maijasta tulee koko yhteisönsä sankari, kun hän auttaa pesäänsä selviytymään sitä uhkaavasta vaarasta.
Maija Mehiläisen eläinsuojelullisen näkökulman arveluttavuudesta huolimatta kyseessä on viehättävä pieni elokuva ja todiste siitä, etteivät eläinmaailmaan sijoittuvat sadut ja kertomukset ole suinkaan Disneyn keksintöä – itse asiassa kirjailija Bonsels kieltäytyi myymästä tarinansa filmausoikeuksia Disneylle vuonna 1936. Juonellisuuden ja dokumentaarisen filmimateriaalin yhteensulautuminen on vaivatonta ja tapahtumat sekä jännittäviä että hienosti toteutettuja: kuvaajana toimineen A. O. Weitzenbergin käyttämät erikoistehosteet, -linssit ja Maijan lentoa kuvailevat kamera-ajot tuovat lennokkuutta kerrontaan, Maijan pelastautuminen Thekla-hämähäkin seitistä ja pako herhiläispesästä ovat puolestaan tarinan jännittävimpiä jaksoja ja sopisivat vaivatta tuoreempiinkin tuotantoihin. Luonnon ihmeitä esitellään puolestaan käärmeiden, siilien, perhosten ja muiden erilaisten hyönteisten kautta.
Kolme vuotta tuotannossa ollut, suurella rahalla ja vaivalla toteutettu Maija Mehiläisen ihmeelliset seikkailut on myös opettavainen elokuva. Se osoittaa, mihin suuna päänä maailmalle rientäminen voi pahimmillaan johtaa, sillä liiallinen huolettomuus ja vastuuttomuus voivat viedä viattomimmankin turmioon. Samalla se muistuttaa, että ystävällisyydellä pääsee pitkälle ja pahimmatkin vastoinkäymiset ovat voitettavissa yhteispelillä ja urheudella. Kodin tärkeys ja lähipiirin tuki tulevat esille huikeassa loppujaksossa, jossa koko mehiläisyhteisön tulevaisuus on vaakalaudalla.
Maija Mehiläisen lento katkesi maailmansodan myllerryksessä, kunnes vuonna 1968 Kallion kansakoulun ullakolta löydetty nitraattikopio luovutettiin Suomen elokuva-arkiston haltuun. Vuosituhannen alussa sen kunto tarkistettiin ja todettiin erinomaiseksi, jonka jälkeen se luovutettiin Saksaan restauroitavaksi ja digitoitavaksi. Elokuva palasi suuren yleisön nähtäväksi 80 vuotta valmistumisensa jälkeen ja nyttemmin Maija Mehiläisen ihmeelliset seikkailut on saatavana myös dvd:nä.
Tuotanto: Kultur-Film A.-G. Berlin Ohjaus: Wolfram Junghans Käsikirjoitus: Curt Thomalla (Waldemar Bonselsin kirjasta) Kuvaus: A. O. Weitzenberg