”Merihaukka on rohkea ja mielikuvituksellinen tarina lain ulkopuolella seisovien merirosvojen jännittävästä ja hurjasta elämästä – se on mielikuvitusta, mutta silti todellisuutta. Siinä on julmuutta ja raakuutta, mutta myös miehuutta, sankaruutta ja romantiikkaa. Merihaukka on todellinen seikkailufilmi, First National tehtaan jännittävimpiä, mutta sen jättämä vaikutus ei supistu vain hetkelliseksi mielenkiinnoksi vaan askarruttaa kauan aikaa ajatuksiamme.”
Näin vuolain sanankääntein mainostettiin Filmiaitassa kesän 1924 suurtuotantoa, saman vuoden lopulla meidänkin valkokankaillemme ehtinyttä Merihaukkaa. Frank Lloydin ohjaama meriseikkailu on saanut senkin jälkeen kosolti kehuja osakseen, joten sen uudelleen katsominen alkoi olla ajankohtaista – etenkin kun olen nähnyt Merihaukan vain kertaalleen aiemmin, Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla vuonna 2004. Siksi Warnerin dvd-r -julkaisu tuli tarpeeseen.
Elokuvan päähenkilö on kiivasluonteinen englantilaisylimys Sir Oliver Tressilian, joka on jatkuvassa vihanpidossa mielitiettynsä Lady Rosamund Godolphinin veljen Peterin kanssa. Kun Peter ei saa haastettua Sir Oliveria kaksintaisteluun, hän hyökkää tämän velipuolen Lionelin kimppuun saaden kuitenkin itse surmansa. Suuri yleisö pitää Sir Oliveria syyllisenä Peterin kuolemaan, jolloin asioiden todellisen laidan selviämistä pelkäävä Lionel päättää raivata Sir Oliverin tieltään ja sinetöidä näin hänen syyllisyytensä. Sir Oliver kaapataan orjamarkkinoille matkaavaan laivaan, mutta hänen onnistuu taistella tiensä vapaaksi. Hän päätyy onnekkaiden sattumien kautta muslimiyhteisön pariin, mutta vannoo palaavansa kotimaahan ja kostamaan kärsimänsä vääryydet.
Ilmestymisvuotensa menestyneimpiin elokuviin lukeutunut Merihaukka aloitti lyhyen, mutta sitäkin intensiivisemmän meriseikkailujen sarjan, jonka eräänlaisena huipentumana voi pitää Albert Parkerin ohjaamaa Mustaa merirosvoa (1926), jonka tähtenä esiintyi itse Douglas Fairbanks. Yhteistä näille kaikille elokuville oli näyttävyys ja toinen toistaan korkeammat tuotantoarvot – Merihaukkaa varten rakennettiin jopa kaksi täysikokoista purjealusta, jotka nostivat huomattavasti elokuvan tuotantokuluja. Lisää glamouria saatiin muutamasta käsinväritetystä soihdusta, jotka valaisivat muslimiruhtinas Asad-ed-Din tietä Sir Oliverin luo. Algiersin eksoottinen kaupunki rakennettiin viimeistä piirtoa myöten, eikä englantilaisten kartanoidenkaan luonnosteluissa säästelty.
Mielikuvieni mukaan en pitänyt Merihaukkaa kovinkaan kaksisena elokuvana, eikä se tuntunut siltä tälläkään kertaa. Kokonaisuus on hurjavauhtisesta alusta huolimatta tylsä, sillä juonenkäänteitä on aivan liikaa ja toimintajaksoja liian vähän. Meritaistelut tuovat eloa draaman keskelle, mutta Lloyd ei ole ohjaajana Allan Dwanin tai Raoul Walshin kaltainen toimintataituri, joten taisteluistakaan ei saada kunnon tehoja irti. Aikalaiskriitikot pitivät Merihaukkaa lähes mestariteoksena, mutta nykypäivänä se näyttäytyy harmillisen vanhanaikaisena elokuvana, joka ei pysty haastamaan aikansa suurten mestareiden tuotoksia juuri millään osa-alueella.
Milton Sills on aristokraattisen ylväs ja ulkoisilta avuiltaan mitä parhain valinta pääosaan, mutta näyttelijänä hyvin yksioikoisen oloinen. Douglas Fairbanksin Robin Hoodissa (1922) Marian-neitoa esittänyt Enid Bennett tekee Sillsin rinnalla mitä tehtävissä on, mutta harvoinpa naisella on näissä elokuvissa muuta annettavaa kuin kauneutensa. Monet tuntuvat rakastavan Wallace Beeryn komediallista merikapteenia, mutta omaan makuuni hänkään ei ollut tarpeeksi irrotteleva ollakseen hauska. Siksi nostankin elokuvan muistettavimmaksi roolisuoritukseksi Marc MacDermottin tulkinnan Sir John Gilligrew’na, joka tekee kaikkensa saadakseen Sir Oliverin köyden jatkoksi.
Tuotanto: Frank Lloyd Productions Inc.
Ohjaus: Frank Lloyd
Käsikirjoitus: J. G. Hawks (Gabriel Sabatinin romaanista)
Kuvaus: Norbert F. Brodin
Leikkaus: Edward M. Roskam
Puvustus: Walter J. Israel
Tehosteet: Fred Gabourie
Välitekstit: Walter Anthony
Näyttelijät: Milton Sills (Sir Oliver Tressilian), Lloyd Hughes (Lionel Tressilian), Enid Bennett (Lady Rosamund Godolphin), Wallace Mac Donald (Peter Godolphin), Mark MacDermott (Sir John Gilligrew), Wallace Beery (kapteeni Jasper Leigh), Lionel Belmore (tuomari Anthony Baine), Albert Prisco (Yusuf-Ben-Moktar), Frank Currier (Asad-ed-Din)