Grandma's Boy

MIEHUUTTA, ROHKEUTTA JA KORSKEITA MIEHIÄ


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Harold Lloydin toinen pitkä elokuva valmistui edeltäjäänsä, Meripojan elämä (1921), mukaillen. Alun perin kaksikelaiseksi lyhytelokuvaksi tarkoitettu Miehuutta, rohkeutta ja korskeita miehiä kasvoi kuitenkin kuvausten edetessä ja lopulta materiaalia oli tarpeeksi pitkää elokuvaa varten. Lloyd sekä tuottaja Hal Roach pitivät näkemästään niin paljon, että lisättyään tarinaan tarpeeksi gageja, päättivät he julkaista tuotoksen pitkän elokuvan mittaisena. Se menestyi Lloydin elokuville ominaiseen tapaan erittäin hyvin ja toimi viimeisenä sysäyksenä sille, että tähti ei enää palannut lyhyiden komedioiden pariin.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat verkkaiseen Blossoms Bendin pikkukaupunkiin, jonne "tiistaiaamun pikajuna saapuu keskiviikkoiltapäivänä, mikäli maanantain juna ehtii alta pois". Lloyd esittää naapurin tyttöön rakastunutta, omaa varjoaankin pelkäävää arkajalkaa. Pojan isoäiti tuntee sääliä tätä kohtaan ja auttaakseen poikaa rohkaistumaan, hän antaa tälle Zunien onnenamuletin, jonka hän kertoo auttaneen isoisää sisällissodan aikana. Amuletissa on tehoa, sillä sen avulla poika nappaa vaarallisen rikollisen kiinni sekä onnistuu häätämään rakastettuaan liehittelevän kilpakosijan.

Grandma's Boy                  Grandma's Boy

Lloydin oman suosikkielokuvan ajattomana perustana on oman itsensä ja pelkojensa voittaminen ja kukapa olisi parempi moista asiaa ilmaisemaan kuin hontelo, silmälasipäinen Lloyd. Ikuisen optimismin keulakuvana hän sopii rooliin täydellisesti. Tarina on koskettava ja siitä riittää ammennettavaa niin komedian kuin draamankin saralla. Erityisen tunteikas on kohtaus, jossa poika lopulta ymmärtää olevansa pelkuri. Vastavuoroisesti hurjinta menoa esitellään silloin, kun poika on yön pimeydessä lähdössä ottamaan rikollista kiinni. Tarinaa olisi voinut laventaa vaikka kuinka, mutta onneksi moiseen ei sorruttu, sillä tällaisenaan se tuo sanottavansa aivan tarpeeksi hyvin esille eikä yksikään kohtaus mene liian venytetyksi.

Käsikirjoitus tarjoaa Lloydille enemmän mahdollisuuksia taitojensa näyttämiseen kuin yleensä ja tähti vastaa haasteeseen taidolla. Lloyd näyttelee roolit hillityn tunteikkaasti ja saa luonnollisesti katsojien sympatiat osakseen. Kilpakosijaa esittävän Charles Stevensoninkaan työskentelyssä ei ole moitittavaa, vaikka hänen hahmonsa kieltämättä hyvin tavanomainen onkin. Molempien ihastuksen kohdetta näyttelee Mildred Davis, monen Lloydin elokuvan vakiokasvo. Sympaattista isoäitiä esittävä Anna Townsend on roolissaan niin hauska, että miltei varastaa koko shown itselleen.

GRANDMA'S BOY, 1922 Yhdysvallat

Tuotanto: Hal Roach Studios Inc. Ohjaus: Fred C. Newmeyer Käsikirjoitus: Jean C. Havez, Hal Roach, Sam Taylor, Harold Lloyd, Thomas J. Crizer Kuvaus: Walter Lundin Leikkaus: Thomas J. Crizer Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (poika), Mildred Davis (tyttö), Anna Townsend (pojan isoäiti), Charles Stevenson (kilpakosija), Noah Young (sheriffi)



© 27.9.2005 Kari Glödstaf