Maineen ja mammonan havitteleminen keinolla millä hyvänsä tuntuu olevan nykymaailmassa varsin suosittua, saammehan lukea päivittäin juorulehtien lööpeistä milloin kenenkin toilailuista tai vastavuoroisesti rikkauksista. Mistään uuden uutukaisesta villityksestä ei tietenkään ole kyse, vaikka jotkut tahot niin väittävätkin. Saman aiheen ympärille on tehty kasapäin elokuvia, kuten vaikkapa ensimmäinen koskaan näkemäni puolalainen mykkäelokuva, Varsovan ghetossa toisen maailmansodan aikana kuolleen Henryk Szaron Mocny czlowiek (engl. A Strong Man). Pitkään kadonneeksi luultu elokuva löytyi vuonna 1997 Belgiasta ja on sittemmin löytänyt tiensä myös DVD:llekin.
Varsovaan sijoittuva Mocny czlowiek kertoo mitättömästä kirjailijasta, Henryk Bieleckistä. Vaikka hänellä ei liiemmälti ole kirjoittajan lahjoja, ei se estä häntä haaveilemasta suosiosta ja kunniasta. Lopulta Bielecki on valmis tekemään rikoksen saavuttaakseen haluamansa. Hän varastaa kuolemaisillaan olevan ystävänsä käsikirjoituksen ja kaupittelee sitä omanaan. Bieleckin huijaus menee läpi, mutta sitä mukaa kun maine ja menestys lisääntyvät, sitä painostavammaksi syyllisyys kasvaa.
Kokeellinen, vähäeleinen ja kaunistelematon. Impressionistinen, vangitseva ja virtaviivainen. Teknisesti varmaotteinen ja toteutukseltaan ensiluokkainen. Tätä kaikkea on Szaron elokuva, joka naulitsee katsojansa aloilleen heti ensimmäisestä kuvasta lähtien. Seitsemännen ja kymmenennen käskyn (Älä varasta / Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa…) rikkomisesta kertova Mocny czlowiek toteaa koruttomasti, mihin vilpillisin keinoin hankittu menestys johtaa.
Mocny czlowiek ei ole juoneltaan mullistava, mutta toteutukseltaan se on mitä mainiointa elokuvaa. Ydintarina kerrotaan perinteisin keinoin, mutta oikeastaan kaikki sen ulkopuolinen toiminta on kokeilevampaa ja rohkeampaa. Hyvänä esimerkkinä ovat elokuvan kaupunkikohtaukset, jotka ovat kaikessa kaoottisuudessaan ja ennakkoluulottomuudessaan lumoavia. Erityisen tunnelmallinen jakso on puolestaan se, kun kirjailija Bielecki ja hänen rakastajattarensa Nina vuokraavat kartanosta huoneen, jossa voivat kuherrella rauhassa. Aavemainen tila ja nopeasti nouseva, taivaan pimentävä myrsky on paitsi tyylikästä vertauskuvallista elokuvaa, myös Jean Epsteinin Usherin talon häviön (1928) kauhunäkyjen veroista taituruutta. Mocny czlowiekin kruunaa kokonaisuuteen erinomaisesti sopiva loppuratkaisu.
Myös näyttelijät suoriutuvat työstään hyvin. Gregori Chmara on häikäilemättömän kirjailijan roolissaan kuin kala vedessä, Agnes Kuck (Lucja) ja Maria Majdrovicz (Nina) ovat hänen pelinappuloinaan vakuuttavia. Itse pidän kuitenkin hienoimpana morfiinilla itsensä tappavaa Jerzy Górskia esittävän Arthur Sochan roolisuoritusta, joka jää vahvasti mieleen. Tällaista modernia näyttelijätyöskentelyä ja huolella luotuja hahmoja kelpaa ihailla useaankin otteeseen.
Mocny czlowiek on mestariteos. Henryk Szaro yhdistelee vaivattomasti ja taitavasti saksalaisen, ranskalaisen ja neuvostoliittolaisen elokuvan ominaispiirteitä ja luo kokonaisvaltaisesti vahvan rikosdraaman, joka on tutunomaisesta tarinastaan huolimatta vangitseva, rikas ja ihailtava. Näin ensikatsomalta ei tule mieleen mitään, mitä ohjaaja olisi voinut tehdä toisin. Toivoa sopii, että tämäkin unohdettu elokuvahelmi nousee vielä jonain päivänä laajempaan tietoisuuteen, jos ei muuten, niin ainakin mykkäelokuvaa harrastavien piireissä.
Tuotanto: Gloria
Ohjaus: Henryk Szaro
Käsikirjoitus: Jerzy Braun, Andrzej Strug, Henryk Szaro (Stanislaw Przybyszewskin romaanista)
Kuvaus: Giovanni Vitrotti
Lavastus: Hans Rouc
Leikkaus: Henryk Szaro
Näyttelijät: Gregori Chmara (Henryk Bielecki), Agnes Kuck (Lucja), Julian Krzewinski (Ligeza), Maria Majdorowicz (Nina), Arthur Socha (kirjailija Jerzy Górski), Stanislawa Wysocka (Bieleckin isoäiti), Boleslaw Mierzejewski (teatterin johtaja)