Tanskalaisen elokuvan ensimmäisiin mestareihin lukeutuneen August Blomin nimi on vielä toistaiseksi säilynyt jälkipolville, kiitos lukuisien festivaaliesitysten sekä DFI:n aikoinaan tuottamien dvd-julkaisuiden. Tunnetuimmat Blomin teoksista – Atlantis (1913) sekä erityisesti Maailmanloppu (1916) - ovat edelleen varsin mukavasti toimivia elokuvia ja hyviä todisteita Blomin ammattitaidosta, mutta ne eivät yksistään riitä selittämään miehen aikoinaan nauttimaa suurta mainetta. Siksi onkin syytä pöyhiä tanskalaisen elokuvan historiaa pintaa syvemmältä ja yrittää etsiä niin monta Blomin ohjaamaa nimikettä kuin mahdollista. Kätevimmin se onnistuu DFI:n striimauspalvelun kautta, johon on tällä hetkellä laitettu vapaasti katseltavaksi jo 56 elokuvaa.
Vuonna 1911 valmistunut Nuoruus ja kevytmielisyys on hyvin tavallinen tarina nuoresta, varakkaan perheen pojasta Edgarista ja hänen viettelemästään myyjättärestä Ebbasta. Pojan lemmenlupauksiin luottava Ebba heittäytyy Edgarin käsivarsille ja tulee ennen pitkää raskaaksi. Edgar yrittää selvittää tilanteen parhaansa mukaan, mutta hänen isänsä ei hyväksy nuorten mahdollista liittoa ja lähettää pojan pois kotoa. Samaan aikaan kun Edgar riutuu surussaan, Ebba yrittää selviytyä tahollaan miten parhaiten onnistuu.
Moni saattaa tässä vaiheessa jo päättää jättävänsä tämän teoksen katsomatta, onhan vastaavia tarinoita nähty lukemattomia etenkin elokuvan varhaisimpina vuosikymmeninä. Näin ei kannata kuitenkaan tehdä, sillä vaikka perusjuonen osalta Blom ei mitään mullistavaa tarjoakaan, on lopputulos silti tutustumisen arvoinen. Blom hallitsee kerronnan perusteet täydellisesti ja kuljettaa tapahtumia sulavasti läpi koko elokuvan. Välitekstejä ei näin ollen juurikaan tarvita, ainoastaan kahdessa kohtauksessa, joissa varakkaan perheen isä puuttuu tapahtumiin, olisi lisäselvitys saattanut olla tarpeen. Kohtausten sommittelu on kieltämättä teatterimaista ja tapahtumat sijoittuvat lähes poikkeuksetta keskelle kuvaa, mutta Blom hoitaa mallikkaasti tämänkin puolen, eikä asiaan tule kiinnitettyä juurikaan huomiota. Historiasta kiinnostuneena olisin toivonut enemmän katunäkymiä, mutta ne jäävät alkupuolta lukuun ottamatta varsin vähäisiksi.
Näyttelijät tekevät kauttaaltaan hienoa työtä. Elokuvan pääosakaksikko eläytyy rooleihinsa ensiluokkaisesti ja etenkin Clara Wieth on ihastuttavan luonnollinen Ebban roolissa. Liikaa ei voi kehua Edgaria näyttelevää Carlo Wiethiäkään, jonka tulkinta on hyvin hillitty ja aikakautensa yleisimpiin viettelijärooleihin verrattuna epätavallinen – Edgarhan ei ole lähtökohtaisesti paha tai lipevä, vaan hän yrittää oikeasti saada pelastettua tyttöystävänsä kiipelistä. Thorkild Roosen isähahmo kuvataan sen sijaan hyvin yksiulotteisena rikkaan perheen päänä, jonka on suojeltava perheen mainetta parhaaksi katsomillaan tavoilla.
Yksi mainitsemisen arvoinen asia liittyy Nordisk Films Kompagnin jääkarhulogoon, se nimittäin näkyy lähes jokaisessa lavasteessa. Asiaa tietämättömille selvitettäköön, että kyseessä on aikakaudelle hyvin tyypillinen tapa suojella elokuvan tekijänoikeuksia. Koska kyseiset lait olivat tuohon aikaan vielä lapsenkengissä, yhtiöt merkitsivät elokuviensa kuvamateriaalin logon avulla ja pyrkivät siten pitämään teoksensa pois harmailta markkinoilta – näin he pystyivät osoittamaan kulloisenkin kohtauksen olevan heidän käsialaansa. Blomin elokuvassa logo sulautuu onnistuneesti osaksi kuvaamaansa toimintaympäristöä.
Nuoruus ja kevytmielisyys on elokuva, jossa ei ole juuri mitään liioiteltua, eikä myöskään suuremmin moitittavaa. Se on vahva näyte Blomin ammattitaidosta ja osoittaa samalla hänen olleen aikoinaan jopa D. W. Griffithin tasoinen elokuvantekijä. DFI:n sivulla oleva kopio ei sisällä englanninkielistä tekstitystä, mutta elokuvan seuraaminen on siitä huolimatta vaivatonta.
Tuotanto: Nordisk Films Kompagni
Ohjaus: August Blom
Käsikirjoitus: Lau Lauritzen
Näyttelijät: Carlo Wieth (Edgar), Thorkild Roose (hänen isänsä), Ella la Cour (hänen äitinsä), Clara Wieth (Ebba), Zanny Petersen (Lily), Lauritz Olsen (lääkäri)
Kuvakaappaukset ja elokuva: Nuoruus ja kevytmielisyys