KUN PAKSUNEN PARANNETTIIN VIINAHIMOSTA

Yöhoitaja


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Juopottelu ja kaikenlainen alkoholilla läträäminen oli mykän farssikomedian perusaineistoa. Milloin sankarimme palasi yön hiljaisina tunteina hiprakassa kotiin ja koetti parhaansa mukaan selvitä ehjin nahoin sänkyyn, milloin hän aiheutti eripuraa ravintolassa, milloin hän koetti epätoivoisesti väistellä kaulin kädessä odottavaa vaimoaan. Aina toisinaan hänelle kävi niin kurjasti, että miehensä alituiseen naukkailemiseen kyllästynyt vaimo nappasi hänet kiinni verekseltään ja passitti hoitoon. Näin kävi Roscoe ”Fatty” Arbucklelle vuonna 1918 valmistuneessa kaksikelaisessa Kun Paksunen parannettiin viinahimosta.

Kun Fatty palaa eräänä sateisena iltapäivänä kotiinsa posetiivarikaksikon kanssa, saa vaimo tarpeekseen. Hän vie miehensä tohtori Hamptonin vastaanotolle, sillä on juuri aiemmin lukenut lehdestä tohtorin parantavan juomisongelmaisia yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä. Fatty ei ole kuitenkaan vaimonsa kanssa samaa mieltä ja päättää ottaa hatkat Toivottomien Hoitokodista heti kun se on mahdollista.

Kun Paksunen parannettiin viinahimosta                  Kun Paksunen parannettiin viinahimosta

Olen joskus aikaisemmin maininnut Arbucklen kaksikelaisten epätasaisuudesta, eli siitä, kuinka toiminta saattoi heitellä paikoin rajustikin kelojen välillä. Tämän elokuvan kohdalla Arbuckle on pitänyt suitset tavallista kireämmällä, eikä näin pääse tapahtumaan. Gageiltaan kyseessä ei ole aivan yhtä rikas kuin hänen parhaimmat teoksensa, mutta vauhdiltaan vähintäänkin samaa luokkaa. Elokuvan parhaita tuokioita ovat unohtumaton flirttijakso, kaikkien aikojen tyynysotien vertailussa korkealle sijoittuva, joskin harmittavan lyhyt makuuhuonekamppailu sekä alku, jossa Fatty tekee kaikkensa saadakseen savukkeensa syttymään. Tähtikoomikon apulaiset – Buster Keaton, Al St. John, Alice Lake – ovat tällä kertaa tavallista vähemmän esillä, vaikka ensin mainitut koettavatkin parhaansa mukaan parantaa potilaiden ongelmia.

Elokuva otettiin aikalaiskritiikeissä vastaan melko ristiriitaisesti. Sitä pidettiin monilta osin hyvänä, mutta kirurgisten toimenpiteiden käyttöä hauskanpidon välikappaleena kritisoitiin, todennäköisesti meneillään olevan sodan ja sen seurauksena vammautuneiden ihmisten kohtaloiden vuoksi. Tänä päivänä moinen on tuskin enää paheksuttavaa, joten tästä elokuvasta voi nauttia ilman omantunnontuskia.

GOOD NIGHT, NURSE!, 1918 Yhdysvallat

Tuotanto: Comique Film Corporation Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: George Peters Leikkaus: Herbert Warren
Näyttelijät: Roscoe Arbuckle (Fatty), Buster Keaton (tohtori Hampton), Al St. John (hänen apulaisensa), Alice Lake (potilas), Kate Price (hoitaja), Joe Bordeau



© 17.8.2014 Kari Glödstaf