Modern Times

NYKYAIKA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Charles Chaplin käytti pitkien elokuvien tekoon enemmän aikaa kuin kukaan aikalaisensa. Ensimmäisten kokoillan ohjaustöiden välissä oli pari vuotta, Kultakuumeen (1925) jälkeen väli piteni kolmeen vuoteen ja viimeisen mykkäelokuvansa, Nykyajan, valmistuessa edellisestä ohjaustyöstä oli kulunut jo viisi vuotta. Kaupungin valojen (1931) suurmenestyksen myötä Chaplin epäili entistä enemmän sitä, kuinka hänen onnistuisi siirtyä äänielokuviin. Lopulta hän päätyi samaan ratkaisuun kuin elokuvantekijät lähes vuosikymmentä aikaisemmin: Nykyaika toteutettiin varhaisia part talking -elokuvia mukailevalla tavalla, jossa ääntä oli tehosteina ja Electro Steel Corporationin johtajan kohtauksissa. Muilta osin Nykyaika on perinteistä mykkäelokuvaa.

Chaplinin mielestä nauru oli paras lääke alakuloisuuteen ja vastoinkäymisiin ja harva elokuvantekijä onkaan pystynyt käsittelemään komiikan keinoin dramaattisia aiheita yhtä varmasti kuin Chaplin. Vaikka Yhdysvallat oli edelleen syvässä lamassa ja köyhyys kolkutteli miljoonien työssäkävijöidenkin kantapäitä, onnistui Chaplin luomaan teoksen, joka käsitteli näitä aiheita hauskasti, mutta silti nauramatta ihmisten kohtaloille ja kurjuudelle.

Modern Times                  Modern Times

Elokuva alkaa Electro Steelin tehtaalta, jonka liukuhihnalla työskentelee myös Kulkuri-ystävämme. Yksinkertainen työ ja rivakka työtahti (selkeä viittaus Henry Fordin autotehtaiden työoloihin) saavat Kulkurin sekoamaan ja hän joutuu hermoromahduksen vuoksi sairaalaan. Sieltä päästyään hän yrittää takaisin työelämään, mutta menestys ei ole kaksista.

Erinäisten epäonnekkaiden sattumien kautta hän ajautuu keskelle mielenosoitusta, jonka eturivissä hän marssii punainen lippu kourassaan. Edessä on vankilareissu. Elämä muuttuu päivä päivältä vaikeammaksi, sillä työtä on aina vain vaikeammin saatavilla. Iloa arkeen tuo romanssi köyhän tytön (Paulette Goddard) kanssa ja hänen seurassaan seuraavakin päivä tuntuu merkitykselliseltä.

Nykyaika sulkee yhden ympyrän Chaplinin uralla. Paitsi että se on hänen viimeinen mykkäelokuvansa, on se samalla myös rakenteeltaan kaikkein lähellä hänen 1910-luvulla tekemiään kaksikelaisia, aivan kuin Chaplin olisi halunnut osoittaa tällä tavoin kunnioitusta juurilleen. Siinä missä Kultakuumeen ja Kaupungin valojen gagit syntyivät tarinasta itsestään, Nykyajan tarina muodostuu päinvastoin. Yksittäiset koomiset jaksot muotoutuvat kokonaisuudeksi, joka huipentuu yhteen elokuvahistorian kuuluisimmista loppukuvista. Chaplinin tapa sanoa hyvästit kokonaiselle aikakaudelle jättää tuskin ainoatakaan katsojaa kylmäksi, sen verran tunnerikas kohtaus on kyseessä.

Modern Times                  Modern Times

Paluu menneiden aikojen lyhytelokuviin on nähtävissä myös hahmojen osalta, joita on tarinan keskiössä ainoastaan kaksi, Kulkuri ja hänen seuralaisensa. Muiden hahmojen osana on käydä näyttäytymässä silloin, kun tarina niin vaatii. Mukana on koko joukko Chaplinin työtovereita aina Keystonen ajoilta lähtien, erityisen riemukas osa on annettu mekaanikkoa esittävälle Chester Conklinille, joka joutuu Kulkurin toilailuiden seurauksena valtavan koneen uumeniin. Nykyaika jäi Chaplinin työryhmässä vuodesta 1916 esiintyneen Henry Bergmanin viimeiseksi valkokangasrooliksi.

Nykyaika menestyi varsin hyvin, joskaan ei Kaupungin valojen veroisesti. Amerikkalaiset kriitikot antoivat sille hyvin vaihtelevia arvosanoja, sillä Chaplinin yhteiskuntakriittisyys ja poliittinen sanoma eivät miellyttäneet kaikkia. Saksa ja Italia kielsivät elokuvan kokonaan juuri väitetyn kommunismimyönteisyyden vuoksi. Vuodet ovat kohdelleet elokuvaa kuitenkin hyvin ja hieman kliseisesti voikin todeta, että Nykyaika on vähintään yhtä ajankohtainen tänään kuin ilmestyessäänkin.

MODERN TIMES, 1936 Yhdysvallat

Tuotanto: Charles Chaplin Productions - United Artistsille Ohjaus: Charles Chaplin Käsikirjoitus: Charles Chaplin Kuvaus: Roland Totheroh, Ira Morgan Lavastus: Charles D. Hall, Russell Spencer Leikkaus: Charles Chaplin Musiikki: Charles Chaplin
Näyttelijät: Charlie Chaplin (Kulkuri), Paulette Goddard (tyttö), Henry Bergman (kahvilan omistaja), Chester Conklin (mekaanikko), Stanley J. Sanford (Iso-Bill/työläinen), Hank Mann, Louis Natheaux (murtovarkaita), Stanley Blystone (sheriffi Couler), Allan Garcia (yhtiön pomo), Sam Stein (työnjohtaja)



© 28.4.2013 Kari Glödstaf