A Roman Scandal

A ROMAN SCANDAL


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Colleen Mooren tragediaksi kutsutaan tapahtumaa, jossa tähti jätti kaikkiaan viistoista elokuvaansa Museum of Modern Artin arkistoon säilytykseen, mutta jotka myöhemmin pääsivät huonon varastoinnin seurauksena tuhoutumaan. Osa nimikkeistä on sittemmin onnistuttu löytämään muualta, mutta mm. flapper-elokuvien perusteoksesta Aikaisin kehittynyttä nuorisoa (1923) on säilynyt ainoastaan kymmenen minuutin verran materiaalia. Eikä Moore ole valitettavasti ainoa, sillä elokuvien arkistoinnin alkuvuosina monet muutkin tekijät kärsivät odottamattomia menetyksiä: tilaa oli vähän, varoja niukalti, eivätkä kaikkien elokuvien arvostus oikeuttanut säilyttämiseen asti. Näitä ratkaisuja elokuvahistorioitsijat ja -harrastajat manaavat vielä tänäkin päivänä.

Uransa jo teini-ikäisenä aloittaneen Mooren varhaisimpiin säilyneisiin nimikkeisiin lukeutuva A Roman Scandal kertoo perinteiseen perhe-elämään ja avioliittoon uskovasta Jackista (Earle Rodney), joka on jopa rakentanut talon itselleen sekä tyttöystävälleen Marylle (Moore), vaikka ei edes tiedä, haluaako tämä hänen kanssaan naimisiin. Kun teatterinäyttelijän urasta haaveileva Mary vastaa kosintaan kielteisesti, Jackin elämä tuntuu romahtavan. Viekö teatteri lopulta voiton parisuhteesta vai onko Jackilla vielä mahdollisuus saada tyttöystävänsä takaisin?

A Roman Scandal                  A Roman Scandal

A Roman Scandal valmistui aikana, jolloin Mooren ura oli vielä käymistilassa. Hän oli tehnyt muutaman draamaelokuvan ja esiintynyt Tom Mixin kanssa parissa westernissä, mutta ei ollut löytänyt näyttelijänä itseään. Hän kertoi lukeneensa Cecil B. DeMillen haastattelun, jonka mukaan jokaisen vakavasti uraansa suhtautuvan draamanäyttelijän tulee hallita myös komedia. Sen ansiosta niin Gloria Swanson kuin Bebe Danielskin olivat nousseet tähteyteen. Sinne halusi myös Moore, joka päätti kysyä työtä Hollywoodin suuriin komediatuottajiin lukeutuneelta Al Christieltä.

Valinta oli onnistunut. Christie oli elokuvantekijänä erilainen kuin rymistelyihin luottava Mack Sennett tai koomikoidensa erinomaisuuteen luottanut Hal Roach. Christie antoi tilaa juonelle ja suosi kaikin puolin hillitympää menoa kuin kollegansa. Tässä on A Roman Scandalin vahvuus: vaikka juoni kaikkine käänteineen on lukuisia kertoja nähty eikä tarjoa mitään yllätyksiä, ei se myöskään mene millään muotoa liioitteluksi, vaan onnistuu yksinkertaisissakin kohtauksissa tarjoamaan hillittyä hupia. Tämä ei ole itsestäänselvyys amerikkalaisissa mykkäkauden komediatuotannoissa. Moore istuu tähän tyyliin erittäin hyvin ollen roolissaan juuri oikeanlainen yhdistelmä naiivia draamaa ja viehättävää komiikkaa. Tarkkasilmäiset katsojat huomaavat Jackin lukevan James Oliver Curwoodin uutta jatkosarjaa The Valley of Silent Men, jonka Frank Borzage siirsi valkokankaalle vuonna 1922.

A ROMAN SCANDAL, 1919 Yhdysvallat

Tuotanto: Christie Film Company Ohjaus: Al Christie Käsikirjoitus: Scott Darling (Frank R. Conklinin tarinasta) Kuvaus: Anton Nagy
Näyttelijät: Earle Rodney (Jack), Colleen Moore (Mary), Eddie Barry (monitoimimies), Billy Bletcher (ohjaaja), Ward Caulfield (teatterin johtaja), Gene Corey (Ursus), Helen Darling (kristitty neito)
Kesto: 25 min.
Ensi-ilta: 30.11.1919 / ---



© 12.5.2024 Kari Glödstaf