KAVI:n restauroimat, tulevan Suomi-Filmi -boksin elokuvat ovat tarjonneet monia iloisia yllätyksiä. Yhtenä suurimmista voidaan pitää Erkki Karun vuonna 1919 ohjaaman, mutta seuraavana vuonna ensi-iltansa saaneen Sotagulashi Kaiun häiritty kesäloma -lyhytfarssin pelastamista. Pitkään näytti nimittäin siltä, ettei tästä parikymmenminuuttisesta hulluttelusta ole jäljellä kuin rippeitä, mutta kiitos Miia Väinämön ja Jarmo Nymanin tinkimättömän uurastuksen, myös tämä elokuva on saatu työstettyä katselukelpoiseksi kokonaisuudeksi. Se jos mikä lämmittää paitsi mykkäelokuvaintoilijaa, myös muuta kotimaisen elokuvan historiasta kiinnostunutta yleisöä.
Reilu kuukausi Karun toisen lyhytelokuvan, Ylioppilas Pöllövaaran kihlauksen jälkeen esitykseen tullut Sotagulashi sijoittuu tämän kesähuvilalle, jonne saapuu eräänä päivänä ja täysin yllättäen tuntematon mies kukkakimppu kädessään: hän on tulossa kosimaan talon tytärtä, mutta ei tiedä erehtyneensä osoitteesta. Erikoiset juonenkäänteet seuraavat toistaan, sillä kosija ei anna niin helposti periksi ja apuun hälytetty pehtoori ei puolestaan tunne talon isäntää, vaan heittää tämän ulos kodistaan.
Jos Ylioppilas Pöllövaaran kihlaus muistutti joiltain osin Mack Sennettin hurjia Keystone-farsseja, on meno Sotagulashissa hillitympää. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon taannoin Pordenonessa näkemäni amerikkalaisen Theodore Wartonin ohjaama komedia A Simple Mistake (1910), jossa oli paljon yhtäläisyyksiä Karun teokseen. Linkki Karun ja Whartonin välillä on tietenkin häilyvä, sillä emmehän voi tietää onko elokuva päätynyt koskaan suomalaisohjaajan nähtäväksi. Mahdotonta se ei tietenkään ole, vaikka elonet-tietokantaan ei mahdollista esityspäivämäärää ole laitettukaan.
Sotagulashi Kaiun häiritty kesäloma ei ole elokuvalliselta anniltaan maata mullistava teos, mutta eipä sen parissa pääse pitkästymäänkään. Perusvitsi kosijasta ja väärin perustein talosta häädetystä omistajasta on venytetty, mutta vastaavasti Karu rytmittää toiston hyvin onnistuneesti. Huvilassa tapahtuvat kohtaukset ovat tutun teatterimaisia, kun taas jo aikalaiskriitikoiden kehumissa ulkojaksoissa kuva-alan käyttö on avarampaa – erikoista puolestaan on matka-arkkuun sullotun isännän kuvaaminen arkun ”sisäpuolelta”. Näyttelijöiden elehtiminen on korostettua ja katsoopa pehtooria esittävä ohjaaja kerran kameraankin aivan kuin varmistaakseen, että kohtaus menee todella kuten pitääkin. Välitekstit on sommiteltu jälkikäteen, ajan henkeä onnistuneesti jäljitellen.
Tuotanto: Suomen Biografi Osakeyhtiö
Ohjaus: Erkki Karu
Käsikirjoitus: Erkki Karu
Kuvaus: Frans Ekebom
Lavastus: Erkki Karu, Martti Tuukka
Leikkaus: Erkki Karu, Frans Ekebom
Näyttelijät: Väinö Lehmus (sotagulashi Kaiku), Erkki Karu (pehtoori), Martti Tuukka, Elli Karu, Tampereen teatterin näyttelijöitä