Alexander den store

ALEKSANTERI SUURI


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ruotsalaisen elokuvan suuruudenajan katsotaan alkaneen vuonna 1917, jolloin Victor Sjöströmin Terje Vigen sai ensi-iltansa. Samana vuonna valmistui myös Mauritz Stillerin läpimurtoelokuvaksi muodostunut Thomas Graalin paras elokuva, jossa Sjöström ja Karin Molander rakastuvat toisiinsa. Jatko-osaa Thomas Graalin parhaat lapset jouduttiin odottamaan seuraavaan vuoteen, mutta se kannatti, sillä jälkimmäinen osa oli paitsi edeltäjäänsä hauskempi, myös täydensi aloittamaansa tarinaa oivasti.

Näiden kahden hienon elokuvan väliin sijoittuva Aleksanteri suuri on sen sijaan suurelta yleisöltä lähes täysin unohtunut teos. Tanskalaiseen näytelmään perustuva, tilannekomiikkaan nojautuva elokuva kertoo hienon ravintolan tyylikkäästä hovimestarista Alexander Nybergistä. Aleksanteri suureksi nimitetyn hovimestarin uralle sattuu kaikenlaista kommellusta, mutta hänen onnistuu poikkeuksetta selättää kaikki vaikeutensa. Mutta kuinka käy, kun hänet siirretään heikkotasoisen, rahvaan suosiossa olevan ravintolan tarjoilijaksi, pystyykö Alexander kääntämään tämänkin tilanteen voitokseen?

Alexander den store                  Alexander den store

Teatterinäytelmien filmatisointi oli yleistä etenkin mykkäkaudella. Samalla se oli myös haastavaa, sillä monet näytelmät perustuivat dialogiin, jonka siirtäminen filmille asetti omat vaikeutensa: mitä sijoittaa väliteksteihin ja mitä jättää pois? Stillerin kaltaiset teatteriveteraanit onnistuivat yleensä muutoksissa keskivertoa paremmin, mutta Aleksanteri suuri ei lukeudu näihin teoksiin. Katsojalla on koko ajan tunne vuoropuhelun tarpeellisuudesta, sillä mykän elokuvan keinoin esitettynä juonenkäänteet eivät tunnu elinvoimaisilta. Välitekstit ovat pitkiä ja paikoin hyvin selittäviä, mutta niistä puuttuu rytmitys ja lennokkuus – näin komedian hauskuus jää puolitiehen ja ainoastaan muutama kohtaus onnistuu nostamaan hymyn katsojan huulille.

Toinen ongelma liittyy hahmoihin, niitä on yksinkertaisesti liikaa. Katsojan on vaikeaa samaistua hovimestari Nybergiä lukuun ottamatta keneenkään, eikä asiaa auta yhtään se, ettei hahmoissa ole juuri lainkaan persoonallisuutta – ellei sellaiseksi lasketa Möntherin naisväen erittäin poikkeavaa hammaskalustoa. Teodor Lampen rooli oli sittemmin Majakka ja Perävaunu -elokuvissa jälkimmäistä roolia tulkinneen Harald Madsenin valkokangasdebyytti.

Aleksanteri suuri on uinunut vuosikymmeniä unohduksissa ja moni voisi sanoa aiheellisesti. Tähän olisi helppo yhtyä, mikäli Stillerin filmografia olisi yhtään ehyempi, mutta koska hänen teoksistaan on kadonnut n. 70 %, on tämänkin elokuvan säilyminen ja näkeminen ensiarvoisen tärkeää – vaikka se ei millään muotoa kaksinen olekaan.

ALEXANDER DEN STORE, 1917 Ruotsi

Tuotanto: AB Svenska Biografteatern Ohjaus: Mauritz Stiller Käsikirjoitus: Mauritz Stiller (Gustav Esmannin näytelmästä) Kuvaus: Julius Jaenzon Tehosteet: Nils Elffors
Näyttelijät: Hauk Aabel (Alexander Nyberg), Arthur Alftán (Mönther), Gucken Cederborg (Thea Mönther), Lili Ziedner (Bera Mönther), Hjalmar Lauritz (Axel Bryde), Albin Lavén (kamariherra Bryde, hänen isänsä), Anna-Lisa Lindzén (Filippa Ottesen), Stina Stockenstam (nti Signe Ottesen), Harald Madsen (Teodor Lampe)



© 16.5.2017 Kari Glödstaf