Vaikka Tod Browning muistetaankin parhaiten yhteistyöstään Lon Chaneyn kanssa, teki hän satunnaisesti töitä myös muiden tähtien kanssa. Valitettavasti vain nämä teokset eivät saavuttaneet kovinkaan suurta suosiota, joten ne on jätetty Browningista puhuttaessa varsin usein noteeraamatta. Niin on tapahtunut myös nimivahvalla näyttelijäryhmällä varustetulle Varieteehurmaajalle (1927), jonka pääosissa nähdään King Vidorin Suuren paraatin (1925) rakastavaisina maailmanmaineeseen nousseet John Gilbert ja Renée Adorée. Varieteehurmaaja sai ilmestyessään ristiriitaisen vastaanoton ja kieltämättä samanlaiset tunteet ovat päällimmäisinä mielessä kun elokuvan katsoo tänäkin päivänä.
Varieteehurmaajan tapahtumat sijoittuvat Budapestiin. Paikallinen silmänkääntäjä Cock Robin (Gilbert) pitää huvipuistossa esityksiään, joissa näyttäytyvät niin puolikas nainen, ihmishämähäkki kuin merenneitokin. Mutta samalla kun Robin on suuri showmies, on hän myös todellinen naistenhurmaaja, joka ei epäröi käyttää tapaamiaan nuoria naisia hyväkseen.
Samassa näytöksessä Robinin kanssa esiintyvä Salome (Adorée) on rakastunut mieheen ja haluaisi tämän pois kaidalta polulta. Mustasukkainen, niin ikään samassa ryhmässä esiintyvä Greek (Lionel Barrymore) on puolestaan iskenyt silmänsä Salomeen ja suunnittelee raivaavansa Robinin tieltään. Tähän kolmiodraamaan kun lisätään vielä murhamysteerio, muutamat erikoiset juonenkäänteet ja kummallinen lopputwisti saadaan aikaiseksi kokonaisuus, joka kyllä näyttää hyvältä, mutta on kokonaisvaltaisesti jotain aivan muuta.
Browning ei yleensä pannut suurta painoa tarinalle, mikä tulee selväksi jälleen kerran. Kioskikirjallisuustasoa oleva kertomus naisia hyväksikäyttävästä hurmurista ei sytytä missään vaiheessa, eikä kolmiodraamankaan avulla saada hiillokseen eloa. Henkilöt ovat aivan liian mielenkiinnottomia, jotta niistä kiinnostuisi. Ulkoasultaan Varieteehurmaajassa ei sen sijaan ole valittamista. Tummanpuhuva, ekspressionismilla höystetty elokuva on tunnelmaltaan hämyinen, browningmaisen omaperäisesti luotu kokonaisuus, jossa John Arnoldin kuvaus ja M-G-M:n lavastetaitureiden Cedric Gibbonsin ja Richard Dayn rakentama maailma ovat kokonaisuuden parasta antia.
Ensi alkuun tuntuu siltä, että Varieteehurmaaja vaatii Chaneyta mukaansa, sillä Gilbertin kaltaisen kiiltokuvapojan mukanaolo oudoksuttaa. Mieli muuttuu kuitenkin nopeasti, sillä mies on suorastaan erinomaisessa vedossa ja Varieteehurmaajan pääosa lukeutuu hänen roolisuoritustensa kärkipäähän – Gilbert oli siis paljon muutakin kuin vain naisten päiväunien kohde. Myös Renée Adorée on vakuuttava tahollaan, vaikka ei Suuren paraatin kaltaista suurroolia pääsekään esittämään. Lionel Barrymoren katalasta Greekistä ei sen sijaan saada juuri mitään irti, eikä Barrymorenkaan tarvitse pahemmin yrittää – riittää kun hän mulkoilee häijysti sinne tänne. Toisaalta, eipä Browning tunnu vaativankaan Barrymorelta juuri mitään, niin vahvasti kokonaisuus pyörii Gilbertin ja Adoréen ympärillä.
Varieteehurmaaja on kuriositeettielokuva, jonka suurin arvo ja arvostus liittyvät sen ohjaajaan. Kuten monet muutkin Browningin ohjauksista, myös tämä kärsii tyhjänpäiväisestä tarinasta, sillä muuten elokuva vaikuttaa mielenkiintoiselta. Erikoisten elokuvien ystävät saavat tästä todennäköisesti paljonkin irti, mutta rivikatsojaa Varieteehurmaaja lämmittää tuskin ollenkaan.
Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer
Ohjaus: Tod Browning
Käsikirjoitus: Waldemar Young (Charles Tenney Jacksonin tarinasta)
Kuvaus: John Arnold
Lavastus: Cedric Gibbons, Richard Day
Leikkaus: Errol Taggart
Puvustus: Lucia Coulter
Välitekstit: Joseph Farnham
Näyttelijät: John Gilbert (Cock Robin), Renée Adorée (Salome), Lionel Barrymore (Greek), Edward Connelly (Salomen isä), Gertrude Short (Lena), Andy MacLennan (Ferret), Zalla Zarana (Zela, puolikas nainen), Betty Boyd (Neptuna, merenneito), Edna Tichenor (Arachnida, ihmishämähäkki)