The Unholy Three

KOLME PAHOLAISTA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Professori Echo (Lon Chaney) on vatsastapuhuja, Tweedledee (Harry Earles) 20-vuotias kääpiö ja Hercules (Victor McLaglen) voimamies, jotka hankkivat elantonsa rötöstelemällä. Apunaan heillä on kaunis Rosie (Mae Busch), taskuvaras, johon erityisesti Echo on mieltynyt. Pelkillä näpistyksillä ei kuitenkaan tahdo lyödä leiville ja kun ryhmän karnevaaliesitys poliisien toimesta keskeytyy, on heidän aika suunnitella parempia ja kannattavampia ansaitsemistapoja.

Jonkin ajan kuluttua kaupungilla avataan uusi eläinkauppa. Sitä ylläpitää herttainen muori apunaan lihaksikas nuori mies ja sievä nainen, jolla on pieni sylivauva hoidettavanaan. Iäkkäänä vanhuksena esiintyvä Echo myy asiakkaille papukaijoja, joiden oletetun jutustelun hän hoitaa omilla taidoillaan. Kun asiakkaat muutamaa päivää myöhemmin valittavat lintunsa puhumattomuudesta, vanhus saapuu paikalle tarkistamaan tilanteen sekä selvittämään, missä arvoesineitä säilytetään. Ryöstelyt menevät kuitenkin liian pitkälle ja pian poliisi kiinnostuu lemmikkieläinkaupan toimista.

The Unholy Three                  The Unholy Three

Tod Browning ja Lon Chaney olivat tutustuneet jo Universalilla 1910-luvun lopussa, mutta todelliseen vauhtiin kaksikko pääsi M-G-M:lla puoli vuosikymmentä myöhemmin. Kahdeksan elokuvan mittainen putki alkoi vuonna 1925 valmistuneesta Kolme paholaista -teoksesta, jonka pohjana toimi Clarence ”Tod” Robbinsin romaani (1917). Browning oli ehdottanut aihetta monille muille yhtiöille, mutta turhaan. Ei Irving Thalbergkaan purematta niellyt Browningin ideaa, mutta antoi ohjaajalle mahdollisuuden näyttää taitonsa. Thalberg teki oikean ratkaisun, sillä Kolme paholaista menestyi erinomaisesti. Elokuvan jälkeen M-G-M tarjosi Browningille kolmen elokuvan mittaista sopimusta, sen verran vakuuttavaa jälkeä hän oli saanut aikaan. Browning ohjasi Robbinsin tekstiä vielä uudemmankin kerran: vuonna 1932 valmistunut Freaks pohjautuu Robbinsin novelliin.

Suurin osa Browiningin ja Chaneyn yhteisistä teoksista on kategorisoitu kauhuelokuviin, niin myös Kolme paholaista. Elokuvan outoja päähenkilöitä lukuun ottamatta kauhu on olematonta, sillä kyseessä on pikemminkin kekseliäästi toteutettu rikoselokuva. Browning, jonka teokset kärsivät toisinaan latteista ratkaisuista, on Kolmen paholaisen kohdalla vielä voimissaan: tunnelma on sopivan vinksahtanut alusta loppuun asti ja tarinakin kestää koossa suurimman osan aikaa. Pahempiakin loppuratkaisuja on nähty, mutta vastaavasti myös parempia.

Browningin elokuvissa nainen on se, jonka tekemisistä tai tekemättä jättämisistä kaikki riippuu. Naisen rakkaus saa aikaan tapahtumaketjun, joka useissa tapauksissa johtaa jonkinasteiseen tuhoon (Musta lintu, Kädetön Alfonso, West of Zanzibar, Freaks). Kolme paholaista ei muodosta poikkeusta, sillä Rosien liiankin lämpimät välit kauppa-apulaiseen (Matt Moore) saavat roistokolmikon epäilemään hänen lojaaliuttaan ja lopulta turvautumaan vilppiin, jolla paitsi yrittävät pelastaa oman nahkansa, myös raivata kilpailijan tieltään. Kuten niin monesti muulloinkin, myös tässä teoksessa Chaneyn esittämällä hahmolla on loppuratkaisussa tärkeä osa.

The Unholy Three                  The Unholy Three

Kolme paholaista on teos, jossa ei ole ainoatakaan heikkoa näyttelijäsuoritusta. Chaneyn kaksoisrooli osoittaa jälleen kerran, kuinka muuntautumiskykyinen näyttelijä hän olikaan. Avoimen vihamielistä Tweedledeetä esittävä Harry Earles ja häikäilemätöntä Herculesta näyttelevä Victor McLaglen ovat myös mainioita. Elokuva ei horju edes tarinaan sisällytetyn romanssin osalta, siitä kuuluu suuri ansio paitsi Browningille, myös Mae Buschille ja Matt Moorelle.

Tunnelmaltaan outo ja sähköinen, toteutukseltaan browningmaisen omaperäinen ja näyttelijäsuorituksiltaan loistava Kolme paholaista on teos, johon kannattaa sijoittaa sekä aikaa että rahaa, mikäli mahdollisuus sen hankkimiseen tai näkemiseen tulee. Jack Conway ohjasi elokuvasta uusintaversion vuonna 1930, joka jäi Chaneyn ainoaksi äänielokuvaksi. Browning puolestaan kierrätti tarinaa viimeiseksi jääneessä elokuvassaan Hirveä kosto (1936), jossa vanhan rouvan valeasuun pukeutunut Lionel Barrymore listi miniatyyri-ihmisten avulla hänet vankilaan väärin perustein tuominneita henkilöitä. Mielenkiintoinen ja hauska elokuva sekin.

THE UNHOLY THREE, 1925 Yhdysvallat

Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer Ohjaus: Tod Browning Käsikirjoitus: Waldemar Young (Clarence ”Tod” Robbinsin romaanista) Kuvaus: David Kesson Lavastus: Cedric Gibbons, Joseph C. Wright Leikkaus: Daniel J. Gray
Näyttelijät: Lon Chaney (prof. Echo), Harry Earles (Tweedledee), Victor McLaglen (Hercules), Mae Busch (Rosie), Matt Moore (Hector McDonald), Matthew Betz (Regan), Edward Connelly (tuomari)



© 21.4.2011 Kari Glödstaf